Naleśniki z serem

Naleśniki z serem

Przepis na klasyczne naleśniki z serem od lat cieszy się ogromną popularnością. To pyszne danie na słodko ma tyle odsłon, że na pewno każdy znajdzie coś dla siebie. Sycący posiłek uwielbiany szczególnie przez najmłodszych 🙂 Ale nie tylko – wśród dorosłych też znajdzie się duża liczba łasuchów na ten przysmak i pewnie pojawią się miłe wspomnienia mamy lub babci, która smażyła takie naleśniki. Świetnym dodatkiem do masy serowej będą rodzynki, chociaż jeśli naleśniki będą jeść dzieci można ten składnik pominąć, gdyż większość maluchów będzie wydłubywać bakalie. Naleśniki z serem serwować można o każdej porze dnia. Mogą debiutować na stole jako pożywne śniadanie, sprawdzą się też jako szybki i tani obiad dla zapracowanych. Polecamy absolutny klasyk w polskiej kuchni. Zgłodniałeś? Na co czekasz? Do dzieła, samo się nie zrobi 🙂

 

Składniki:

Ciasto na naleśniki:

[lists layout=”half” style=”style3″]

  • mleko – 1,5 szklanki
  • woda mineralna gazowana – 1,5 szklanki
  • mąka pszenna – 2 szklanki
  • jajka – 2 sztuki
  • cukier puder – 30 gram
  • sól – szczypta
  • olej – 30 gram
  • Opcjonalnie: masło klarowane do podsmażenia naleśników na koniec

[/lists]

Sposób przygotowania:

Ciasto na naleśniki: Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Odstawić do lodówki na około 30 min. Usmażyć naleśniki na rozgrzanej patelni.

Farsz:

[lists layout=”half” style=”style3″]

  • twaróg półtłusty lub tłusty – 500 gram
  •  żółtka – 2
  • cukier waniliowy – małe opakowanie
  • cukier puder (do smaku)
  • rodzynki do farszu – według uznania

[/lists]

Sposób przygotowania:

[lists layout=”full” style=”style4″]

  • W misce rozgnieść twaróg widelcem (lub przepuścić przez praskę do ziemniaków) dodać pozostałe składniki i wszystko dokładnie wymieszać.
  • Usmażone naleśniki posmarować nadzieniem serowym i złożyć według własnego upodobania (w trójkąty, w ruloniki).
  •  Gotowe naleśniki podsmażyć z każdej strony na rumiany kolor na patelni z odrobiną masła.

[/lists]

Sposób podania:

Naleśniki podawać na talerzu udekorowanym owocami sezonowymi lub z puszki , syropem klonowym lub ulubioną polewą (może być owocowa, czekoladowa, karmelowa, smaków jest mnóstwo), odrobiną cukru pudru oraz listkiem świeżej mięty. Mile widziana gałka lodów lub gwiazdka bitej śmietany.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *