Gulasz wołowy

Gulasz wołowy

Jak zrobić pyszny gulasz wołowy? Bardzo prosto!  Chodź czas przyrządzenia tej potrawy do najszybszych nie należy to z pewnością warto okazać trochę cierpliwości, która zostanie wynagrodzona niepowtarzalnym smakiem i aromatycznym zapachem.Gulasz to węgierskie danie narodowe, które na stałe zagościło na polskich stołach. Rozgrzewająca i bardzo pożywna potrawa w sam raz na chłodniejsze dni. Gulasz wołowy można przyrządzić na bardzo wiele sposobów. Propozycja na dzisiaj: Smak soczystej wołowiny w połączeniu z duszonymi warzywami, suszoną śliwką  i czerwonym półwytrawnym winem dla najbardziej wybrednych smakoszy. Spróbuj łatwego i sprawdzonego przepisu już teraz! Powodzenia!

 

 

Składniki:
[lists layout=”half” style=”style3″]

  • wołowina – 60 dag
  • pieczarki – 30 dag
  • śliwka suszona  – 10 dag
  • papryka czerwona – 2 sztuki
  • wino czerwone, półwytrawne – 100 ml
  • bulion warzywny – 250 ml
  • czosnek – 2 ząbki
  • olej – 50 ml
  • mąka – 2 łyżki
  • majeranek – 2 łyżki
  • tymianek – 1 łyżeczka
  • koncentrat pomidorowy – 55 g
  • papryka słodka – 1 łyżeczka
  • papryka ostra – 1 łyżeczka
  • do smaku: sól i pieprz

[/lists]

Sposób przygotowania:

[lists style=”style4″]

  • Oczyszczone mięso (z błony) pokroić w kostkę.
  • Pokroić w kosteczkę paprykę i cebulę.
  • Posiekać czosnek.
  • Pieczarki pokroić w ćwiartki.
  • Na rozgrzany olej w rondlu wrzucić wołowinę oprószona mąką i zarumienić na dużym ogniu.
  • Następnie dodać wcześniej pokrojone warzywa: cebulę, paprykę i czosnek – smażyć około 5 minut.
  • Dodać koncentrat pomidorowy i wlać czerwone, półwytrawne wino.
  • Wszystko wymieszać i dusić pod przykryciem, aż wino odparuje do połowy.
  • Dodać suszone śliwki oraz bulion warzywny.
  • Doprawić  do smaku przyprawami: majeranek, tymianek,papryka słodka i ostra, sól i pieprz.
  • Dusić całość pod przykryciem na małym ogniu od 1 do 1,5 godziny (do pożądanej miękkości składników).
  • Gulasz wołowy podawać z ulubionymi dodatkami, np. z kaszą (gryczaną, jaglaną lub jęczmienną), ziemniakami i ogórkiem kiszonym, sprawdzi się też surówka z kiszonej kapusty lub po prostu z chleb.

[/lists]

Smacznego 🙂

W ramach deseru co powiesz na szarlotkę na ciepło z gałką lodów waniliowych lub cynamonowych udekorowaną gwiazdką bitej śmietany?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *