Dlaczego warto zainwestować w kuchnie indukcyjne do lokalu gastronomicznego?

Dlaczego warto zainwestować w kuchnie indukcyjne do lokalu gastronomicznego?

Technologia indukcji daje nam ogromne możliwości w kuchni. W ciągu ostatnich kilku lat rozwinęła się do tego stopnia, że pozwala podnieść wydajność pracy, a także obniżyć koszty wydawania kolejnych posiłków – co jest ogromnie ważne dla właścicieli lokali gastronomicznych. Dlaczego warto inwestować w kuchnie indukcyjne? Przyjrzyjmy się im bliżej.

Jak działa kuchnia indukcyjna?

Dzięki zjawisku indukcji elektromagnetycznej możliwe jest wytwarzanie energii elektrycznej. Płyta, na której stawiamy do przygotowania naczynia stanowi elektromagnes. Używamy go do gotowania i smażenia żywności. Włączając urządzenie wytwarzamy na płycie i wokół pole magnetyczne. Oznacza to, że nie generujemy ciepła na płycie samej w sobie, gdyż pojawia się ono dopiero po umieszczeniu na miejscu specjalnego garnka przeznaczonego do indukcji. Pole magnetyczne przenika przez metalowy garnek, a cząsteczki metalu zaczynają się poruszać co prowadzi do wytworzenia energii elektrycznej – zjawiska indukcji.

W efekcie nie nagrzewamy powierzchni płyty, a jedynie garnek, z którego powierzchni energia płynie dalej do pożywienia. Już w teorii doskonale widać, jak kuchenki indukcyjne różnią się od elektrycznych, a tym bardziej już gazowych.

Pełna oferta kuchni indukcyjnych dostępna w sklepie www.xxlgastro.pl

Dlaczego warto stosować kuchenki indukcyjne w gastronomii?

Gotowanie na indukcji to przede wszystkim oszczędność czasu i pieniędzy. Na nagrzanie naczynia, w którym przygotowujesz pożywienie nie musisz czekać, jest on gorący prawie natychmiast. Oznacza to, że również i jedzenie jest przygotowywanie znacznie szybciej. Obserwuje się zwiększenie wydajności nawet o 50% w profesjonalnych kuchniach, w których używa się kuchenek indukcyjnych.

Gorące wnętrze kuchni w restauracji nikogo nie dziwi. Jednak, gdy zależy nam na obniżeniu nieco temperatury w pomieszczeniu, warto zastąpić zwykłe kuchenki właśnie indukcyjnymi. Powierzchnia płyty nie generuje ciepła, co powoduje niższe zwyżki temperatury spowodowane przygotowywaniem potraw. A także mniejsze rachunki za pobór prądu, gdyż nie marnujemy energii na nagrzewanie płyty, a czas gotowania jest krótszy. Co więcej, kuchnie indukcyjne są o wiele bezpieczniejsze. Przy ich użytkowaniu ryzyko poparzeń jest znacznie mniejsze.

Garnki możemy zostawiać na kuchni indukcyjnej po jej wyłączeniu bez obaw o ich dalsze gotowanie, czy przypalenie. Kuchenka przestaje grzać automatycznie po wyłączeniu.

Bardzo istotną kwestią jest również łatwość utrzymania w czystości płyty indukcyjnej. Nawet po wykipieniu potrawy nie przypali się do płyty i nie będzie przywierać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *