Wraz z nadejściem jesieni i chłodnych, deszczowych dni, do jadłospisu warto włączyć potrawy z warzyw i owoców. Moc witamin i zdrowotne właściwości potraw, które możesz z nich przyrządzić, to skuteczny sposób na ochronę przed przeziębieniem.
1. Blendery do warzyw i owoców
Jeśli szukasz czegoś, co szybko i sprawnie rozdrobni i zmiksuje produkty, z których chcesz zrobić zupę krem czy koktajl, idealny będzie blender np. ten dostępny na TV Okazje (www.tvokazje.pl/blendery/27-ultramaxx-nutritional-extractor-0644812024221.html). Ma naprawdę same zalety – jest niedrogi, nie zajmuje dużo miejsca, a do tego obsługa urządzenia jest bardzo łatwa.
Rozglądając się za blenderem do jesiennych przepisów, napotkasz dwa rodzaje: kielichowe i ręczne. Ten pierwszy to tradycyjny, stojący mikser wyposażony w szklany pojemnik, w którym umieszczasz produkty i miksujesz. Niektóre modele mają też dodatkowe funkcje i akcesoria, na przykład sokowirówkę.
Blender ręczny ma wykonaną ze stali lub plastiku stopkę miksującą. Jest świetnym urządzeniem do miksowania zupy w garnku. Doskonale radzi sobie z mieszaniem i przecieraniem produktów, blendery ręczne wyposażone w dodatkowe funkcje mają ponadto takie akcesoria, jak nóż do kruszenia lodu, końcówkę do ubijania piany czy pojemnik z tarczami do siekania i cięcia.
2. Niezawodne roboty kuchenne
To wielofunkcyjne urządzenie bez wątpienia powinno znaleźć się w każdej kuchni. Roboty kuchenne są bardzo wszechstronne: miksują, ubijają, wyrabiają ciasto, siekają i nie tylko. Za ich pomocą można przyrządzić mnóstwo rozmaitych potraw.
Przeważnie roboty kuchenne mają dołączoną misę i mieszają w jednym kierunku. Doskonale spisują się przy robieniu dipów, kremów, ciast, sosów czy ubijaniu piany. Mieszanie wielokierunkowe oferuje z kolei robot planetarny, dzięki czemu możesz dokładniej i szybciej przyrządzać daną potrawę.
Przy wyborze robota kuchennego należy zwrócić uwagę na to, czy ma tryb pulsacyjny oraz regulację prędkości pracy.
3. Sokowirówki i wyciskarki do owoców i warzyw
Świeże soki z warzyw i owoców powinny być stałym elementem jesiennego jadłospisu. Do ich przyrządzania posłuży Ci sokowirówka lub wyciskarka – wybór zależy od kilku czynników.
Wyciskarka pracuje bardziej dokładnie niż a sokowirówka i na niższych obrotach. Jest wyposażony w wałek ślimakowy, który miażdży warzywa i owoce obracając się. Następnie przez sito odsącza się sok, a miąższ umieszcza w osobnym pojemniku.
Za wyciskanie soku przez sokowirówkę odpowiada wirujące sito wyposażone ostrza. Pozyskiwany sok spływa przez otwory umieszczone po bokach sita i przez lejek przedostaje się do pojemnika.
Jedno i drugie urządzenie doskonale radzi sobie z pozyskiwaniem soku z najbardziej popularnych owoców i warzyw, takich jak marchewki, jabłka czy buraki. Jeżeli preferujesz sok z liściastych warzyw – na przykład kapusty, szpinaku czy pietruszki – musisz pamiętać, że do tego zadania najlepsza będzie blenderze wyciskarka do soków, bo zwykła sokowirówka nie radzi sobie z nim najlepiej.
Zastanów się też, jaką konsystencję soku lubisz najbardziej. Z wyciskarką do owoców możesz przygotować gęsty, treściwy sok z miąższem, który w dodatku możesz dłużej przechowywać. Natomiast wodnisty, rzadszy sok otrzymasz dzięki sokowirówce.
ja miałam dylemat między blenderem ręcznym a kielichowym i w końcu stanęło na kielichowym Ronic Zyle – przede wszystkim dlatego, że jest urządzeniem multifunkcyjnym i jestem w stanie wykorzystać go do większej liczby zadań. Poza tym, wiele razy słyszałam o tym jak ręczne się przegrzewają, nie dają rady czegoś zmielić itd. Jeśli chodzi o moją kuchnię i sposób gotowania, to zdecydowanie bardziej potrzebowałam kielichowego i nie żałuję swojej decyzji. Jest niezawodny, łatwo się go czyści i radzi sobie z każdym produktem 😉