Porównanie różnych materiałów używanych do produkcji opakowań gastronomicznych

Porównanie różnych materiałów używanych do produkcji opakowań gastronomicznych

Nieodzownym elementem prowadzenia działalności gastronomicznej są różnego rodzaju opakowania, w których serwuje się gotowe posiłki. W zależności od ich zastosowania i potrzeb klienta, są one produkowane z różnych materiałów. Poniżej przedstawiamy najpopularniejsze z nich.

Rodzaje materiałów używanych do produkcji opakowań

Do produkcji opakowań dla gastronomii najczęściej stosuje się plastik, papier, tekturę oraz folię aluminiową. Dodatkowo stosunkową nowością w ofertach firm produkujących opakowania do żywności są pojemniki jednorazowe wykonane z otrąb pszennych. Szeroki wachlarz zastosowań wyżej wymienionych materiałów pozwala na zaspokojenie potrzeb przedsiębiorstw takich jak: sklepy, restauracje, hurtownie, punkty gastronomiczne serwujące dania na wynos i inne.

Opakowania jednorazowe z tworzyw sztucznych

Najpopularniejszym rodzajem opakowań gastronomicznych są te wykonane z tworzyw sztucznych. Ze względu na właściwości materiału, pozwalają one długo utrzymać ciepło posiłków, dzięki czemu idealnie nadają się do pakowania żywności na wynos. Nie bez znaczenia jest ich wysoka wytrzymałość, która zapewnia odpowiednie zabezpieczenie potraw na czas transportu.

Opakowania jednorazowe dla gastronomii wykonane z polipropylenu i polistyrenu zapewniają odpowiednie warunki przechowywania posiłków, jednocześnie oferując dobre walory estetyczne i możliwość dostosowania ich kształtu pod konkretny produkt i zastosowanie. Pośród ich niewątpliwych zalet, nie bez znaczenia pozostaje odporność na wilgoć, dzięki czemu możliwe jest przechowywanie w nich produktów płynnych oraz dodatków, takich jak sosy, dipy, ciepłe i zimne napoje. Żywność serwowana w takich jednorazowych naczyniach długo zachowuje świeżość i nie przejmuje smaku opakowania.

styropianowe pudełka na żywność

W asortymencie wielu producentów znajdują się popularne opakowania jednorazowe z tworzyw sztucznych. Wśród nich można wymienić: styropianowe pojemniki w różnych rozmiarach i kolorach, plastikowe talerzyki, pudełka, jednorazowe kubki wykonane z PP i inne niezbędne opakowania gastronomiczne. Przed złożeniem zamówienia na nie należy upewnić się, że zamawiane opakowania są dopuszczone do kontaktu z żywnością i posiadają wszelkie niezbędne atesty. W ofercie producentów opakowań znajdują się także folie spożywcze oraz inne nietypowe pojemniki wykonywane na zamówienie, dzięki czemu mogą oni zaspokoić kompleksowo potrzeby punktów gastronomicznych serwujących jedzenie na wynos. Wszechstronność tego rodzaju opakowań sprawia, że praktycznie każdy producent opakowań dla gastronomii ma je w swojej ofercie.

Opakowania gastronomiczne z papieru i tektury

Opakowania papierowe to niezbędne rodzaje opakowań w gastronomii, które z powodzeniem stosuje się od wielu lat. Znajdziemy je wszędzie w przemyśle gastronomicznym: rozpoczynając od sklepów spożywczych i sprzedaży pieczywa oraz wędlin, a kończąc na posiłkach sprzedawanych w mobilnych punktach gastronomicznych typu food truck. Są to opakowania ekologiczne, do których produkcji najczęściej używa się makulatury i pulpy drzewnej pochodzącej z przetwórstwa drewna z zasobów odnawialnych.

Wśród najczęściej spotykanych opakowań na artykuły spożywcze wykonanych z tych materiałów wyróżnia się: tacki, talerzyki, jednorazowe kubki papierowe, opakowania na wynos (m.in. pudełka na pizzę), torby papierowe, papier do pakowania, podstawki na ciasta i inne. Produkuje się też plastikowe sztućce i inne akcesoria. Niegdyś też produkowano plastikowe słomki, których produkcja (ze względu na ochronę środowiska) została już zakończona.

Tekturowe opakowania gastronomiczne zapewniają wystarczającą ochronę dla przechowywanej żywności i jednocześnie pozwalają na utrzymanie optymalnej temperatury przez dłuższy czas. Tekturowe pudełka oraz papierowe tacki, talerzyki i inne tego typu opakowania (charakterystyczne dla małej gastronomii) są bezpiecznym rozwiązaniem dla środowiska naturalnego, ponieważ nawet jeżeli nie zostaną one prawidłowo zutylizowane po użyciu, to i tak mniej w ten sposób zaszkodzą planecie (w porównaniu do opakowań z tworzyw sztucznych).

pizza w pudełku kartonowym

Niestety opakowania te mają jedną zasadniczą wadę: pochłaniają wilgoć. W sytuacjach, kiedy kontakt z wilgocią jest przedłużony, wymagane jest dodatkowe wzmocnienie — na przykład w postaci laminacji folią PP lub folią aluminiową. W tym samym celu laminuje się opakowania, które nie mogą mieć bezpośredniego kontaktu z zawartością. Dobrym przykładem są tutaj kubki wykonane z papieru, które najczęściej są powlekane folią polipropylenową od wewnątrz lub pudełka na pizzę, które zwykle są powlekane folią aluminiową. Wszystkie te właściwości sprawiają, że przedsiębiorcy chętnie po nie sięgają, gdy są im potrzebne opakowania dla gastronomii. Jeśli prowadzisz gastronomię i poszukujesz opakowań przyjaznych dla środowiska, to papierowe opakowania z pewnością spełnią Twoje oczekiwania.

Pojemniki z otrąb pszennych do pakowania żywności

Opakowania z otrąb pszennych to stosunkowa nowość na rynku opakowań jednorazowych dla gastronomii. Łączą one zalety opakowań wykonanych z papieru z tymi wykonanymi z tworzyw sztucznych. Ich podstawowa i największa zaleta to produkcja z pozostałości po oczyszczaniu ziaren pszenicy i całkowita biodegradowalność — po użyciu mogą zostać skompostowane (całkowicie rozkładają się w ciągu 30 dni) i w przyszłości wykorzystane jako nawóz. Mogą one mieć bezpośredni kontakt z żywnością i nie wymagają dodatkowych wzmocnień, ba — można je nawet bez przeszkód zjeść!Są one całkowicie bezpieczne dla użytkownika i przyjazne dla środowiska naturalnego.

kubki na napoje wykonane z otrąb pszennych

Wśród opakowań produkowanych z otrąb pszennych można wyróżnić: miski, talerze, kubki do napojów, kubełki z zamknięciem i inne. Produkuje się także biodegradowalne sztućce, dzięki czemu w przedsiębiorstwie gastronomicznym można kompleksowo wdrożyć rozwiązania ekologiczne. Z pewnością z tego rozwiązania korzysta wiele lokali na terenie całej Polski, które oferują jedzenie na wynos.

Zasadnicza wada takich opakowań to brak możliwości formowania giętkich elementów, takich jak: pojemniki ze zintegrowanymi pokrywkami, pojemniki z dodatkowym miejscem na dodatki do jedzenia i inne. Sprasowane otręby pszenne są niewystarczająco giętkie do tego celu. Tak wykonane opakowanie nie może mieć zbyt długiego kontaktu z daniem w nim serwowanym, ponieważ żywność może nabrać smaku otrąb — co nie zawsze jest korzystne i pożądane. Z pewnością jednak znajdzie swoje zastosowanie wszędzie tam, gdzie liczy się szybka dostawa produktów.

Opakowania na wynos wykonane w ten sposób z pewnością mogą być ciekawą propozycją dla lokali gastronomicznych, ponieważ są one same w sobie ciekawostką mogącą zachęcić klientów do skorzystania z oferty lokalu. Być może to jest właśnie to, czego potrzebujesz, by Twój biznes rozkwitł — w końcu przyciągają one wzrok jak żadne inne!

Podsumowanie

Mamy nadzieję, że udało się nam w ciekawy sposób przedstawić porównanie materiałów używanych do produkcji opakowań gastronomicznych. Zapraszamy do sprawdzenia naszych pozostałych artykułów!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *