Szarlotka

Szarlotka

Szarlotka = kruche lub półkruche ciasto z jabłkami. Można ją podać w formie na zimno jak i na ciepło. Propozycja na dzisiaj: Bajecznie prosta w przygotowaniu tradycyjna szarlotka na kruchym cieście w asyście delikatnie przesmażonych sezonowych jabłek z nutką cynamonu oraz wspaniałym dodatkiem bakalii jakim są rodzynki (w wersji dla dorosłych – rodzinki można wcześniej namoczyć w rumie lub innym ulubionym alkoholu!). Szarlotkę podaj na ciepło z gałką lodów waniliowych lub cynamonowych (możesz oczywiście wybrać inny smak). Talerz udekoruj dodatkowo gwiazdką bitej śmietany oraz swoim ulubionym sosem smakowym (propozycja – sos czekoladowy). “Wisienką na torcie” będzie świeży listek niesamowicie pachnącej mięty. Mrr czujesz już zapach świeżo upieczonej szarlotki?

W okresie jesienno -zimowym polecamy również sprawdzone przepisy na zimowe rozgrzewacze na pewno znajdziesz coś dla siebie 🙂

Szarlotka

Course: Ciasta i DeseryCuisine: PolskaDifficulty: Łatwy
Porcje

4

porcje
Czas przygotowania

1

hour 
Czas gotowania

1

hour 
Całkowity czas

2

hours 

Składniki na Szarlotka
Ciasto

  • mąka – 3 szklanki

  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

  • cukier – 1 szklanka

  • cukier waniliowy – 1 małe opakowanie

  • masło roślinne (może być margaryna) – 250 dag

  • jajka – 4 sztuki

  • Nadzienie z jabłek
  • jabłka – 2 kg (najlepiej szara reneta lub antonówka)

  • cukier – 6 łyżek

  • rodzynki – 5-10 dag (według uznania)

  • cynamon – 2 łyżeczka

Sposób przygotowania Szarlotka

  • Jabłka obrać ze skórki, pokroić na niewielkie kawałki i razem z cukrem oraz cukrem waniliowym lekko przesmażyć na rozgrzanej patelni, tak aby się nie rozpadły.
  • Do miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodać 3/4 szklanki cukru, cukier waniliowy oraz masło roślinne. Całość posiekać nożem. Dodać 3 żółtka i 1 całe jajko. Zagnieść sprawnie ciasto i podzielić na dwie części.
  • Jedną część ciasta zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na godzinę (jeśli chcemy uzyskać szybszy efekt ciasto włożyć do zamrażalnika).
  • Drugą część rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia i razem przełożyć do prostokątnej formy i również wstawić do lodówki.
  • Białka z 3 jaj ubić na pianę, następnie stopniowo dodawać resztę (1/4 szklanki) cukru, ciągle ubijając, aż piana będzie sztywna i błyszcząca.
  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni.
  • Formę z ciastem wyjąć z lodówki, wyłożyć przesmażoną masę z jabłkami na ciasto. Przykryć ubitą pianą z białek. Na wierzch położyć drugą część ciasta (można rozwałkować lub zrobić “kruszonkę”).
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 1 godzinę (gdyby w trakcie pieczenia wierzch się bardzo zarumienił, położyć kawałek folii aluminiowej).
  • Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Wskazówki do SZARLOTKA

  • Podawać z lodami i bitą śmietaną oraz listkiem świeżej mięty, ewentualnie według uznania – miła ozdobą będą również sezonowe owoce.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.