Za co Polacy kochają grilla?

Za co Polacy kochają grilla?

Grillowanie jest już znane od czasów prehistorycznych. Podgrzewanie mięsa bezpośrednio nad płomieniem było pierwszą formą jego termicznej obróbki. Grill o nowoczesnej, półkolistej formie pojawił się jednak stosunkowo późno, bo w latach 50 tych XX wieku. Jego twórcą był amerykański spawacz George Stephen.

Dlaczego grillowanie jest aż tak popularne?

Grillowanie rozpowszechniło się tuż po wojnie, kiedy to amerykańska klasa średnia zaczęła masowo wyjeżdżać poza miasto. Z tego samego powodu grill pokochali Polacy, aczkolwiek tendencja ta – ze zrozumiałych względów – pojawiła się dopiero w końcowych latach XX wieku.

Można wymienić kilka powodów, dla których grillowanie jest tak popularne wśród naszych rodaków.

1. Możliwość spędzenia wolnego czasu z rodziną i przyjaciółmi.
2. Relaks w otoczeniu przyrody, z dala od codziennych obowiązków.
3. Zamiłowanie do ciężkostrawnych, tłustych potraw.

Kiedy trwa sezon na grilla?

Sezon grillowy trudno umieścić w określonych, ściśle zdefiniowanych ramach czasowych. Przyjęło się, że duże znaczenie ma tutaj temperatura powietrza, która pozwala na w miarę komfortowe spędzanie wieczorów poza domem.

Zwykle jednak uważa się, że okres ten rozpoczyna się najwcześniej w pierwszej połowie kwietnia, a najpóźniej – o ile pozwalają na to warunki atmosferyczne – z początkiem maja.

Koniec sezonu grillowego również jest zależny od panujących temperatur. Ma on miejsce zwykle w okolicach września, bądź też – jeśli warunki na to pozwalają – w połowie października.

Gdzie najczęściej grillują Polacy?

Grillowanie powinno odbywać w miejscach ku temu przeznaczonych. Mimo tego, wielu Polaków grilluje “gdzie się da”, wykorzystując w tym celu zarówno przydomowe lokalizacje, jak również odległe punkty poza miejscem swojego zamieszkania.

Najpopularniejsze miejsca do grillowania to:

– przydomowe ogródki,
– lasy (w okresie letnim wiąże się to często z konsekwencjami prawnymi),
– okolice jezior,
– działki.

Z kim zwykle grillują Polacy?

Jedną z zalet grillowania jest spędzanie wolnego czasu z rodziną, bądź przyjaciółmi. Najczęściej grillujemy właśnie z członkami naszej rodziny, a nieco rzadziej – z przyjaciółmi. Coraz częściej spędzamy ten wyjątkowy czas również z współpracownikami, aczkolwiek takie spotkania nadal są stosunkowo rzadkie. Nic w tym dziwnego – większość Polaków czas wolny od pracy woli spędzać z bliskimi, niż z nawet najbliższymi znajomymi z pracy.

Co na grilla?

Asortyment potraw, jakie można przyrządzić na grillu, jest bardzo szeroki. W zasadzie jedynym ograniczeniem jest tu czas przyrządzania jedzenia. Jeśli posiadamy tradycyjny, odsłonięty grill, przyrządzenie niektórych potraw może trwać w nieskończoność. Przy zabudowanych grillach czas ten ewidentnie się skraca, co – oprócz standardowych kiełbasek – pozwala na przyrządzanie min.:

– dań z wieprzowiny (żeberek, polędwiczek i szaszłyków),
– owoców i warzyw (np. jabłek z mozzarellą i sałatą),
– ryb a szczególnie pstrągów,
– dań z wołowiny
– oscypka.

Sprzęt do grillowania – rodzaje

1. Grill z blachy emaliowanej – to najtańszy i najpopularniejszy sprzęt do grillowania.
2. Grill okrągły z pokrywą – ze względu na zamkniętą konstrukcję pozwala na regulowanie temperatury i równomierne opiekanie potraw.
3. Grill żeliwny – zapewnia równomierne przygotowywanie potraw, głównie ze względu na dobrze utrzymujące ciepło żeliwo.
4. Grill elektryczny – do przypiekania potraw wykorzystuje energię elektryczną
5. Grill murowany – to nie tylko sposób na upieczenie potraw, ale też na piękną dekorację do naszego ogrodu.

Podsumowując, grillowanie to nieodłączna pasja Polaków. Nic w tym dziwnego, skoro gwarantuje ona relaks i odpoczynek po ciężkim dniu pracy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *