Sprawdź przepis na polski tradycyjny barszcz biały na Wielkanoc, którego nie może zabraknąć na Twoim stole w te święta. Barszcz biały na wędzonych żeberkach i boczku, w połączeniu z białą kiełbasą, z dodatkiem jajka ugotowanego na twardo i udekorowany natką pietruszki to istna kwintesencja smaku. Aromatu dodadzą majeranek oraz czosnek. To jak, zaczynamy gotowanie?
Tradycyjny barszcz biały na Wielkanoc
Course: Dania Główne, ZupyCuisine: PolskaDifficulty: Łatwy4
porcje20
minutes1
hour1
hour20
minutesSkładniki na Tradycyjny barszcz biały na Wielkanoc
250 ml zakwasu na barszcz biały
5 białych surowych kiełbasek
40 dag żeberka wędzonego
30 dag wędzonego boczku
włoszczyzna
5 jajek ugotowanych na twardo
4 łyżki mąki
3 ząbki przeciśniętego czosnku
200 g śmietany 18%
przyprawy do smaku: sól, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek
1 łyżeczka chrzanu
natka pietruszki lub szczypiorek do dekoracji (opcjonalnie)
Sposób przygotowania Tradycyjny barszcz biały na Wielkanoc
- Do 2,5 litra wody włożyć wędzone żeberka i boczek – gotować pod przykryciem około 30 minut.
- Następnie dodać białą surową kiełbasę i pokrojoną drobno włoszczyznę.
- Gotować pod przykryciem około 20 minut.
- Gdy wędzonka będzie miękka, wyjąć ją z garnka, oddzielić żeberka od kości, pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić mięso z powrotem.
- Boczek również wyjąć, pokroić w kosteczkę i ponownie wrzucić do zupy.
- Białą kiełbasę można wyjąć i pokroić w plastry i dodać z powrotem do zupy, lub pozostawić w całości.
- Surowe ziemniaki pokroić w kostkę i wrzucić do wywaru, gotować do miękkości.
- Dodać przeciśnięte ząbki czosnku.
- Do garnka wlać zakwas na barszcz biały i dokładnie wymieszać, dodać łyżeczkę chrzanu.
- Całość przyprawić do smaku solą, świeżo zmielonym pierzem czarnym i majerankiem.
- Pogotować jeszcze około 10 minut.
- Na koniec barszcz zabielić kwaśną śmietaną 18% (200 g śmietany dokładnie wymieszać z 4 łyżkami zimnej wody i stopniowo dodawać do niej barszcz – 1 łyżka wazowa – wszystko wlać do garnka i dobrze wymieszać).
- Barszcz biały podawać gorący z jajkiem ugotowanym na twardo (pokrojonym na połówki lub ćwiartki) i pajdą chleba.
- Barszcz można również udekorować posiekaną na drobno zieloną natką pietruszki lub szczypiorku.