8 rozgrzewaczy, które musisz spróbować tej zimy!

8 rozgrzewaczy, które musisz spróbować tej zimy!

Zima nie rozpieszcza pogodą, a do tego ciężki dzień w pracy? Chcesz umilić sobie mroźny wieczór w domu? Mamy na to prosty patent! Zabaw się w barmana i oddaj się chwili relaksu. Gwarantujemy, że zima już nie będzie wydawała się taka straszna, a największe zmarzluchy będę mówiły, że atmosfera zrobiła się gorąca! Także shaker w rękę i do dzieła 🙂

Przepisy:

  1. Buttered Rum ( mieszany napój alkoholowy zawierający rum, masło, ciepłą wodę, środki słodzące i różne przyprawy: cynamon, gałka muszkatołowa i goździki.)

Składniki:[lists layout=”half” style=”style3″]

  • rum – 30 ml
  • brązowy cukier – 15 g
  • sok pomarańczowy – 100 ml
  • grzane wino – 1 szklanka
  • imbir lub cynamon – 1 łyżeczka  (może być też laska cynamonu)
  • pomarańcza – 1 plasterek pomarańczy
  • masło – 2 łyżeczki

[/lists]
Sposób przygotowania:

Na małym ogniu w niewielkim garnku rozpuść masło, następnie dodaj cukier i sok. Wymieszaj wszystkie składniki. Dolej wino i wszystko podgrzewaj max 3 min. Pamiętaj, aby nie doprowadzić do wrzenia. Na koniec dodaj rum i pozostałe składniki, wszystko wymieszaj.

2. Glögg (rodzaj grzanego wina, wywodzący się ze Szwecji, ale popularny w całej Skandynawii oraz w Finlandii i w Estonii. Napój przyrządza się, podgrzewając wymieszane ze sobą składniki: czerwone wino, miód, przyprawy: cynamon, goździki, imbir), skórkę pomarańczową oraz bakalie – najczęściej migdały i rodzynki, napój można wzmocnić również alkoholem: wódką, akvavitem lub koniakiem.)

Składniki:[lists layout=”half” style=”style3″]

  • czerwone wino – 700 ml ( najlepiej półsłodkie)
  • cukier – około 3/4 szklanki  (ewentualnie według uznania)
  • skórka pomarańczy – 1 starta skórka pomarańczy
  • imbir – kawałek (według uznania)
  • cynamon – 2 laski
  • goździki – około 10 sztuk
  • rodzynki i migdały (według uznania)
  • kardamon

[/lists]
Sposób przygotowania: Zagotuj 2,5 litra wody. Do wrzątku wrzuć wszystkie przyprawy i gotuj ok. 30 minut na małym ogniu (bez przykrycia). Następnie przelej wywar przez sitko do drugiego garnka i dodaj cukier, wino (wersja extrime: dodaj 100 ml wódki 🙂 oraz rodzynki i migdały. Wszystko podgrzej. Pamiętaj, aby napój podawać gorący!

3. Grzaniec z cydrem i rumem

Składniki: [lists layout=”half” style=”style3″]

  • cydr – 0,5 l cydru (najlepiej cydr na miodzie, ewentualnie dodaj 2 łyżki miodu)
  • sok z żurawiny – 4 łyżeczki
  • masło – 1 łyżeczka
  • rum – 50 ml ciemnego rumu (rum według uznania)
  • chili w proszku – szczypta
  • suszona żurawina, plastry pomarańczy lub cytryny (do dekoracji)

[/lists]
Sposób przygotowania: Do garnka wlej cydr, sok z żurawiny i rum. Wszystko wymieszaj i podgrzej.Następnie dodaj masło i dopraw chili. Zostaw na małym ogniu jeszcze przez około 3 min. Udekoruj trunek owocami z żurawiny, plastrami pomarańczy lub cytryny. Na koniec możesz dodać przyprawy korzenne według uznania.

4. Bombardino (włoski napój alkoholowy, popularny zwłaszcza wśród narciarzy w okolicach Alp)

Składniki:[lists layout=”half” style=”style3″]

  • likier Bombardino – 100 ml
  • bita śmietana

[/lists]
Sposób przygotowania:
Podgrzej likier w rondelku na małym gazie ( nie dopuść do warzenia). Podawaj w większych kieliszkach. Do dekoracji użyj bitej śmietany. Dodatkowo można posypać na wierzchu kawą lub kakao.

5. Białe wino grzane

Składniki:[lists layout=”half” style=”style3″]

  • białe wino – butelka białego wina wytrawnego lub półwytrawnego
  • jabłka – 2 sztuki pokrojone w plasterki
  • przyprawy: cynamon, imbir, gwiazdka anyżu, goździki (według uznania)
  • miód – około 4 łyżki (według uznania)

[/lists]
Sposób przygotowania: Podgrzej wino z przyprawami. Gorący trunek przelej do szklanek (uprzednio przecedź napój).Do dekoracji użyj cynamonu (może być laska cynamonu lub mielony cynamon) i gwiazdki anyżu.

6.  Grzaniec z żurawiną

Składniki:[lists layout=”half” style=”style3″]

  • cydr z cynamonem – 250 ml
  • sok żurawinowy – 300 ml
  • miód – 40 ml
  • przyprawy: imbir, goździki, laska cynamonu, laska wanilii (według uznania)

[/lists]
Sposób przygotowania: Gotuj na małym ogniu przez około 5 minut: sok żurawinowy, miód i przyprawy. Następnie dodaj cydr z cynamonem i jeszcze podgrzej. Do dekoracji użyj laski wanilii oraz cynamonu.

7. Mint Julep (mieszany alkohol, składający się głównie z bourbonu, wody, kruszonego lodu, świeżej mięty.)

Składniki:[lists layout=”half” style=”style3″]

  • burbon – 60 ml
  • mięta – listki świeżej mięty (według uznania – większa ilość mięty = bardziej intensywny aromat i smak)
  • syrop cukrowy – 20 ml
  • niegazowana woda – 60 ml
  • lód w kostkach

[/lists]
Sposób przygotowania:
Mięte i syrop cukrowy zmiksuj w shakerze, następnie dodaj burbon i niegazowaną wodę. Wstrząśnij. Drinka podaj w szklance z lodem. Do dekoracji użyj mięty.

8. Poncz (mieszany napój alkoholowy, najczęściej korzenny, przygotowywany od razu dla większej liczby osób i podawany w wazie. Może być mrożony lub gorący. Pochodzi z Indii.)

Składniki:[lists layout=”half” style=”style3″]

  • wino różowe  – 700 ml
  • wino białe półsłodkie – 700 ml
  • wódka  – 100 ml
  • sprite – 700 ml
  • lód w kostkach
  • pomarańcze, cytryna (ilość według uznania)

[/lists]
Sposób przygotowania: Do większego naczynia wlać wszystkie napoje (najlepiej, aby wszystkie były schłodzone) i wymieszać. Dodać kostki lodu oraz pokrojone owoce.

Zapraszamy również na przepisy w zimowej odsłonie z gorącą czekoladą, kawą i herbatą.
Liczymy na Wasze komentarze i autorskie przepisy.

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *