Czekolada na gorąco, zimowy afrodyzjak

Czekolada na gorąco, zimowy afrodyzjak

Twoje pierwsze skojarzenia z zimą? Płatki śniegu, mróz, jazda na nartach czy sankach, kuligi, a może zmienna aura pogodowa? A czy w twoich wizjach pojawiła się filiżanka gorącej czekolady? Ten wspaniały afrodyzjak jest idealny na zimowe wieczory w domu. Nie tylko poprawi Ci nastrój, ale również rozgrzeje Twoje ciało i umysł! Będzie Cię kusić swoim cudownym aromatem i niezapomnianym smakiem.

Nie ma znaczenia, czy czekolada jest gorzka, mleczna, czy biała. Wystarczy, że spróbujesz różnych wariantów, a na pewno znajdziesz swój ulubiony smak. W sklepach stacjonarnych czy przez internet mamy dzisiaj ogromną możliwość wyboru zakupu takiej czekolady. Niemniej jednak można ją też przygotować samemu w zaciszu domowym na bardzo wiele sposobów.

Oto kilka przykładów:


Składniki:

[lists style=”style3″]

  • mleko – 200 ml
  • czekolada gorzka – 50 g
  • cynamon – szczypta

[/lists]Przygotowanie:

Mleko podgrzej w garnuszku. Dodaj posiekaną czekoladę. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Na koniec dodaj cynamon i wymieszaj. Przelej do filiżanki.

[lists style=”style3″]Składniki ( duża porcja dla łakomczuszków ):

  • mleko – 300 ml
  • śmietanka 30% – 200 ml
  • gorzka czekolada 70% – 50 g
  • kakao – 1 ½ łyżeczki
  • cynamon – ¼ łyżeczki cynamonu mielonego
  • cukier – brązowy cukier do smaku (ewentualnie biały)
  • ekstrakt waniliowy – 1 łyżeczka
  • sól – szczypta

[/lists]Przygotowanie:

Czekoladę dość drobno posiekać. Do garnka wlać mleko i śmietankę, dodać posiekaną czekoladę, kakao, cynamon. Podgrzewać na niewielkim ogniu, mieszając trzepaczką, aż czekolada się rozpuści i pozbędziemy się grudek kakao. Dodać odrobinkę soli (dla wydobycia smaku czekolady), ciemnego cukru, oraz esencji waniliowej. Gotować jeszcze chwilę, do połączenia smaków. Podawać gorące, ozdobione dodatkową czekoladą, lub bitą śmietaną.

[lists style=”style3″]Składniki:

  • śmietana kremówki – 200 ml
  • mleko – 150 ml
  • gorzka czekolada – 100 g
  • chili – szczypta chilli

[/lists]Przygotowanie:

W rondelku podgrzej mleko ze śmietanką, dodaj połamaną czekoladę i szczyptę chilli. Wszystko wymieszaj i czekaj aż się rozpuści. Podaj w filiżance.

[lists style=”style3″]Składniki:

  • gorzka czekolada – 200 g
  • mleko – 1,5 szklanki
  • pianki cukrowe – 2-4 (według uznania)
  • dodatkowo: 2 wiśnie

[/lists]Przygotowanie:

Podgrzej mleko. Następnie wrzuć do niego połamaną czekoladę i dokładnie wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Po przelaniu do filiżanki dodaj pianki cukrowe i wiśnie.

[lists style=”style3″]Składniki:

  • mleko – 2 kubki
  • ciemna czekolada – 100 g
  • cynamon – 1 laska cynamonu
  • miód – 2 łyżeczki
  • brązowy cukier – 1 łyżeczka
  • ekstrakt z wanilii – 1 łyżeczka
  • ciemny rumu – 2 łyżki stołowe

[/lists]Przygotowanie:

Wlej mleko do garnka, dodaj połamaną czekoladę, laskę cynamonu, miód, cukier i podgrzej powoli aż czekolada się rozpuści. Dodaj wanilię i rum.

Ciekawostki:

1. Czekolada – wyrób cukierniczy sporządzany z miazgi kakaowej, tłuszczu kakaowego (masło kakaowe) lub tłuszczu cukierniczego, środka słodzącego i innych dodatków.
2. Kakao i czekolada są zaliczane do produktów wysokokalorycznych – 100 g czekolady gorzkiej zawiera 554 kcal, 6,7 g białka i 34,3 g tłuszczu. Czekolada jest produktem o stosunkowo niskim indeksie glikemicznym, dzięki czemu polecana jest cukrzykom. Średnio 100 g czekolady mlecznej dostarcza 10 mg cholesterolu, zaś gorzka – 1 mg. Obecne w czekoladzie flawonoidy z rodziny polifenoli mogą hamować utlenianie cholesterolu LDL. Możliwe jest także, że tłuszcze zawarte w kakao i wysokiej jakości czekoladzie (nie zawierającej kwasów tłuszczowych o konfiguracji trans oraz sztucznych kwasów krótko-łańcuchowych) chronią przez nowotworem piersi. Czekolada zawiera również fenyloetyloaminy (PEA) – endorfiny. Ponadto czekolada zawiera wiele wartościowych składników mineralnych takich, jak Mg, K, Ca, Mn, Cu, Zn, Fe ( źródło wikipedia ).
3. Czekolada pitna – napój powstały z mieszanki śmietanki (30-36%), mleka i czekolady gorzkiej (wersja klasyczna), zazwyczaj wypijany na gorąco. Do Europy została przywieziona z Nowego Świata ( źródło wikipedia ).

“Naprawdę silny jest ten, kto potrafi połamać całą tabliczkę czekolady i zjeść tylko jeden kawałek”
( Judith Viorst, amerykańska poetka i pisarka). Hmm ciekawa interpretacja.. Zgadzasz się z nią?
Zachęcamy do komentowania i dzielenia się swoim spostrzeżeniami ( oraz przepisami ) po gorącej filiżance czekolady z… No właśnie, a Ty z czym pijesz swoją ulubiona czekoladę?

Jedna myśl o „Czekolada na gorąco, zimowy afrodyzjak

  1. Czekoladka pisze:

    Jeśli czekolada na gorąco to z bitą śmietaną mrr pycha 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *