Szpinak

Szpinak

szpinakSzpinak to zielone warzywo liściaste . Jego liście mają kształt grotów strzał i mają długą łodygę. Jedz szpinak a będziesz silny jak Marynarz Popeye 😉 Czyli warzywo znienawidzone przez najmłodsze pokolenie.

Pochodzenie szpinaku

Warzywo prawdopodobnie pochodzi z Persji i przybyło do Hiszpanii w 11 wieku. Szpinak rośnie prawie wszędzie, z wyjątkiem tropików. W Europie głównymi krajami uprawiającymi są Włochy, Francja i Niemcy.

Sezon na szpinak

Główny sezon z uprawy polowej odbywa się od września do listopada oraz od marca do maja . Przez resztę roku szpinak jest uprawiany w szklarniach. Należy kupować tylko szpinak, który nie jest zwiędły, ale świeży i chrupiący. Szpinak wolno uprawiany zawiera mniej azotanów niż ten szklarniowy i dlatego powinien być preferowany. Im starszy i większy szpinak, tym bardziej gorzki smak.

Smak Szpinaku

Surowy lub ugotowany ma wyraźny żelazny smak .

Szpinak w kuchni

Szpinak musi być dobrze umyty, ponieważ zazwyczaj zawiera sporo ziarenek piasku. W tym celu należy kilkakrotnie czyścić go pod zimną, bieżącą wodą. Wciąż mokry wkłada się do garnka i gotuje na parze tylko kilka minut lub blanszuje w wodzie. To, że jest gotowy, rozpoznajemy przez fakt, że liście całkowicie się zwijają.

Liście mogą być użyte jako ozdoba warzywna i jako sałatka. Przeważnie jednak jest to składnik innych produktów spożywczych, takich jak nadziewane pierogi, nadziewane potrawy mięsne, quiche lub zapiekanki.

Przechowywanie szpinaku

Jedna z tych roślin które w zasadzie nie nadają się do przechowywania – powinna zawsze być przetwarzana na świeżo. Jeśli to konieczne, możesz włożyć ją do plastikowego worka i schować do przegródki na warzywa, aby przetrwał do następnego dnia. Aby zapewnić dłuższy okres trwałości, jedyną opcją jest zamrażanie szpinaku. W tym celu jest blanszowany przez bardzo krótki czas, a następnie natychmiast ugaszony pod zimną wodą. Następnie należy go odwirować, aby nie zamarzł ze zbyt dużą ilością wody.

Wartość odżywcza i lecznicza szpinaku

Same liście zawierają dużo żelaza , ale nie tak dużo jak wcześniej sądzono. Równie ważne są zawarte witaminy A, C i wapń. Ponadto są dostarczane z dużą ilością minerałów. Jeśli to możliwe, danie nie powinno być ponownie podgrzewane, ponieważ zamienia azotan w azotyn, który został sklasyfikowany jako rakotwórczy. Szpinak ma działanie drenujące, wspomaga tworzenie krwi i chroni przed wolnymi rodnikami.