Czekolada na gorąco, zimowy afrodyzjak

Czekolada na gorąco, zimowy afrodyzjak

Czekolada na gorąco, zimowy afrodyzjak

Twoje pierwsze skojarzenia z zimą? Płatki śniegu, mróz, jazda na nartach czy sankach, kuligi, a może zmienna aura pogodowa? A czy w twoich wizjach pojawiła się filiżanka gorącej czekolady? Ten wspaniały afrodyzjak jest idealny na zimowe wieczory w domu. Nie tylko poprawi Ci nastrój, ale również rozgrzeje Twoje ciało i umysł! Będzie Cię kusić swoim cudownym aromatem i niezapomnianym smakiem. Nie ma znaczenia, czy czekolada jest gorzka, mleczna, czy biała. Wystarczy, że spróbujesz różnych wariantów, a na pewno znajdziesz swój ulubiony smak. W sklepach stacjonarnych czy przez internet mamy dzisiaj ogromną możliwość wyboru zakupu takiej czekolady. Niemniej jednak można ją też przygotować samemu w zaciszu domowym na bardzo wiele sposobów.
Oto kilka przykładów:


Składniki:

  • mleko – 200 ml
  • czekolada gorzka – 50 g
  • cynamon – szczypta

Przygotowanie:

Mleko podgrzej w garnuszku. Dodaj posiekaną czekoladę. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Na koniec dodaj cynamon i wymieszaj. Przelej do filiżanki.

Składniki ( duża porcja dla łakomczuszków ):

  • mleko – 300 ml
  • śmietanka 30% – 200 ml
  • gorzka czekolada 70% – 50 g
  • kakao – 1 ½ łyżeczki
  • cynamon – ¼ łyżeczki cynamonu mielonego
  • cukier – brązowy cukier do smaku (ewentualnie biały)
  • ekstrakt waniliowy – 1 łyżeczka
  • sól – szczypta

Przygotowanie:

Czekoladę dość drobno posiekać. Do garnka wlać mleko i śmietankę, dodać posiekaną czekoladę, kakao, cynamon. Podgrzewać na niewielkim ogniu, mieszając trzepaczką, aż czekolada się rozpuści i pozbędziemy się grudek kakao. Dodać odrobinkę soli (dla wydobycia smaku czekolady), ciemnego cukru, oraz esencji waniliowej. Gotować jeszcze chwilę, do połączenia smaków. Podawać gorące, ozdobione dodatkową czekoladą, lub bitą śmietaną.

Składniki:

  • śmietana kremówki – 200 ml
  • mleko – 150 ml
  • gorzka czekolada – 100 g
  • chili – szczypta chilli

Przygotowanie:

W rondelku podgrzej mleko ze śmietanką, dodaj połamaną czekoladę i szczyptę chilli. Wszystko wymieszaj i czekaj aż się rozpuści. Podaj w filiżance.

Składniki:

  • gorzka czekolada – 200 g
  • mleko – 1,5 szklanki
  • pianki cukrowe – 2-4 (według uznania)
  • dodatkowo: 2 wiśnie

Przygotowanie:

Podgrzej mleko. Następnie wrzuć do niego połamaną czekoladę i dokładnie wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Po przelaniu do filiżanki dodaj pianki cukrowe i wiśnie.

Składniki:

  • mleko – 2 kubki
  • ciemna czekolada – 100 g
  • cynamon – 1 laska cynamonu
  • miód – 2 łyżeczki
  • brązowy cukier – 1 łyżeczka
  • ekstrakt z wanilii – 1 łyżeczka
  • ciemny rumu – 2 łyżki stołowe

Przygotowanie:

Wlej mleko do garnka, dodaj połamaną czekoladę, laskę cynamonu, miód, cukier i podgrzej powoli aż czekolada się rozpuści. Dodaj wanilię i rum.

Ciekawostki:

1. Czekolada – wyrób cukierniczy sporządzany z miazgi kakaowej, tłuszczu kakaowego (masło kakaowe) lub tłuszczu cukierniczego, środka słodzącego i innych dodatków.
2. Kakao i czekolada są zaliczane do produktów wysokokalorycznych – 100 g czekolady gorzkiej zawiera 554 kcal, 6,7 g białka i 34,3 g tłuszczu. Czekolada jest produktem o stosunkowo niskim indeksie glikemicznym, dzięki czemu polecana jest cukrzykom. Średnio 100 g czekolady mlecznej dostarcza 10 mg cholesterolu, zaś gorzka – 1 mg. Obecne w czekoladzie flawonoidy z rodziny polifenoli mogą hamować utlenianie cholesterolu LDL. Możliwe jest także, że tłuszcze zawarte w kakao i wysokiej jakości czekoladzie (nie zawierającej kwasów tłuszczowych o konfiguracji trans oraz sztucznych kwasów krótko-łańcuchowych) chronią przez nowotworem piersi. Czekolada zawiera również fenyloetyloaminy (PEA) – endorfiny. Ponadto czekolada zawiera wiele wartościowych składników mineralnych takich, jak Mg, K, Ca, Mn, Cu, Zn, Fe ( źródło wikipedia ).
3. Czekolada pitna – napój powstały z mieszanki śmietanki (30-36%), mleka i czekolady gorzkiej (wersja klasyczna), zazwyczaj wypijany na gorąco. Do Europy została przywieziona z Nowego Świata ( źródło wikipedia ).

“Naprawdę silny jest ten, kto potrafi połamać całą tabliczkę czekolady i zjeść tylko jeden kawałek”
( Judith Viorst, amerykańska poetka i pisarka). Hmm ciekawa interpretacja.. Zgadzasz się z nią?
Zachęcamy do komentowania i dzielenia się swoim spostrzeżeniami ( oraz przepisami ) po gorącej filiżance czekolady z… No właśnie, a Ty z czym pijesz swoją ulubiona czekoladę?

Podobne Wpisy