Sekretem dobrego lokalu gastronomicznego są wysokiej jakości, smaczne potrawy serwowane w stosunkowo krótkim czasie. Jednego czy dwóch klientów można obsłużyć naprawdę szybko. Co jednak gdy jest ich o wiele więcej, a zamówienia są mocno zróżnicowane? Z pomocą przychodzą profesjonalne piece konwekcyjno-parowe. Czym się charakteryzują tego typu urządzenia?
Jak działają piece konwekcyjno-parowe?
Piece konwekcyjno-parowe to dzisiaj podstawa wyposażenia większości restauracji i obiektów gastronomicznych innego typu. Zastąpiły popularne wcześniej piece konwekcyjne, w przypadku których cała praca opiera się na wprowadzaniu ciepłego powietrza do środka za pomocą specjalnych wentylatorów. Potem powietrze trafia do filtrów, które oczyszcza je z drobinek tłuszczu i z powrotem wędruje do wentylatorów. Dlatego w urządzeniu panuje przez cały czas taka sama temperatura umożliwiająca szybkie i równomierne pieczenie potraw. Jednocześnie poszczególne dania nie przenikają innymi zapachami.
Z kolei piece konwekcyjno-parowe dodatkowo do pieczenia wykorzystują parę wodną. Dlatego przygotowywane w środku potrawy nie stają się suche. Zachowują swoją naturalną wilgoć. To przewaga pieców konwekcyjno-parowych nad standardowymi piecami konwekcyjnymi.
Jakie są największe zalety pieców konwekcyjno-parowych?
Przede wszystkim piece konwekcyjno-parowe pozwalają na znaczne skrócenie czasu przygotowywania potraw. Pieką się one poza tym równomiernie i nie trzeba ich odwracać na drugą stronę. Nie ma potrzeby kontrolowania procesu pieczenia. Nie ma tutaj ryzyka, że potrawy się spalą lub nadmiernie wysuszą. W tym czasie kucharz może zająć się zupełnie czymś innym. To wszystko oznacza, że dania są wydawane sprawnie i bezproblemowo. Klienci restauracji nie muszą zbyt długo czekać na jedzenie. Ponadto krótka praca pieca oznacza także niższe rachunki za prąd. Szeroką ofertę tego typu urządzeń znaleźć można m.in. w e-sklepie https://gastromix.pl/3206-piece-konwekcyjno-parowe.
Oczywiście nie są to wszystkie zalety pieców konwekcyjno-parowych. Sprzęt ten przydaje się podczas przygotowywania popularnych obecnie potraw na parze. Takie dania wybierają dla siebie osoby dbające o figurę, którym zależy na zdrowym odżywianiu. Nowoczesna technologia parowa sprawia, że potrawy z pieca konwekcyjno-parowego są smaczne, soczyste i bogate w witaminy. Piec ten wykorzystać także można jedynie do podgrzewania posiłków. Nie tracą bowiem wówczas swoich walorów smakowych czy zapachowych.