Prawdopodobnie słyszeliście to powiedzenie już wcześniej:
Każdy bourbon to whisky, ale nie każde whisky to bourbon.
Jeśli lubisz smak whisky (zwłaszcza burbonu) musisz wiedzieć, co to znaczy.
Z definicji, whiskey (lub whisky, Szkocja) jest destylatem z przefermentowanego zacieru ziarna – odmiany obejmują ziarna pszenicy, żyta, jęczmienia i kukurydzy – a następnie przechodzą proces starzenia w beczkach. Whisky jest produkowana na całym świecie i istnieje wiele popularnych odmian w tym szkocka whisky, irlandzka whisky i amerykańska whisky. Najbardziej popularną formą jest amerykańską whisky bourbon, który ma swoją własną specyficzną definicję.
Bourbon musi być produkowany w Ameryce a jego skład to 51 procent kukurydzy. Bourbon również musi być przechowywane w nowych beczkach dębowych zwęglonych, natomiast do whisky beczki muszą być dębowe, ale nie nowe lub zwęglone. Bourbon jest jedynym rodzajem whiskey, do którego dodawanie jakichkolwiek barwników czy aromatów jest zabronione.
Co charakteryzuje Bourbon: Ściągawka
[lists]
- Musi być wykonany w Stanach Zjednoczonych.
- Musi zawierać minimum 51 procent kukurydzy.
- Burbon musi być leżakowany w nowych dębowych beczkach opalanych.
- Powinien być butelkowany przy nie większym stężeniu niż 80 czystego alkoholu.
- Nie mogą zawierać dodane środki smakowe, barwiące lub inne dodatki.
- Trunek spełniający powyższe kryteria, który był leżakowany co najmniej dwa lata, może być nazwany Straight Bourbon.[/lists]