Skorzystaj ze sprawdzonych przepisów na tradycyjne wigilijne śledzie. Poniżej przygotowaliśmy śledzie w 4 bardzo tradycyjnych odsłonach, które świetnie sprawdzą się nie tylko na święta Bożego Narodzenia, ale i w ciągu całego roku. Idealne na imprezy w domu jako przekąska lub po prostu kiedy najdzie Cię ochota na śledzia 😉
Śledzie w oleju
Składniki:
[lists layout=”half” style=”style3″]
- 0,5 kg filetów śledziowych
- 250 ml oleju
- 2 cebule
- Przyprawy: 2-3 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 6 ziaren pieprzu
- cytryna
[/lists]
Przygotowanie:
[lists style=”style3″]
- Pokrojone na mniejsze kawałki śledzie, przekładamy do słoika, skrapiamy cytryną i zalewamy wcześniej przygotowaną marynatą. Odstawiamy do lodówki najlepiej na 2 dni przed podaniem.
- Marynata:do garnka wrzucamy obraną cebulkę pokrojoną na półplasterki, dodajemy olej i wszystkie przyprawy i gotujemy do skarmelizowania cebulki (kilka minut). Czekamy aż ostygnie, po czym zalewamy nią płaty śledziowe.
[/lists]
Śledzie w oleju z cebulką i musztardą
Składniki:
[lists layout=”half” style=”style3″]
- 0,5 kg płatów śledziowych
- 2 łyżki musztardy sarepskiej
- 3 cebule pokrojone w kostkę
- 1/2 szklanki oleju (opcjonalnie)
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 6 liście laurowe
- 8 ziaren pieprzu
- świeży koperek lub szczypiorek (do dekoracji)
[/lists]
Przygotowanie:
[lists style=”style3″]
- Do słoika układamy śledzie zawinięte w rulon, spięte wykałaczką, posmarowane wewnętrzna stroną musztardą.
- Przekładamy je na zmianę z pokrojoną w kostkę cebulką, tworząc w ten sposób warstwy.
- Na koniec dodajemy wszystkie przyprawy: ziarenka ziela angielskiego, liście laurowe, ziarenka pieprzu i całość zalewamy olejem, aż zakryje wszystkie śledzie i cebulkę.
- Odstawiamy gotowy słoik do lodówki, przynajmniej na 2,3 dni aby smaki się przegryzły.
- Śledzie podane na półmisku można ozdobić świeżym koperkiem lub szczypiorkiem.
[/lists]
Śledzie w śmietanie
Składniki:
[lists layout=”half” style=”style3″]
- 30 dag płatów śledziowych
- 300 ml 12% lub 18% gęstej śmietany(im kwaśniejsza tym lepiej)
- 1 duże jabłko
- przyprawy: sól, czarny pieprz, 1 łyżka cukru pudru, łyżeczka chrzanu (opcjonalnie)
- natka pietruszki do dekoracji
[/lists]
Przygotowanie:
[lists style=”style3″]
- Sos śmietanowy: obrane jabłko ścieramy na tartce o drobnych oczkach. Odciskamy nadmiar soku. W naczyniu mieszamy jabłko z gęstą śmietaną, doprawiamy przyprawami: solą, pieprzem i cukrem.
- Do słoika przekładamy pokrojone na mniejsze kawałki śledzie i zalewamy je sosem śmietanowym, delikatnie wszystko mieszamy. Wkładamy do lodówki, najlepiej na kilka godzin przed podaniem.
- Do dekoracji świetnie sprawdzi się świeża natka pietruszki.
[/lists]
Śledzie w sosie tatarskim
Składniki:
[lists layout=”half” style=”style3″]
- 500 g filetów śledziowych
- do dekoracji natka pietruszki lub gałązka koperku
- Sos tatarski: 4 średnie ogórki kiszone lub konserwowe (w zależności kto jakie lubi)
1 słoiczek marynowanych grzybów
2 cebulki (może być czerwona)
2 łyżki gęstej śmietany 18%
3 łyżka majonezu
mały jogurt naturalny (typu grecki)
1/2 łyżeczki soku z cytryny
świeżo zmielony czarny pieprz i sól do smaku
pęczek szczypiorku
[/lists]
Przygotowanie:
[lists style=”style3″]
- Płaty śledziowe kroimy na mniejsze kawałki i zalewamy wcześniej przygotowanym sosem tatarskim.
- Sos tatarski: W drobna kosteczkę kroimy ogórki, grzybki i cebulkę. Szczypiorek również kroimy na drobno.W misce mieszamy śmietanę, jogurt i majonez, dokładamy pokrojone warzywa i przyprawiamy do smaku przyprawami.
- Dekorujemy natką pietruszki lub gałązką koperku.
[/lists]
Smacznego 😉