Zobacz bardzo łatwe i szybkie przepisy na łososia z grilla w dwóch odsłonach: aromatyczny łosoś z przyprawami i mieszanką świeżych ziół w oliwie z oliwek oraz delikatny łosoś w marynacie ziołowej z masełkiem czosnkowym i sosem jogurtowym.
Łosoś z grilla odsłona I
Składniki:
[lists layout=”half” style=”style3″]
- 2 dzwonki z łososia
- 6 łyżek oliwy z oliwek (zamiast oliwy można użyć masła)
- 3 łyżeczki soku z cytryny
- przyprawy i zioła: (po 1 łyżce każdej przyprawy lub według uznania): suszona bazylia, suszony lubczyk, suszona łagodna papryka, estragon, posiekana na drobno natka pietruszki
- sól himalajska, świeżo zmielony pieprz (ilość według uznania)
- 2 ząbki przeciśniętego czosnku
[/lists]
Sposób przygotowania:
[lists style=”style4″]
- Dzwonki z łososia umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.
- W miseczce zrobić marynatę do ryby: wymieszać oliwę z oliwek z sokiem z cytryny i dodać wszystkie przyprawy. Oczywiście można doprawić przyprawami według uznania.
- Gotową marynatą posmarować dzwonki z łososia.
- Tak przygotowanego łososia odstawić do lodówki na minimum 1 godzinę, aby ryba nabrała wyrazistego smaku i aromatu (im dłużnej tym lepiej).
- Grillować około 10 minut z każdej strony w zależności jak bardzo jest rozgrzany grill.
[/lists]
Łosoś z grilla odsłona II
Składniki:
[lists layout=”half” style=”style3″]
- 2 dzwonki z łososia
- 100 ml jogurtu naturalnego
- sok z 1/2 cytryny
- sok z 1/2 limonki
- 1/3 masła czosnkowego
- przyprawy i zioła: sól, pieprz ziołowy, świeżo posiekany koperek, świeżo posiekana mięta (około 10 dużych listków mięty), świeżo posiekana bazylia (około 15 dużych listków bazylii)
[/lists]
Sposób przygotowania:
[lists style=”style4″]
- Masło czosnkowe połączyć z sokiem z cytryny i wymieszać z wszystkimi przyprawami. Dzwonki z łososia posmarować marynatą i wstaw do lodówki na 2 godziny.
- Przygotować sos: Jogurt wymieszać z 1/2 soku z limonki, doprawić solą i pieprzem ziołowym oraz odrobiną posiekanej mięty i bazylii. Wszytko dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na pół godziny. Sos jest gotowy do spożycia.
- Gotowe dzwonki z grilla można już wrzucać na ruszt. Grillować po 10 minut z każdej strony. Jeśli ryba jest bardzo gruba (więcej niż 6 cm), po opieczeniu zawinąć każdy dzwonek łososia w folię aluminiową i zostawić na grillu na kilka minut, aby ryba nabrała odpowiedniej miękkości i kruchości.
[/lists]