Jak zrobić pyszny gulasz wołowy? Bardzo prosto! Chodź czas przyrządzenia tej potrawy do najszybszych nie należy to z pewnością warto okazać trochę cierpliwości, która zostanie wynagrodzona niepowtarzalnym smakiem i aromatycznym zapachem.Gulasz to węgierskie danie narodowe, które na stałe zagościło na polskich stołach. Rozgrzewająca i bardzo pożywna potrawa w sam raz na chłodniejsze dni. Gulasz wołowy można przyrządzić na bardzo wiele sposobów. Propozycja na dzisiaj: Smak soczystej wołowiny w połączeniu z duszonymi warzywami, suszoną śliwką i czerwonym półwytrawnym winem dla najbardziej wybrednych smakoszy. Spróbuj łatwego i sprawdzonego przepisu już teraz! Powodzenia!
Składniki:
[lists layout=”half” style=”style3″]
- wołowina – 60 dag
- pieczarki – 30 dag
- śliwka suszona – 10 dag
- papryka czerwona – 2 sztuki
- wino czerwone, półwytrawne – 100 ml
- bulion warzywny – 250 ml
- czosnek – 2 ząbki
- olej – 50 ml
- mąka – 2 łyżki
- majeranek – 2 łyżki
- tymianek – 1 łyżeczka
- koncentrat pomidorowy – 55 g
- papryka słodka – 1 łyżeczka
- papryka ostra – 1 łyżeczka
- do smaku: sól i pieprz
[/lists]
Sposób przygotowania:
[lists style=”style4″]
- Oczyszczone mięso (z błony) pokroić w kostkę.
- Pokroić w kosteczkę paprykę i cebulę.
- Posiekać czosnek.
- Pieczarki pokroić w ćwiartki.
- Na rozgrzany olej w rondlu wrzucić wołowinę oprószona mąką i zarumienić na dużym ogniu.
- Następnie dodać wcześniej pokrojone warzywa: cebulę, paprykę i czosnek – smażyć około 5 minut.
- Dodać koncentrat pomidorowy i wlać czerwone, półwytrawne wino.
- Wszystko wymieszać i dusić pod przykryciem, aż wino odparuje do połowy.
- Dodać suszone śliwki oraz bulion warzywny.
- Doprawić do smaku przyprawami: majeranek, tymianek,papryka słodka i ostra, sól i pieprz.
- Dusić całość pod przykryciem na małym ogniu od 1 do 1,5 godziny (do pożądanej miękkości składników).
- Gulasz wołowy podawać z ulubionymi dodatkami, np. z kaszą (gryczaną, jaglaną lub jęczmienną), ziemniakami i ogórkiem kiszonym, sprawdzi się też surówka z kiszonej kapusty lub po prostu z chleb.
[/lists]
Smacznego 🙂
W ramach deseru co powiesz na szarlotkę na ciepło z gałką lodów waniliowych lub cynamonowych udekorowaną gwiazdką bitej śmietany?