Grillowanie jest przyjemne i smaczne, jednak czasem może nie być zbyt zdrowe, a niekiedy zwiększa ryzyko zachorowania na raka. Dlaczego? I jak się przed tym chronić? O tym poniżej.
Grillowanie – o czym warto wiedzieć?
Warto wiedzieć o tym, że w czasie grillowania mięs tłustych (np. karkówki wieprzowej), tylko niewielka część znajdującego się w nich tłuszczu ulega wytopieniu. Jednak jeszcze bardziej niebezpieczne jest to, że roztapiający się tłuszcz zaczyna spadać na rozżarzone węgle. Na nich zaczyna ulegać spalaniu, w efekcie czego zaczynają powstawać wielopierścieniowe węglowodany aromatyczne, nadtlenki i wolne rodniki, które mają niestety działanie rakotwórcze.
Substancje te wdychane są przez osoby znajdujące się przy grillu, a także osiadają na pieczonym mięsie. Problemem może stać się także lubiany “przypieczony tłuszcz”, który się je – zamiast zeskrobać go z mięsa.
Tak naprawdę taka spalenizna może być trująca, ponieważ zawiera m.in. benzopiren.
Uważać trzeba także na dym z grilla, szczególnie kiedy włoży się do niego podpałkę czy nieodpowiedni węgiel, które to emitują szkodliwe dioksyny i furany.
Zdrowe grillowanie – jakich zasad warto jest przestrzegać?
Oczywiście problemy te nie oznaczają, że z grillowania trzeba zrezygnować. Wręcz przeciwnie. Jednak dobrze jest stosować się do kilku prostych zasad, które sprawią, że upieczone potrawy będą smaczne, ale i zdrowe.
Oto te najbardziej istotne:
[lists style=”style4″]
- przed pieczeniem mięso warto jest zamarynować, np. w oliwie, rozmarynie i czosnku, gdyż zawierają one antyoksydanty,
- lepiej nie grillować mięsa peklowanego, które pekluje się w roztworze saletry, a ta w wyniku obróbki termicznej wytwarza nitrozaminy i akrylamid (odpowiedzialne za powstawanie nowotworów),
- ruszt po każdym grillowaniu należy dokładnie czyścić z resztek tłuszczu i potraw,
- grillowanego mięsa nie należy kłaść bezpośrednio na ruszt, ale na aluminiowe, perforowane tacki,
- tego, co zostało upieczone na grillu lepiej nie przechowywać i nie odgrzewać, bo zwiększa to jedynie ilość bakterii,
- do palenia w grillu należy używać wyłącznie węgla z drzew liściastych, a nie iglastych, ponieważ te drugie zawierają duże ilości żywic, które spalając się, uwalniają szkodliwe substancje,
- dobrze też unikać rozpałek, gdyż ich opary mogą być szkodliwe.
[/lists]
Jeśli zaś chodzi o zdrowe potrawy z grilla, to można do nich zaliczyć oczywiście mniej tłuste mięsa:
indyka albo kurczaka.
Kiedy jednak grilluje się mięso czerwone, dobrze jest je odpowiednio zamarynować. Dzięki temu znacznie szybciej się ono upiecze, a więc będzie bardziej zdrowe.
Do przyprawiania swoich potraw najlepiej używać dużo czosnku, ponieważ zapobiega on miażdżycy naczyń tętniczych, a także obniża poziom cholesterolu.
Doskonałym pomysłem jest grillowanie ryb, które zawierają kwasy omega 3 (obniżające poziomu “złego” cholesterolu). Idealnym sposobem niwelowania działania rakotwórczych substancji będzie zaś spożywanie grillowanych warzyw, które to zawierają antyoksydanty.