Tradycyjny barszcz biały na Wielkanoc

Tradycyjny barszcz biały na Wielkanoc

Tradycyjny barszcz biały na Wielkanoc

Sprawdź przepis na polski tradycyjny barszcz biały na Wielkanoc, którego nie może zabraknąć na Twoim stole w te święta. Barszcz biały na wędzonych żeberkach i boczku, w połączeniu z białą kiełbasą, z dodatkiem jajka ugotowanego na twardo i udekorowany natką pietruszki to istna kwintesencja smaku. Aromatu dodadzą majeranek oraz czosnek. To jak, zaczynamy gotowanie?

 

Składniki:

  • 250 ml zakwasu na barszcz biały
  • 5 białych surowych kiełbasek
  • 40 dag żeberka wędzonego
  • 30 dag wędzonego boczku
  • włoszczyzna
  • 5 ziemniaków
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 4 łyżki mąki
  • 3 ząbki przeciśniętego czosnku
  • 200 g śmietany 18%
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • natka pietruszki lub szczypiorek do dekoracji (opcjonalnie)

Wykonanie:

  • Do 2,5 litra wody włożyć wędzone żeberka i boczek – gotować pod przykryciem około 30 minut.
  • Następnie dodać białą surową kiełbasę i pokrojoną drobno włoszczyznę.
  • Gotować pod przykryciem około 20 minut.
  • Gdy wędzonka będzie miękka, wyjąć ją z garnka, oddzielić żeberka od kości, pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić mięso z powrotem.
  • Boczek również wyjąć, pokroić w kosteczkę i ponownie wrzucić do zupy.
  • Białą kiełbasę można wyjąć i pokroić w plastry i dodać z powrotem do zupy, lub pozostawić w całości.
  • Surowe ziemniaki pokroić w kostkę i wrzucić do wywaru, gotować do miękkości.
  • Dodać przeciśnięte ząbki czosnku.
  • Do garnka wlać zakwas na barszcz biały i dokładnie wymieszać, dodać łyżeczkę chrzanu.
  • Całość przyprawić do smaku solą, świeżo zmielonym pierzem czarnym i majerankiem.
  • Pogotować jeszcze około 10 minut.
  • Na koniec barszcz zabielić kwaśną śmietaną 18% (200 g śmietany dokładnie wymieszać z 4 łyżkami zimnej wody i stopniowo dodawać do niej barszcz – 1 łyżka wazowa – wszystko wlać do garnka i dobrze wymieszać).
  • Barszcz biały podawać gorący z jajkiem ugotowanym na twardo (pokrojonym na połówki lub ćwiartki) i pajdą chleba.
  • Barszcz można również udekorować posiekaną na drobno zieloną natką pietruszki lub szczypiorku.

Smacznego 🙂

Podobne Wpisy