Zima nie rozpieszcza pogodą, a do tego ciężki dzień w pracy? Chcesz umilić sobie mroźny wieczór w domu? Mamy na to prosty patent! Zabaw się w barmana i oddaj się chwili relaksu. Gwarantujemy, że zima już nie będzie wydawała się taka straszna, a największe zmarzluchy będę mówiły, że atmosfera zrobiła się gorąca! Także shaker w rękę i do dzieła 🙂
Przepisy:
- Buttered Rum ( mieszany napój alkoholowy zawierający rum, masło, ciepłą wodę, środki słodzące i różne przyprawy: cynamon, gałka muszkatołowa i goździki.)
Składniki:[lists layout=”half” style=”style3″]
- rum – 30 ml
- brązowy cukier – 15 g
- sok pomarańczowy – 100 ml
- grzane wino – 1 szklanka
- imbir lub cynamon – 1 łyżeczka (może być też laska cynamonu)
- pomarańcza – 1 plasterek pomarańczy
- masło – 2 łyżeczki
[/lists]
Sposób przygotowania:
Na małym ogniu w niewielkim garnku rozpuść masło, następnie dodaj cukier i sok. Wymieszaj wszystkie składniki. Dolej wino i wszystko podgrzewaj max 3 min. Pamiętaj, aby nie doprowadzić do wrzenia. Na koniec dodaj rum i pozostałe składniki, wszystko wymieszaj.
2. Glögg (rodzaj grzanego wina, wywodzący się ze Szwecji, ale popularny w całej Skandynawii oraz w Finlandii i w Estonii. Napój przyrządza się, podgrzewając wymieszane ze sobą składniki: czerwone wino, miód, przyprawy: cynamon, goździki, imbir), skórkę pomarańczową oraz bakalie – najczęściej migdały i rodzynki, napój można wzmocnić również alkoholem: wódką, akvavitem lub koniakiem.)
Składniki:[lists layout=”half” style=”style3″]
- czerwone wino – 700 ml ( najlepiej półsłodkie)
- cukier – około 3/4 szklanki (ewentualnie według uznania)
- skórka pomarańczy – 1 starta skórka pomarańczy
- imbir – kawałek (według uznania)
- cynamon – 2 laski
- goździki – około 10 sztuk
- rodzynki i migdały (według uznania)
- kardamon
[/lists]
Sposób przygotowania: Zagotuj 2,5 litra wody. Do wrzątku wrzuć wszystkie przyprawy i gotuj ok. 30 minut na małym ogniu (bez przykrycia). Następnie przelej wywar przez sitko do drugiego garnka i dodaj cukier, wino (wersja extrime: dodaj 100 ml wódki 🙂 oraz rodzynki i migdały. Wszystko podgrzej. Pamiętaj, aby napój podawać gorący!
3. Grzaniec z cydrem i rumem
Składniki: [lists layout=”half” style=”style3″]
- cydr – 0,5 l cydru (najlepiej cydr na miodzie, ewentualnie dodaj 2 łyżki miodu)
- sok z żurawiny – 4 łyżeczki
- masło – 1 łyżeczka
- rum – 50 ml ciemnego rumu (rum według uznania)
- chili w proszku – szczypta
- suszona żurawina, plastry pomarańczy lub cytryny (do dekoracji)
[/lists]
Sposób przygotowania: Do garnka wlej cydr, sok z żurawiny i rum. Wszystko wymieszaj i podgrzej.Następnie dodaj masło i dopraw chili. Zostaw na małym ogniu jeszcze przez około 3 min. Udekoruj trunek owocami z żurawiny, plastrami pomarańczy lub cytryny. Na koniec możesz dodać przyprawy korzenne według uznania.
4. Bombardino (włoski napój alkoholowy, popularny zwłaszcza wśród narciarzy w okolicach Alp)
Składniki:[lists layout=”half” style=”style3″]
- likier Bombardino – 100 ml
- bita śmietana
[/lists]
Sposób przygotowania:
Podgrzej likier w rondelku na małym gazie ( nie dopuść do warzenia). Podawaj w większych kieliszkach. Do dekoracji użyj bitej śmietany. Dodatkowo można posypać na wierzchu kawą lub kakao.
5. Białe wino grzane
Składniki:[lists layout=”half” style=”style3″]
- białe wino – butelka białego wina wytrawnego lub półwytrawnego
- jabłka – 2 sztuki pokrojone w plasterki
- przyprawy: cynamon, imbir, gwiazdka anyżu, goździki (według uznania)
- miód – około 4 łyżki (według uznania)
[/lists]
Sposób przygotowania: Podgrzej wino z przyprawami. Gorący trunek przelej do szklanek (uprzednio przecedź napój).Do dekoracji użyj cynamonu (może być laska cynamonu lub mielony cynamon) i gwiazdki anyżu.
6. Grzaniec z żurawiną
Składniki:[lists layout=”half” style=”style3″]
- cydr z cynamonem – 250 ml
- sok żurawinowy – 300 ml
- miód – 40 ml
- przyprawy: imbir, goździki, laska cynamonu, laska wanilii (według uznania)
[/lists]
Sposób przygotowania: Gotuj na małym ogniu przez około 5 minut: sok żurawinowy, miód i przyprawy. Następnie dodaj cydr z cynamonem i jeszcze podgrzej. Do dekoracji użyj laski wanilii oraz cynamonu.
7. Mint Julep (mieszany alkohol, składający się głównie z bourbonu, wody, kruszonego lodu, świeżej mięty.)
Składniki:[lists layout=”half” style=”style3″]
- burbon – 60 ml
- mięta – listki świeżej mięty (według uznania – większa ilość mięty = bardziej intensywny aromat i smak)
- syrop cukrowy – 20 ml
- niegazowana woda – 60 ml
- lód w kostkach
[/lists]
Sposób przygotowania:
Mięte i syrop cukrowy zmiksuj w shakerze, następnie dodaj burbon i niegazowaną wodę. Wstrząśnij. Drinka podaj w szklance z lodem. Do dekoracji użyj mięty.
8. Poncz (mieszany napój alkoholowy, najczęściej korzenny, przygotowywany od razu dla większej liczby osób i podawany w wazie. Może być mrożony lub gorący. Pochodzi z Indii.)
Składniki:[lists layout=”half” style=”style3″]
- wino różowe – 700 ml
- wino białe półsłodkie – 700 ml
- wódka – 100 ml
- sprite – 700 ml
- lód w kostkach
- pomarańcze, cytryna (ilość według uznania)
[/lists]
Sposób przygotowania: Do większego naczynia wlać wszystkie napoje (najlepiej, aby wszystkie były schłodzone) i wymieszać. Dodać kostki lodu oraz pokrojone owoce.
Zapraszamy również na przepisy w zimowej odsłonie z gorącą czekoladą, kawą i herbatą.
Liczymy na Wasze komentarze i autorskie przepisy.