Co powinno wyróżniać dobrą kawę ziarnistą?

Co powinno wyróżniać dobrą kawę ziarnistą?

Co powinno wyróżniać dobrą kawę ziarnistą?

Jeżeli kochasz kawę, warto dowiedzieć się więcej na jej temat – by móc samodzielnie, z dużą świadomością wybierać najlepsze dla siebie rodzaje. Co sprawia, że niektóre mieszanki kawy zaskakują nas swoim bogatym smakiem i aromatem, a inne odrzucają? Na co zwracać uwagę podczas zakupu?

Gatunki kawy

Chociaż istnieje bardzo wiele gatunków kawy, w Polsce dostępne są przede wszystkim dwa: arabika i robusta. Arabika jest jednym z najszlachetniejszych gatunków kawy. Wyjątkowo delikatna w smaku i aromatyczna, ceniona przez amatorów kawy. Ze względu na to, że jest bardziej wymagająca, jej cena jest wyższa niż robusty. Robusta cechuje się większą goryczką, jest lekko kwaśna. Robusta także ma swoich amatorów – jest ważnym składnikiem tradycyjnych włoskich naparów. Dodanie robusty to jednak najprostszy sposób na to, by obniżyć cenę mieszanki. Z tego powodu najszlachetniejsze są kawy składające się w 100% z arabiki.

Zarówno arabika, jak i robusta, mają wiele różnych odmian, cechujących się odmiennymi nutami smakowymi. Dlatego też zupełnie inaczej smakuje arabika, pochodząca z Kolumbii od tej sprowadzanej z Etiopii.

Jakość ziarna

Niestety niektórzy producenci próbują oszczędzić, dopuszczając do sprzedaży także ziarna nieco gorszej jakości: niedojrzałe, mniejsze, z widocznymi zniszczeniami, z których zostały usunięte larwy owadów. Liczą, że uda się to zatuszować, gdy kawa zostanie poddana procesom mocnego palenia i mielenia. Z tego powodu warto kupować wyłącznie kawy renomowanych producentów, którzy nie pozwalają sobie na takie praktyki.

Tryby palenia

Na smak kawy w równym stopniu, co gatunek i jakość ziarna ma sposób jej palenia. Kawy jasno palone zwykle cechują się bogatymi, złożonymi aromatami. Są jednak również nieco bardziej kwaśne w smaku niż kawy mocno palone, co nie każdemu odpowiada. Mocne palenie spowoduje zabicie tych smaków. Tryby palenia kawy mają także istotny wpływ na zawartość kofeiny.

Czy kawa ziarnista Pellini ma szansę stać się kawą idealną?

Jeżeli szukasz wysokiej jakości kawy ziarnistej, z pewnością warto wypróbować kawę Pellini Top. Marka Pellini cieszy się na świecie dużym prestiżem, amatorzy kawy często o nią pytają. To stuprocentowa mieszanka kilku różnych odmian arabiki pochodzących z Ameryki Łacińskiej. Wpływ na wysoką jakość kawy Pellini Top ma kilka czynników – przede wszystkim staranny proces selekcji ziaren odbywający się z zachowaniem szczegółowych procedur oraz powolne, długotrwałe prażenie. Dzięki temu kawa ziarnista Pellini jest delikatna, a jednocześnie wyrazista w smaku. Stopień palenia ziaren możemy określić jako średni, a zawartość kofeiny jako niską. Pelini Cafe rozpoczęła działalność jako palarnia kawy w 1947 roku. Od tamtego czasu nieustannie marka ta stanowi symbol wysokiej jakości. Sięgając po oznaczone nią produkty możemy mieć pewność, że zostały przebadane szczegółowej kontroli.

Należy próbować różnych rodzajów kaw i szukać swojej ulubionej. Najlepiej sięgać po 100% mieszanki arabiki, pochodzące z konkretnego regionu lub plantacji. W ten sposób ograniczamy ryzyko, że pijemy kawę z ziaren gorszej jakości. Nie oznacza to bynajmniej, że mieszanki arabiki z robustą nie posiadają rozbudowanych walorów smakowych, ale to właśnie arabikę cenimy za aromat i intensywność.

Podobne Wpisy