Żeberka w sosie barbecue z grilla

Żeberka w sosie barbecue z grilla

Żeberka w sosie barbecue z grilla polecają się w sezonie letnim. Zostań mistrzem grilla i zaskocz swoim znajomych
delikatnym i soczystym mięsem, które rozpływa się w ustach. Pikanterii żeberkom doda słodko-ostry smak sosu barbecue z odrobiną burbonu. Skorzystaj  z przepisu poniżej i ciesz się smakiem grillowanych żeberek!

Zobacz również żeberka w kapuście.

Żeberka w sosie barbecue z grilla

Course: Dania Główne, GrillCuisine: AmerykaDifficulty: Łatwy
Porcje

4

porcje
Czas przygotowania

30

minutes
Czas gotowania

40

minutes
Całkowity czas

1

hour 

10

minutes

Składniki na Żeberka w sosie barbecue z grilla

  • żeberka wieprzowe: 2 duże plastry

  • szczypta soli

  • Sos:
  • 2 szklanki pikantnego keczupu

  • 125 ml (pół szklanki) wody

  • 6 ząbków czosnku

  • 125 ml (pół szklanki) octu winnego

  • przyprawy (opcjonalnie): 2 łyżeczki chili w proszku, 2 łyżeczki papryki słodkiej lub wędzonej, 2 łyżeczki kolendry
    mielonej, 1 łyżeczka pieprzu cayenne, 1 łyżeczka gałki muszkatołowej

  • 8 łyżek oliwy z oliwek

  • 110 g (pół szklanki) brązowego cukru

  • 5 łyżek burbonu (sos można zrobić bez alkoholu)

Sposób przygotowania Żeberka w sosie barbecue z grilla

  • Umyj żeberka i osusz (zerwij również błonę z żeberek).
  • Przygotuj sos barbecue.
  • W rondelku rozgrzej oliwę z oliwek i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Czosnek lekko podsmaż.
  • Następnie dodaj resztę składników na sos (ketchup, woda, ocet winny, cukier brązowy, burbon, przyprawy).
  • Wszystko dokładnie wymieszaj i gotuj na małym ogniu około 20 minut. Sos gotowy.
  • Przygotowane wcześniej żeberka delikatnie posól.
  • Dokładnie posmaruj każdy z plastrów mięsa wcześniej przygotowanym sosem barbecue (nie zużyj od razu całego sosu, będzie ci on potrzebny w późniejszym czasie).
  • Mięso odstaw na 2 godziny do lodówki.
  • Po tym czasie każdy plaster żeberek zwiń w rulon i zepnij dużą wykałaczką do szaszłyków (tak, aby podczas grillowania żeberka nie rozwinęły się).
  • Tak przygotowane żeberka przykryj folią aluminiową i można zacząć grillowanie.
  • Mięso powinno się grillować około 2 godzin. Co 10 – 15 minut odkryj folię aluminiową i posmaruj mięso sosem barbecue. Pamiętaj o obracaniu żeberek, aby się za bardzo nie przypaliły.
  • Żeberka są już gotowe. Pozostaje tylko zdjęcie ich z grilla, wyjęcie wykałaczki i podzielenie na mniejsze kawałki.

Wskazówki do ŻEBERKA W SOSIE BARBECUE Z GRILLA

  • Do żeberek w sosie barbecue świetnie będą pasowały ziemniaki z grilla i lekka sałatka.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *