Łosoś z grilla w dwóch odsłonach

Łosoś z grilla w dwóch odsłonach

Zobacz bardzo łatwe i szybkie przepisy na łososia z grilla w dwóch odsłonach: aromatyczny łosoś z przyprawami i mieszanką świeżych ziół w oliwie z oliwek oraz delikatny łosoś w marynacie ziołowej z masełkiem czosnkowym i sosem jogurtowym.

Łosoś z grilla odsłona I

Składniki:

[lists layout=”half” style=”style3″]

  • 2 dzwonki z łososia
  • 6 łyżek oliwy z oliwek (zamiast oliwy można użyć masła)
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • przyprawy i zioła: (po 1 łyżce każdej przyprawy lub według uznania): suszona bazylia, suszony lubczyk, suszona łagodna papryka, estragon, posiekana na drobno natka pietruszki
  • sól himalajska, świeżo zmielony pieprz (ilość według uznania)
  • 2 ząbki przeciśniętego czosnku

[/lists]

Sposób przygotowania:

[lists style=”style4″]

  • Dzwonki z łososia umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.
  • W miseczce zrobić marynatę do ryby: wymieszać oliwę z oliwek z sokiem z cytryny i dodać wszystkie przyprawy. Oczywiście można doprawić przyprawami według uznania.
  • Gotową marynatą posmarować dzwonki z łososia.
  • Tak przygotowanego łososia odstawić do lodówki na minimum 1 godzinę, aby ryba nabrała wyrazistego smaku i aromatu (im dłużnej tym lepiej).
  • Grillować około 10 minut z każdej strony w zależności jak bardzo jest rozgrzany grill.

[/lists]

Łosoś z grilla odsłona II

Składniki:
[lists layout=”half” style=”style3″]

  • 2 dzwonki z łososia
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • sok z 1/2 cytryny
  • sok z 1/2 limonki
  • 1/3 masła czosnkowego
  • przyprawy i zioła: sól, pieprz ziołowy, świeżo posiekany koperek, świeżo posiekana mięta (około 10 dużych listków mięty), świeżo posiekana bazylia (około 15 dużych listków bazylii)

[/lists]
Sposób przygotowania:

[lists style=”style4″]

  • Masło czosnkowe połączyć z sokiem z cytryny i wymieszać z wszystkimi przyprawami. Dzwonki z łososia posmarować marynatą i wstaw do lodówki na 2 godziny.
  • Przygotować sos: Jogurt wymieszać z 1/2 soku z limonki, doprawić solą i pieprzem ziołowym oraz odrobiną posiekanej mięty i bazylii. Wszytko dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na pół godziny. Sos jest gotowy do spożycia.
  • Gotowe dzwonki z grilla można już wrzucać na ruszt. Grillować po 10 minut z każdej strony. Jeśli ryba jest bardzo gruba (więcej niż 6 cm), po opieczeniu zawinąć każdy dzwonek łososia w folię aluminiową i zostawić na grillu na kilka minut, aby ryba nabrała odpowiedniej miękkości i kruchości.

[/lists]

Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *