Delikatne, słone i niezwykle smakowite. Tak w skrócie można opisać fantastyczne masła orzechowe, które od kilku lat na dobre rozgościły się w polskich kuchniach. Najczęściej używane są na kanapki lub jako dodatek do różnego rodzaju owsianek. Nie oznacza to jednak, że nadają się tylko na śniadania lub podwieczorki. Świetnie sprawdzają się także jako składniki ciast, a poniższe 3 przepisy doskonale to udowadniają!
Brownie z masłem orzechowym
Masło orzechowe świetnie wkomponowuje się w wilgotne i lekkie ciasto typu brownie. Jak przygotować orzechowe brownie? Potrzeba kilku składników. Kluczowe znaczenie będzie miał dobór masła orzechowego (potrzeba go aż 150 g) – pasować będą przede wszystkim te „crunchy”, czyli ze sporymi kawałkami orzechów. Oprócz tego należy przygotować kostkę masła, 3 jajka, tabliczkę ulubionej czekolady, ekstrakt waniliowy, 1,5 szklanki mąki oraz szklankę cukru pudru i ¼ łyżeczki proszku do pieczenia. Od czego zacząć? Od rozpuszczenia masła i czekolady. Gdy całość będzie już płynna, należy wlać ja do miski i dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, ekstrakt, jajka oraz cukier. Masę dokładnie zmiksować i wlać na posmarowaną tłuszczem blachę. Masło orzechowe wyłożyć na wierzch i dokładnie rozprowadzić. Piec co najmniej 40 minut.
Sernik z masłem orzechowym
Zdecydowanie bliższy Twojemu sercu jest sernik? Z orzechami będzie smakował wybornie! Wolisz oryginalną wersję? Kup produkty takie jak masło orzechowe z wiórkami kokosowymi lub z dodatkiem pierników – sprawią, że smakołyk nabierze zupełnie nowego wymiaru. Co jeszcze trzeba mieć na taki sernik? 3 opakowania ciemnych, kakaowych ciastek, masło oraz tabliczkę czekolady, a także składniki na masę serową, wspomniane orzechowe masło, wiaderko sera na sernik, 4 jajka, małe opakowanie śmietany 18% i szklankę cukru. Ciastka, pokruszoną czekoladę oraz pół kostki masła należy rozdrobnić w melakserze lub w blenderze. Tak powstała masa powinna przez co najmniej 30 minut znajdować się w lodówce. W międzyczasie najlepiej zająć się masą serową. 0,5 kg serka do sernika (jeśli takiego nie ma, należy przecisnąć przez maszynkę co najmniej dwa razy serek twarogowy), jajka, śmietanę, pół dużego słoika masła orzechowego i cukier trzeba utrzeć mikserem. Masę z ciastek najlepiej rozprowadzić równo na dnie blaszki, a całość zwieńczyć kremem serowo-orzechowym. Całość wymaga pieczenia przez godzinę w nie za wysokiej temperaturze – od 160 do 180°C.
Tarta z masłem orzechowym
Dla tych, którzy potrzebują ciasta na szybko, idealną propozycją będzie wspaniała tarta z masłem orzechowym i mascarpone. Spód można przygotować podobnie jak na sernik – ulubione ciastka w połączeniu z masłem i czekoladą świetnie się sprawdzają. Z kolei do wypełniającego tartę musu wystarczy opakowanie serka mascarpone i 5 łyżek masła orzechowego. Można do całości dodać także kilka posiekanych orzechów, gdy masło będzie w wersji kremowej. Tarta najlepiej smakuje z polewą czekoladową.