Czy wiesz, w jaki sposób można w ogóle wykorzystać w kuchni sos truskawkowy? Ten słodki, aromatyczny dodatek do deserów, który znamy i kochamy, ma o wiele więcej do zaoferowania, niż mogłoby się wydawać na pierwszy rzut oka. Niektóre połączenia aromatów są na tyle nieoczywiste, że potrafią zaskoczyć kubki smakowe, ale tylko w pozytywny sposób. Sprawdź, do czego warto go dodawać – przepisy są naprawdę proste!
Sos truskawkowy – nie tylko do deserów
Sos przygotowany ze świeżych lub mrożonych truskawek to prawdziwa kulinarna perełka, która zasługuje na miejsce w każdej kuchni. Jego słodko-kwaśny smak i intensywny aromat sprawiają, że doskonale komponuje się z wieloma potrawami zarówno deserowymi, jak i wytrawnymi.
Sos truskawkowy do naleśników, ciast, gofrów czy lodów to nieśmiertelna klasyka. Natomiast w połączeniu z makaronem to powrót do beztroskiego dzieciństwa. Ale to nie wszystko! Można go wykorzystać także do przygotowywania mięs, sałatek czy nawet do sushi. Wystarczy odrobina kreatywności oraz odpowiednich przypraw, aby odkryć nieskończone możliwości tego pysznego sosu.
Mimo swojej prostoty – w przepisach poza owocami jest tylko parę składników – robi wiele dobrego dla organizmu. Truskawki to źródło:
- witamin np. A, C, E, K i z grupy B,
- potasu,
- fosforu,
- magnezu,
- sodu,
- wapnia.
Świeże owoce wspierają działanie układu odpornościowego oraz krążenia. Sprawiają, że skóra wygląda młodziej, ponieważ spowalniają proces starzenia. Pobudzają perystaltykę jelit, regulują metabolizm, a do tego przyśpieszają spalanie tłuszczu. Warto jednak pamiętać, że nie ma sosu truskawkowego bez dodatku cukru, dlatego trzeba go jeść z umiarem.
Co więcej, sos truskawkowy do makaronu czy innego dania jest niezwykle prosty w przygotowaniu. Wystarczy kilka świeżych lub mrożonych owoców i słodzidło. A jeśli doda się do niego odrobinę balsamico czy chilli, powstaje nowe, nieoczywiste połączenie smakowe. Gotowy sos truskawkowy od Fanex przyda się na pewno w Twojej kuchni, szczególnie jeśli czas Cię goni, a wszyscy domownicy mają ochotę na coś smakowitego.
Pampuchy na słodko, czyli sos truskawkowy do klusek na parze
Czy znasz połączenia klusek na parze z sosem truskawkowym? Jeśli nie, to jest to coś, co zdecydowanie warto spróbować. Pyzy czy też pampuchy są popularne w wielu krajach, w tym w Polsce. Mają delikatną i puszystą strukturę oraz doskonale komponują się ze słodyczą truskawek.
Dodanie sosu truskawkowego do klusek na parze sprawia, że potrawa zyskuje wyrazu. Wystarczy połączyć świeże lub mrożone owoce z odrobiną cukru i gotować je na wolnym ogniu, aż truskawki zaczną puszczać sok oraz zgęstnieją. Warto też uwzględnić sok z cytryny, aby całość zachowała żywy kolor. Niektórzy dodają również jogurt naturalny. Sos możesz zblendować albo pozostawić większe kawałki owoców, jeśli taka wersja bardziej Ci smakuje.
Kluski na parze z sosem truskawkowym to doskonały pomysł na deser lub obiad. To danie jest nie tylko smaczne, ale także zdrowe, ponieważ truskawki są bogate w witaminy i przeciwutleniacze. Same pyzy można uparować bez użycia tłuszczu.
Powrót do dzieciństwa – sos truskawkowy do makaronu
Sos truskawkowy, który jest zwykle kojarzony z deserami, może być również wykorzystany w niekonwencjonalny sposób, dodając słodkości do ulubionych dań makaronowych.
Przygotowanie takiej potrawy jest proste i szybkie. Wszystko zaczyna się od ugotowania makaronu – najlepiej al dente. Możesz wybrać dowolny kształt np. tagliatelle, papardelle, fusilli czy farfalle. Następnie przechodzimy do sosu, który może być podany na ciepło lub zimno. Do mieszanki owoców, cukru i soku z cytryny warto dodać kwaśną śmietanę albo gęsty jogurt typu greckiego. Wanilia podkreśli smak i doda wyrazu.
Dodanie sosu truskawkowego do makaronu to powrót do czasów dzieciństwa. Słodkość owoców doskonale komponuje się z delikatnym smakiem klusek. Jeśli chcesz jednak nieco urozmaicić przepis, dodaj jeszcze pokruszony biały ser, który zmieni nieco strukturę dania.
Sos truskawkowy do naleśników na każdą porę dnia
Klasyczne naleśniki z dżemem lub kremem czekoladowym już Ci się znudziły? Jeśli szukasz urozmaicenia swojego słodkiego jadłospisu, odpowiedź jest prosta – sos truskawkowy!
Naleśniki z truskawkami to połączenie, które z pewnością przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Smak sosu zależy od jakości owoców – jeśli są naturalnie słodkie, wtedy warto dać mniej cukru. A jego przygotowanie jest banalnie proste! Wystarczy zblendować świeże truskawki, dodać odrobinę cukru, soku z cytryny i gotować na małym ogniu, aż polewa zgęstnieje. Jeśli masz w domu gotowy sos, to przygotowanie obiadu zajmie Ci jeszcze mniej czasu.
Dodanie sosu truskawkowego do naleśników sprawia, że danie zyskuje niezwykle owocowy smak. A co z nadzieniem? Jeśli chodzi o farsz, to świetnie będzie pasować twaróg z dodatkiem wanilii. Takie połączenie aromatów to świetny przepis na każdą porę dnia.