Zdrowe grillowanie

Zdrowe grillowanie

Zdrowe grillowanie

Grillowanie jest przyjemne i smaczne, jednak czasem może nie być zbyt zdrowe, a niekiedy zwiększa ryzyko zachorowania na raka. Dlaczego? I jak się przed tym chronić? O tym poniżej.

Grillowanie – o czym warto wiedzieć?

Warto wiedzieć o tym, że w czasie grillowania mięs tłustych (np. karkówki wieprzowej), tylko niewielka część znajdującego się w nich tłuszczu ulega wytopieniu. Jednak jeszcze bardziej niebezpieczne jest to, że roztapiający się tłuszcz zaczyna spadać na rozżarzone węgle. Na nich zaczyna ulegać spalaniu, w efekcie czego zaczynają powstawać wielopierścieniowe węglowodany aromatyczne, nadtlenki i wolne rodniki, które mają niestety działanie rakotwórcze.

Substancje te wdychane są przez osoby znajdujące się przy grillu, a także osiadają na pieczonym mięsie. Problemem może stać się także lubiany “przypieczony tłuszcz”, który się je – zamiast zeskrobać go z mięsa.
Tak naprawdę taka spalenizna może być trująca, ponieważ zawiera m.in. benzopiren.

Uważać trzeba także na dym z grilla, szczególnie kiedy włoży się do niego podpałkę czy nieodpowiedni węgiel, które to emitują szkodliwe dioksyny i furany.

Zdrowe grillowanie – jakich zasad warto jest przestrzegać?

Oczywiście problemy te nie oznaczają, że z grillowania trzeba zrezygnować. Wręcz przeciwnie. Jednak dobrze jest stosować się do kilku prostych zasad, które sprawią, że upieczone potrawy będą smaczne, ale i zdrowe.
Oto te najbardziej istotne:

  • przed pieczeniem mięso warto jest zamarynować, np. w oliwie, rozmarynie i czosnku, gdyż zawierają one antyoksydanty,
  • lepiej nie grillować mięsa peklowanego, które pekluje się w roztworze saletry, a ta w wyniku obróbki termicznej wytwarza nitrozaminy i akrylamid (odpowiedzialne za powstawanie nowotworów),
  • ruszt po każdym grillowaniu należy dokładnie czyścić z resztek tłuszczu i potraw,
  • grillowanego mięsa nie należy kłaść bezpośrednio na ruszt, ale na aluminiowe, perforowane tacki,
  • tego, co zostało upieczone na grillu lepiej nie przechowywać i nie odgrzewać, bo zwiększa to jedynie ilość bakterii,
  • do palenia w grillu należy używać wyłącznie węgla z drzew liściastych, a nie iglastych, ponieważ te drugie zawierają duże ilości żywic, które spalając się, uwalniają szkodliwe substancje,
  • dobrze też unikać rozpałek, gdyż ich opary mogą być szkodliwe.

Jeśli zaś chodzi o zdrowe potrawy z grilla, to można do nich zaliczyć oczywiście mniej tłuste mięsa:
indyka albo kurczaka.

Kiedy jednak grilluje się mięso czerwone, dobrze jest je odpowiednio zamarynować. Dzięki temu znacznie szybciej się ono upiecze, a więc będzie bardziej zdrowe.

Do przyprawiania swoich potraw najlepiej używać dużo czosnku, ponieważ zapobiega on miażdżycy naczyń tętniczych, a także obniża poziom cholesterolu.

Doskonałym pomysłem jest grillowanie ryb, które zawierają kwasy omega 3 (obniżające poziomu “złego” cholesterolu). Idealnym sposobem niwelowania działania rakotwórczych substancji będzie zaś spożywanie grillowanych warzyw, które to zawierają antyoksydanty.

Podobne Wpisy