Tradycyjny barszcz biały na Wielkanoc

Tradycyjny barszcz biały na Wielkanoc

Sprawdź przepis na polski tradycyjny barszcz biały na Wielkanoc, którego nie może zabraknąć na Twoim stole w te święta. Barszcz biały na wędzonych żeberkach i boczku, w połączeniu z białą kiełbasą, z dodatkiem jajka ugotowanego na twardo i udekorowany natką pietruszki to istna kwintesencja smaku. Aromatu dodadzą majeranek oraz czosnek. To jak, zaczynamy gotowanie?

 

Składniki:

  • 250 ml zakwasu na barszcz biały
  • 5 białych surowych kiełbasek
  • 40 dag żeberka wędzonego
  • 30 dag wędzonego boczku
  • włoszczyzna
  • 5 ziemniaków
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 4 łyżki mąki
  • 3 ząbki przeciśniętego czosnku
  • 200 g śmietany 18%
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • natka pietruszki lub szczypiorek do dekoracji (opcjonalnie)

Wykonanie:

  • Do 2,5 litra wody włożyć wędzone żeberka i boczek – gotować pod przykryciem około 30 minut.
  • Następnie dodać białą surową kiełbasę i pokrojoną drobno włoszczyznę.
  • Gotować pod przykryciem około 20 minut.
  • Gdy wędzonka będzie miękka, wyjąć ją z garnka, oddzielić żeberka od kości, pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić mięso z powrotem.
  • Boczek również wyjąć, pokroić w kosteczkę i ponownie wrzucić do zupy.
  • Białą kiełbasę można wyjąć i pokroić w plastry i dodać z powrotem do zupy, lub pozostawić w całości.
  • Surowe ziemniaki pokroić w kostkę i wrzucić do wywaru, gotować do miękkości.
  • Dodać przeciśnięte ząbki czosnku.
  • Do garnka wlać zakwas na barszcz biały i dokładnie wymieszać, dodać łyżeczkę chrzanu.
  • Całość przyprawić do smaku solą, świeżo zmielonym pierzem czarnym i majerankiem.
  • Pogotować jeszcze około 10 minut.
  • Na koniec barszcz zabielić kwaśną śmietaną 18% (200 g śmietany dokładnie wymieszać z 4 łyżkami zimnej wody i stopniowo dodawać do niej barszcz – 1 łyżka wazowa – wszystko wlać do garnka i dobrze wymieszać).
  • Barszcz biały podawać gorący z jajkiem ugotowanym na twardo (pokrojonym na połówki lub ćwiartki) i pajdą chleba.
  • Barszcz można również udekorować posiekaną na drobno zieloną natką pietruszki lub szczypiorku.

Smacznego 🙂