Wybór najzdrowszej mąki — jak dbać o zdrowie już u podstaw

Wybór najzdrowszej mąki — jak dbać o zdrowie już u podstaw

Mąka jest podstawowym elementem wielu dań i wypieków. Odgrywa istotną rolę w procesie pieczenia i znacznie wpływa na nasze życie, dlatego warto wiedzieć, która z nich jest najzdrowsza.

Czym jest mąka?

Mąka to zmielone ziarna zbóż, czasami nasion lub innych roślin (np. ziemniaków). Jest bogata w węglowodany, które są głównym źródłem energii dla organizmu, zawiera białko, witaminy i minerały (żelazo i cynk). Wartości odżywcze mąki zależą od jej rodzaju.

Rodzaje mąki

Najpopularniejsze rodzaje mąki to:

  • Mąka pszenna — wyprodukowana z pszenicy, króluje w naszych kuchniach. Jest bogata w skrobię, białko, witaminy z grupy B i składniki mineralne (magnez, żelazo oraz fosfor). Zawarty w niej gluten sprawia, że wypieki szybko rosną, stają się pulchne i sprężyste.
  • Mąka żytnia — produkuje się ją z żyta. Zawiera mniej białka niż mąka pszenna, jednak ma ono lepszą wartość biologiczną. Ma także mniej skrobi, lecz więcej składników mineralnych. Pozytywnie wpływa na poziom glukozy we krwi, co sprawia, że jest odpowiednia dla osób chorujących na cukrzycę.
  • Mąka razowa — to zwykle mąka pszenna lub żytnia, którą zmielono tylko raz (stąd nazwa). Jest ciemna i niejednolita, ponieważ występują w niej stosunkowo duże fragmenty otrębów i łusek ziaren. Jest źródłem witamin z grupy B, magnezu, cynku, selenu, miedzi, żelaza i fosforu. Dobrze działa na układ pokarmowy i podobnie jak mąkę żytnią, poleca się ją osobom cierpiącym na cukrzycę.
  • Mąka bezglutenowa — jest to np. mąka owsiana bezglutenowa, jaglana, kukurydziana lub ryżowa. Są dostępne także wersje z orzechów i strączków. Mąka bezglutenowa jest idealną opcją dla osób nietolerujących gluten.
  • Mąka orkiszowa — produkowana z orkiszu. Jest znacznie bardziej wartościowa od mąki pszennej, zawiera więcej składników mineralnych i witamin z grupy B oraz ma prawie dwukrotnie niższy indeks glikemiczny (wskaźnik informujący o wpływie produktów żywnościowych na wzrost poziomu glukozy we krwi). Wpływa korzystnie na pracę układu pokarmowego.

Która mąka jest najzdrowsza?

Nie można jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie. Wybór mąki zależy od indywidualnych potrzeb zarówno zdrowotnych, jak i smakowych oraz celu użycia w konkretnym przepisie. Najbardziej polecaną przez ekspertów mąką jest ta z pełnego przemiału, gdyż zawiera więcej wartości odżywczych, witamin oraz błonnika, który wspomaga pracę układu pokarmowego i zapewnia sytość na dłużej. Co więcej, sprawdzi się także w diecie dostosowanej do osób zmagających się z chorobami metabolicznymi takimi jak cukrzyca typu 2. oraz otyłość.

Oferta Body Chief

W celu ulepszenia codziennej diety zapraszamy na stronę bodychief.pl, gdzie znajdziecie więcej informacji przydatnych przy wyborze mąki odpowiadającej Waszym potrzebom, przeczytacie artykuły dotyczące zdrowego odżywiania i skorzystacie z usług dietetyka Body Chief, który chętnie odpowie na wszystkie nurtujące Was pytania. Jeśli chcecie zrobić krok do przodu w stronę lepszego, zdrowszego życia, polecamy sprawdzić ofertę cateringową Body Chief, być może to właśnie z nimi zacznie się Wasza przygoda ze zdrowym odżywianiem.

Źródło: https://bodychief.pl/blog/631539-ktora-maka-jest-najzdrowsza

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *