Naleśniki z kurczakiem

Naleśniki z kurczakiem

Naleśniki z kurczakiem

Szybki przepis na przepyszny i tani obiad. Znudziły Ci się już naleśniki na słodko? Nie ma problemu. Mamy dla Ciebie wytrawną wersję naleśników. Tym razem będą to naleśniki z farszem mięsno-warzywnym z fetą. A wszystko to zapiekane z aromatycznym parmezanem. Po tak sytym obiedzie zostaje tylko poszukać sobie wygodnego miejsca na odpoczynek. Gotowy? A więc zaczynamy 😉

Składniki

Ciasto na naleśniki:

  • mleko – 1,5 szklanki
  • woda mineralna gazowana – 1,5 szklanki
  • mąka pszenna – 2 szklanki
  • jajka – 2 sztuki
  • sól – szczypta
  • olej – 30 gram

Farsz:

  • pierś z kurczaka – podwójna
  • przyprawa gyros lub inna do kurczaka
  • papryka czerwona i żółta – małe, po jednej sztuce
  • pieczarki – 30 dag
  • cebula – 2 średnie
  • czosnek – 2 ząbki
  • sól morska – do smaku
  • świeżo zmielony pieprz – do smaku
  • ser feta – 300 g
  •  parmezan lub inna odmiana żółtego sera  – 450 g (do zapiekania naleśników w naczyniu żaroodpornym)
  • oliwa – do smażenia farszu

Sposób przygotowania:

  • Przygotować ciasto na naleśniki – wymieszać wszystkie składniki, tak aby powstała jednolita, gładka masa bez grudek. Odstawić ciasto do lodówki na około 30 min. (w tym czasie przygotować farsz mięsny.). Usmażyć naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni.
  • Przygotować farsz:
    Umytą i pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka doprawić przyprawą gyros (pierś można przygotować wcześniej, aby poleżała trochę w przyprawie – 30 min).
    Usmażyć na rozgrzanej oliwie kawałki piersi z kurczaka.
    Na osobnej patelni zeszklić drobno pokrojoną w kostkę cebulę oraz rozdrobniony przez praskę czosnek. Dodać pozostałe warzywa: paprykę (pokrojoną w paseczki) i pieczarki (pokrojone w półplasterki).
    Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
    Smażyć na małym ogniu.
    Po uzyskaniu odpowiedniej miękkości dodać wcześniej usmażoną pierś z kurczaka.
    Na koniec farsz wymieszać z serem feta.
    Na naleśniki układać odpowiednią ilość farszu i zawijać w ruloniki. Ruloniki pokroić na mniejsze części (lepiej się zapieką). Tak przygotowane naleśniki przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać startym parmezanem i zapiekać przez 15 min. w temperaturze około 180 stopni, aż ser się roztopi.

Smacznego 🙂

Podobne Wpisy