Naleśniki ze szpinakiem i fetą

Naleśniki ze szpinakiem i fetą

Pewnie wielu z Was nie jest wegetarianinem i nie lubi szpinaku. No cóż, sam szpinak nie smakuje najlepiej, ponieważ nie ma wyraźnego smaku i jego wygląd też nie zachwyca. Natomiast jako składnik wielu dań sprawdza się znakomicie. Należy również pamiętać, że jest bardzo niskokaloryczny z czego ucieszą się panie 😉 Dzisiaj propozycja szybkiego dania jakim są naleśniki ze szpinakiem i serem feta. Oprócz obiadu takie naleśniki można pokroić na mniejsze ruloniki, które świetnie sprawdzą się jako przekąska na imprezie.Tą sycącą wersję naleśników pokochało już wielu, chociaż wcześniej zarzekali się, że szpinaku nie zjedzą nigdy. A Ty? Jesteś gotowy na eksplozję smaków ze szpinakiem i serem feta w roli głównej? Nie pozostaje już nic innego jak zakasać rękawy i wypróbować ten prosty przepis. Powodzenia 🙂

Składniki:

Ciasto na naleśniki:

[lists layout=”half” style=”style3″]

  • mleko – 1,5 szklanki
  • woda mineralna gazowa – 1,5 szklanki
  • mąka pszenna – 2 szklanki
  • jajka – 2 szt.
  • sól – szczypta
  • olej – 30 gram
  • masło klarowane – do usmażenia naleśników

[/lists]

Farsz:

[lists layout=”half” style=”style3″]

  • szpinak mrożony – około 600 gram
  • ser typu feta – 350 gram
  • czosnek – 3 ząbki
  • cebula – 1 sztuka
  • gałki muszkatołowa – szczypta
  • sól morska – według uznania
  • czarny pieprz świeżo zmielony – według uznania
  • Opcjonalnie: do zapieczenia naleśników w piekarniku ser żółty lub biała mozzarella

[/lists]

Sposób przygotowania:

[lists style=”style4″]

  • Zrobić ciasto naleśnikowe: wszystkie składniki wymieszać do uzyskania jednolitej i gładkiej masy.
    Odstawić na pół godziny do lodówki. Na rozgrzanej patelni usmażyć naleśniki.
  • Przygotować farsz:
    Zeszklić na maśle klarowanym drobno pokrojoną cebulę w kosteczkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodać rozmrożony szpinak i mieszać, aż nadmiar wody odparuje.
    Dodać ser feta i przyprawy: sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową (utrzeć na tartce o małych oczkach). Wszystko dokładnie wymieszać.
    Gotowy farsz rozłożyć na naleśniki i zawinąć w ruloniki.
    Podsmażyć gotowe naleśniki na maśle lub zapiec w naczyniu żaroodpornym z odrobiną startego żółtego sera lub białej mozzarelli.

[/lists]

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *