Żeberka w sosie barbecue z grilla

Żeberka w sosie barbecue z grilla

Żeberka w sosie barbecue z grilla

Żeberka w sosie barbecue z grilla polecają się w sezonie letnim. Zostań mistrzem grilla i zaskocz swoim znajomych
delikatnym i soczystym mięsem, które rozpływa się w ustach. Pikanterii żeberkom doda słodko-ostry smak sosu barbecue z odrobiną burbonu. Skorzystaj  z przepisu poniżej i ciesz się smakiem grillowanych żeberek!

Składniki: Żeberka w sosie barbecue z grilla

  • żeberka wieprzowe: 2 duże plastry
  • szczypta soli
  • Sos:
    2 szklanki pikantnego keczupu
    125 ml (pół szklanki) wody
    6 ząbków czosnku
    125 ml (pół szklanki) octu winnego
    przyprawy (opcjonalnie): 2 łyżeczki chilli w proszku, 2 łyżeczki papryki słodkiej lub wędzonej, 2 łyżeczki kolendry mielonej, 1 łyżeczka pieprzu cayenne, 1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
    8 łyżek oliwy z oliwek
    110 g (pół szklanki) brązowego cukru
    5 łyżek burbonu (sos można zrobić bez alkoholu)

Sposób wykonania: Żeberka w sosie barbecue z grilla

  • Umyj żeberka i osusz (zerwij również błonę z żeberek).
  • Przygotuj sos barbecue.
  • W rondelku rozgrzej oliwę z oliwek i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Czosnek lekko podsmaż.
  • Następnie dodaj resztę składników na sos (ketchup, woda, ocet winny, cukier brązowy, burbon, przyprawy).
  • Wszystko dokładnie wymieszaj i gotuj na małym ogniu około 20 minut. Sos gotowy.
  • Przygotowane wcześniej żeberka delikatnie posól.
  • Dokładnie posmaruj każdy z plastrów mięsa wcześniej przygotowanym sosem barbecue (nie zużyj od razu całego sosu, będzie ci on potrzebny w późniejszym czasie).
  • Mięso odstaw na 2 godziny do lodówki.
  • Po tym czasie każdy plaster żeberek zwiń w rulon i zepnij dużą wykałaczką do szaszłyków (tak, aby podczas grillowania żeberka nie rozwinęły się).
  • Tak przygotowane żeberka przykryj folią aluminiową i można zacząć grillowanie.
  • Mięso powinno się grillować około 2 godzin. Co 10 – 15 minut odkryj folię aluminiową i posmaruj mięso sosem barbecue. Pamiętaj o obracaniu żeberek, aby się za bardzo nie przypaliły.
  • Żeberka są już gotowe. Pozostaje tylko zdjęcie ich z grilla, wyjęcie wykałaczki i podzielenie na mniejsze kawałki.
  • Do żeberek w sosie barbecue świetnie będą pasowały ziemniaki z grilla i lekka sałatka.

Smacznego

Zobacz również żeberka w kapuście.

Podobne Wpisy