Tajemniczy klient w restauracji
Kim jest tajemniczy klient w restauracji
Każdy z nas czasami chodzi do restauracji. Po wyjściu z niej zazwyczaj nie pamiętamy szczegółów wizyty, takich jak czas oczekiwania na kartę dań, ani tego, czy kelner sam podszedł, czy też trzeba było go zawołać. Zadaniem tajemniczego klienta w restauracji jest właśnie zwrócenie uwagi na wszystkie aspekty związane z pobytem w danej lokalizacji, a następnie podzielenie się swoimi spostrzeżeniami z osobami, które zleciły mu takie badanie. Chodzi tutaj o subiektywne odczucia związane z obsługą i wyglądem restauracji. Tajemniczy klient ma opisać sytuację tak, jak odbierają ją zwykli goście.
Zalety i wady tajemniczego klienta
Celem wizyty tajemniczego klienta w restauracji jest ustalenie, czy pracownicy odpowiednio wykonują powierzone im zadania, oraz ocenienie, czy wystrój wnętrza i inne kwestie, niezwiązane z obsługą, są zachowane na dobrym poziomie. Największą zaletą takiej wizyty jest więc możliwość skorygowania błędów i zwrócenia uwagi kelnerom i kucharzom na to, co mogliby robić lepiej. Tajemniczy klienci dają również szansę na wykrycie tego, co może mieć wpływ na małą liczbę klientów. Dzięki subiektywnym odczuciom konkretnej osoby można więc stwierdzić, co odstrasza potencjalnych gości.
Minusem takiej wizyty może być jedynie konieczność opłacenia tajemniczego gościa. Nie ma on bowiem bezpośredniego wpływu na funkcjonowanie danej lokalizacji. Wszystkie jego spostrzeżenia muszą być ocenione przez właściciela restauracji i dopiero wtedy mogą one zostać wzięte pod uwagę podczas wprowadzania zmian.
Wpływ tajemniczego klienta na pracowników
Zazwyczaj o wizycie tajemniczego klienta pracownicy dowiadują się już po fakcie. Ma to na celu poznanie ich zachowań w stosunku do zwykłych klientów. Chodzi bowiem o dyskrecję i możliwość wykrycia pewnych błędów i ewentualnego skonfrontowania skarg gości ze stanem faktycznym. Dzięki takiej wizycie można, mając dowody, wytknąć pracownikom to, co nie jest akceptowane. Po takiej wizycie i rozmowie szefa z kelnerami, będą oni dużo lepiej pracować, nie chcąc stracić pracy. Nie będą bowiem wiedzieli, kiedy po raz kolejny ich praca zostanie poddana podobnemu egzaminowi. Wpływ, jaki ma tajemniczy klient na zespół restauracji zależny jest również od podejścia pracodawcy. To właśnie osoba zlecająca audyt podejmuje decyzje o konsekwencjach. Oczywiście nie muszą to być tylko kary. Wszelkiego rodzaju premie, za dobry przebieg wizyty tajemniczego klienta będą działały motywacyjnie na nagrodzone osoby.
Podsumowując, to, czy danej restauracji potrzebny jest tajemniczy klient leży w gestii właściciela, podobnie jak i wnioski wyciągane już po jego wizycie. Warto jednak zauważyć, że audyty we wszelkiego rodzaju punktach usługowych są dość często spotykane, co świadczy o tym, że są one bardzo pomocne w prowadzeniu biznesu. Wczesne wykrycie błędów pozwala na uniknięcie problemów finansowych. Restauracje, w których weźmie się pod uwagę opinię kogoś z zewnątrz mają dużo większe szanse na zainteresowanie ze strony klientów.