Za oknem typowo jesienna pogoda. Temperatura znacznie spadła, wieje wiatr i ciągle pada. Chodź zdarzają się też ładniejsze dni, kiedy możemy wyjść na spacer i cieszyć się polską złotą jesienią. Jak tu poprawić sobie humor? Oczywiście kawą lub herbatą. Poza wodą to najczęściej spożywane napoje wśród polaków. Większość z nas nie wyobraża sobie rozpoczęcia poranka od aromatycznej herbaty lub świeżo zmielonej i zaparzonej kawy.
Herbata
Odmian herbat jest bardzo dużo. Wśród najczęściej pijanych wyróżniamy następujące: herbata czarna, zielona, biała, pu-erh (czerwona), ulung (niebieska), aromatyzowana i prasowana.Przyjęło się, że sposób parzenia herbaty jest banalny i nic w tym trudnego. Otóż nic bardziej mylnego. Aby poprawnie zaparzyć herbatę i wydobyć z niej cały aromat i smak należy pamietać o kilku zasadach:
[lists line=”0″]
-
- gatunek herbaty: najlepsza jest liściasta
- woda: najlepsza woda to taka, która jest przefiltrowana i bogata w tlen
- sposób parzenia: odpowiedni rodzaj czajnika ( najlepsze czajniczki okrągłe i pękate – liście herbaty swobodnie rozwijają się podczas zaparzania ), czas parzenia i oczywiście proporcje herbaty
Czas parzenia herbaty:
Kiedy już zaparzymy odpowiednio swoją ulubioną herbatę, możemy poszaleć i wzbogacić ją o dodatki. To zależy już tylko od wyobraźni i oczywiście od naszych kubków smakowych. Bazą dla naszych gorących drinków są najczęściej: herbata, przyprawy i alkohol. Oto kilka przepisów na hot drinki:
Zielona herbata z rumem i miętą
Składniki:
- herbata zielona – 2 gramy herbaty zielonej herbaty zaparzonej w 120 ml wrzątku
- rum – 40 ml rumu Bacardi Bianco
- sok z limonki – 20 ml soku wyciśniętego z limonki
- mięta – 4 gałązki mięty
- cukier trzcinowy – 2-3 gramy
Przygotowanie:
Składniki koktajlu połączyć, serwować w kieliszku koktajlowym ozdobione miętą.
Grzaniec herbaciany
Składniki:
- czarna herbata – 1,5 szklanki czarnej herbaty
- sok żurawinowy – 0,5 szklanki
- pomarańcz – gruby plaster pomarańczy
- goździki – 4 sztuki
- gałki muszkatołowej – szczypta mielonej gałki muszkatołowej
- kardamon – szczypta
- imbiru – szczypta
- konfitura – 2 łyżeczki ulubionej konfitury
Przygotowanie:
Zaparzyć herbatę według przepisu na opakowaniu. Napar z herbaty należy wlać do naczynia, dodać sok i pozostałe składniki, oprócz konfitury. Wszystko podgrzać na wolnym ogniu około 10 minut, nie dopuszczając do zagotowania. Następnie przelać do szklanek i dodać konfiturę. Świetnie nadają się np. pomarańczowe czy morelowe.
Biała herbata z miodem i lawendą
Składniki:
- biała herbata – zaparzony kubek białej herbaty
- lawenda – szczypta suszonej lawendy ( zbyt duża ilość lawendy może zdominować smak naszego hot drinka )
- miód – porcja miodu pitnego
Przygotowanie:
Zaparzyć herbatę według przepisu na opakowaniu. Dodać szczyptę suszonej lawendy. Gdy herbata trochę ostygnie ( około 60 °C) dolać porcję miodu pitnego.
Herbata z miodem, imbirem i cytryną
Składniki:
- biała herbata – zaparzony kubek białej herbaty
- imbir – 3 plastry imbiru
- miód – według uznania
- sok z cytryny – 20 ml
Przygotowanie:
Zaparzyć herbatę według przepisu na opakowaniu z dodatkiem imbiru. Dodać resztę składników i wymieszać.
Herbata z pomarańczą, żurawiną i goździkami
Składniki:
- herbata liściasta – łyżeczka czarnej liściastej herbaty
- pomarańcza -2 plastry pomarańczy
- żurawina – łyżka suszonych owoców żurawiny
- goździki – kilka goździków (według uznania)
- cynamon – szczypta
- miód lub cukier do smaku (według uznania)
Przygotowanie:
Zaparzyć herbatę według przepisu z dodatkiem goździków i żurawiny. Po zaparzeniu dodać plastry pomarańczy i cynamon, następnie dosłodzić miodem lub cukrem do smaku.
Plusy picia herbaty*:
[lists style=”style1″ line=”0″]
- wspomaga odchudzanie
- pozytywnie wpływa na serce
- wykazuje działanie przeciwnowotworowe
- wspomaga pracę wątroby i śledziony
- działa bakteriostatycznie, bakteriobójczo i przeciwzapalnie
- jest bogata także w niektóre witaminy: A, B1, B2, C, E i K
- ponadto zielona herbata zawiera niebiałkowy aminokwas L-teaninę, który wykazuje działanie uspokajające, zmniejszające stres i niepokój oraz stabilizujące nastrój osób pijących zieloną herbatę
[/lists]
Minusy picia herbaty*:
[lists style=”style2″ line=”0″]
- ma wysoką zawartością szkodliwego fluoru
- zawarta w herbacie kofeina blokuje i osłabia pamięć, zwiększa uczucie niepokoju i lęku
[/lists]
Kawa
Kawa jest serwowana na różne sposoby. Najpopularniejsze z nich to: espresso, cappuccino, caffè latte, espresso macchiato. Kiedy nie mamy ochoty wychodzić z domu, dobra kawę możemy przygotować sami w domowych warunkach, nawet jeśli nie posiadamy ekspresu ciśnieniowego lub przelewowego ( takie sprzęty nie należą do najtańszych ). Oczywiście, aby była ona doskonała musimy przestrzegać paru podstawowych zasad:
[lists line=”0″]
- ziarna kawowe przechowujmy szczelnie zamknięte w zimnym miejscu
- kawę mielimy bezpośrednio przed zaparzaniem
- używamy czystej, zimnej wody; jeśli jest to woda z kranu, należy pozwolić jej spływać przez kilka sekund. Nie gotujmy wody zbyt długo i nie lejmy wrzątku wprost na kawę
- pijemy wyłącznie kawę świeżo zaparzoną
- wyparzamy filiżanki
[/lists]Aby urozmaicić domową kawę możemy, tak jak w przypadku herbaty wzbogacić ją o dodatki. Klasykami są bita śmietana lub różnego rodzaju posypki, które z łatwościom możemy kupić w sklepie. Również przyprawy korzenne świetnie nadają się do przepisów kawowych. Polecane są zwłaszcza imbir lub cynamon, a także chili. Kawa doskonale komponuje się też z alkoholem czy syropem smakowym. Przepisy na kawę z dodatkami:
Kawa z miodem i cynamonem
Składniki:
- kawa – gorąca kawa
- mleko – ciepłe (spienione) mleko
- cynamon – 1 łyżeczka
- miód – 2 łyżki
Przygotowanie:
Na spód szklanki do latte wlej dwie łyżki miodu. Następnie zasyp miód łyżeczką cynamonu i delikatnie zalej kawą ( 3/4 poziomu szklanki). Powoli dodaj ciepłe mleko. Jeżeli jest spienione, możesz też posypać cynamonem mleczną piankę. Przez ścianki szklanki będzie widać idealnie oddzielone warstwy: złocistą, brązową, beżową i białą.
Stratochino
Składniki:
- espresso – 1
- cukier – 1 łyżeczka
- śmietana – 2 łyżeczki
- whisky – 4 łyżki
Przygotowanie:
Cukier przesmażyć, zrobić karmel, zalać whisky, wymieszać, przelać do filiżanki i zalać gorącą espresso. Udekorować bitą śmietaną.
Kawa z imbirem
Składniki:
- kawa – 2 filiżanki kawy
- miód – 2 łyżeczki
- imbir – 2-3 szczypty
- mleko lub bita śmietana
Przygotowanie:
Miód utrzeć z imbirem i zalać kawą. Podawać z bitą śmietaną lub ubitym mlekiem.
Cappuccino orzechowe
Składniki:
- sos orzechowy – 30 ml
- espresso – pojedyncze
- mleko – spienione mleko
Przygotowanie:
Do filiżanki (pojemność około 200 ml) wlej sos orzechowy. Dodaj zaparzone gorące espresso lub kawę. Filiżankę uzupełnij spienionym mlekiem.
Mocha
Składniki:
- espresso – 30 ml
- cukier – 4 łyżeczki
- kakao – 2 łyżeczki
- mleko – 2/3 szklanki mleka
- cukier waniliowy – 1 łyżeczka
- bita śmietana i cynamon (do dekoracji)
Przygotowanie:
Do garnka wlej mleko, podgrzej a następnie dodaj cukier, cukier waniliowy oraz kakao. Gotuj około 15-18 minut, do momentu powstania konsystencji syropu. W międzyczasie zaparz mocną kawę espresso. Do filiżanki wlej przygotowany syrop, następnie kawę i udekoruj bitą śmietaną i cynamonem.
Plusy picia kawy*:
[lists style=”style1″ line=”0″]
- polepsza pamięć krótkotrwałą i i zdolności poznawcze
- zmniejsza ryzyko zachorowania na marskość wątroby
- dotlenia organizm, przez co ułatwia koncentrację, a także pozytywnie wpływa na krążenie i układ trawienny
- przyśpiesza metabolizm
- zmniejsza ryzyko wystąpienia u mężczyzn kamicy żółciowej
- przyczynia się do zmniejszenia zachorowalności na nowotwory pęcherza wśród palaczy
- zmniejsza ryzyko zachorowania na chorobę Parkinsona
- nawet do 50% zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II
- zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita i wątroby
- zwiększa efektywność środków przeciwbólowych
- jest głównym przeciwutleniaczem w diecie osób spożywających niewiele owoców i warzyw.
[/lists]
Minusy picia kawy*:
[lists style=”style2″ line=”0″]
- zawarta w kawie kofeina osłabia pamięć, zwiększa uczucie niepokoju i lęku oraz powoduje uzależnienie fizyczne
- ze względu na swoje właściwości pobudzające u większości ludzi utrudnia zasypianie (u nielicznych występuje efekt przeciwny)
- spożycie dużej ilości kawy przez kobietę w ciąży może zwiększać prawdopodobieństwo martwego urodzenia. W związku z tym zalecane jest, by kobiety w ciąży piły maksymalnie dwie filiżanki kawy dziennie
- Gotowana kawa może w dużym stopniu wpływać na podniesienie poziomu cholesterolu
- Kawa może zwiększać prawdopodobieństwa ataku serca u osób o wolniejszym metabolizmie
[/lists].
Zaleca się spożywanie do 500 mg kofeiny dziennie, co przekłada się na około 4 filiżanki kawy. Przyjmuje się, że kawa w tej ilości nie tylko nie jest szkodliwa, ale może nawet pozytywnie wpływać na organizm człowieka.
Co Polacy piją częściej? Kawę czy herbatę? Zdania są podzielone, a z roku na rok statystyki ulegają zmianie. A Wy co pijecie? Podzielcie się z nami i innymi w komentarzach swoimi spostrzeżeniami na temat tych napojów.
*Plusy i minusy picia herbaty i kawy – źródło Wikipedia.