Szarlotka = kruche lub półkruche ciasto z jabłkami. Można ją podać w formie na zimno jak i na ciepło. Propozycja na dzisiaj: Bajecznie prosta w przygotowaniu tradycyjna szarlotka na kruchym cieście w asyście delikatnie przesmażonych sezonowych jabłek z nutką cynamonu oraz wspaniałym dodatkiem bakalii jakim są rodzynki (w wersji dla dorosłych – rodzinki można wcześniej namoczyć w rumie lub innym ulubionym alkoholu!). Szarlotkę podaj na ciepło z gałką lodów waniliowych lub cynamonowych (możesz oczywiście wybrać inny smak). Talerz udekoruj dodatkowo gwiazdką bitej śmietany oraz swoim ulubionym sosem smakowym (propozycja – sos czekoladowy). “Wisienką na torcie” będzie świeży listek niesamowicie pachnącej mięty. Mrr czujesz już zapach świeżo upieczonej szarlotki?
W okresie jesienno -zimowym polecamy również sprawdzone przepisy na zimowe rozgrzewacze na pewno znajdziesz coś dla siebie 🙂
Szarlotka
Course: Ciasta i DeseryCuisine: PolskaDifficulty: Łatwy4
porcje1
hour1
hour2
hoursSkładniki na Szarlotka
Ciasto
mąka – 3 szklanki
proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
cukier – 1 szklanka
cukier waniliowy – 1 małe opakowanie
masło roślinne (może być margaryna) – 250 dag
jajka – 4 sztuki
- Nadzienie z jabłek
jabłka – 2 kg (najlepiej szara reneta lub antonówka)
cukier – 6 łyżek
rodzynki – 5-10 dag (według uznania)
cynamon – 2 łyżeczka
Sposób przygotowania Szarlotka
- Jabłka obrać ze skórki, pokroić na niewielkie kawałki i razem z cukrem oraz cukrem waniliowym lekko przesmażyć na rozgrzanej patelni, tak aby się nie rozpadły.
- Do miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodać 3/4 szklanki cukru, cukier waniliowy oraz masło roślinne. Całość posiekać nożem. Dodać 3 żółtka i 1 całe jajko. Zagnieść sprawnie ciasto i podzielić na dwie części.
- Jedną część ciasta zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na godzinę (jeśli chcemy uzyskać szybszy efekt ciasto włożyć do zamrażalnika).
- Drugą część rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia i razem przełożyć do prostokątnej formy i również wstawić do lodówki.
- Białka z 3 jaj ubić na pianę, następnie stopniowo dodawać resztę (1/4 szklanki) cukru, ciągle ubijając, aż piana będzie sztywna i błyszcząca.
- Piekarnik nagrzać do 175 stopni.
- Formę z ciastem wyjąć z lodówki, wyłożyć przesmażoną masę z jabłkami na ciasto. Przykryć ubitą pianą z białek. Na wierzch położyć drugą część ciasta (można rozwałkować lub zrobić “kruszonkę”).
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 1 godzinę (gdyby w trakcie pieczenia wierzch się bardzo zarumienił, położyć kawałek folii aluminiowej).
- Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Wskazówki do SZARLOTKA
- Podawać z lodami i bitą śmietaną oraz listkiem świeżej mięty, ewentualnie według uznania – miła ozdobą będą również sezonowe owoce.