Śledzie na wigilię – cztery tradycyjne przepisy

Śledzie na wigilię – cztery tradycyjne przepisy

Skorzystaj ze sprawdzonych przepisów na tradycyjne wigilijne śledzie. Poniżej przygotowaliśmy śledzie w 4 bardzo tradycyjnych odsłonach, które świetnie sprawdzą się nie tylko na święta Bożego Narodzenia, ale i w ciągu całego roku. Idealne na imprezy w domu jako przekąska lub po prostu kiedy najdzie Cię ochota na śledzia 😉

Śledzie w oleju

Składniki:

[lists layout=”half” style=”style3″]

  • 0,5 kg filetów śledziowych
  • 250 ml oleju
  • 2 cebule
  • Przyprawy: 2-3 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 6 ziaren pieprzu
  • cytryna

[/lists]

Przygotowanie:

[lists style=”style3″]

  • Pokrojone na mniejsze kawałki śledzie, przekładamy do słoika, skrapiamy cytryną i zalewamy wcześniej przygotowaną marynatą. Odstawiamy do lodówki najlepiej na 2 dni przed podaniem.
  • Marynata:do garnka wrzucamy obraną cebulkę pokrojoną na półplasterki, dodajemy olej i wszystkie przyprawy i gotujemy do skarmelizowania cebulki (kilka minut). Czekamy aż ostygnie, po czym zalewamy nią płaty śledziowe.

[/lists]

Śledzie w oleju z cebulką i musztardą

Składniki:

[lists layout=”half” style=”style3″]

  • 0,5 kg płatów śledziowych
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • 3 cebule pokrojone w kostkę
  • 1/2 szklanki oleju (opcjonalnie)
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 6 liście laurowe
  • 8 ziaren pieprzu
  • świeży koperek lub szczypiorek (do dekoracji)

[/lists]

Przygotowanie:

[lists style=”style3″]

  • Do słoika układamy śledzie zawinięte w rulon, spięte wykałaczką, posmarowane wewnętrzna stroną musztardą.
  • Przekładamy je na zmianę z pokrojoną w  kostkę cebulką, tworząc w ten sposób warstwy.
  • Na koniec dodajemy wszystkie przyprawy: ziarenka ziela angielskiego, liście laurowe, ziarenka pieprzu i całość zalewamy olejem, aż zakryje wszystkie śledzie i cebulkę.
  • Odstawiamy gotowy słoik do lodówki, przynajmniej na 2,3 dni aby smaki się przegryzły.
  • Śledzie podane na półmisku można ozdobić świeżym koperkiem lub szczypiorkiem.

[/lists]

Śledzie w śmietanie

Składniki:

[lists layout=”half” style=”style3″]

  • 30 dag płatów śledziowych
  • 300 ml 12% lub 18% gęstej śmietany(im kwaśniejsza tym lepiej)
  • 1 duże jabłko
  • przyprawy: sól, czarny pieprz, 1 łyżka cukru pudru, łyżeczka chrzanu (opcjonalnie)
  • natka pietruszki do dekoracji

[/lists]

Przygotowanie:

[lists style=”style3″]

  • Sos śmietanowy: obrane jabłko ścieramy na tartce o drobnych oczkach. Odciskamy nadmiar soku. W naczyniu mieszamy jabłko z gęstą śmietaną, doprawiamy przyprawami: solą, pieprzem i cukrem.
  • Do słoika przekładamy pokrojone na mniejsze kawałki śledzie i zalewamy je sosem śmietanowym, delikatnie wszystko mieszamy. Wkładamy do lodówki, najlepiej na kilka godzin przed podaniem.
  • Do dekoracji świetnie sprawdzi się świeża natka pietruszki.

[/lists]

Śledzie w sosie tatarskim

Składniki:

[lists layout=”half” style=”style3″]

  • 500 g filetów śledziowych
  • do dekoracji natka pietruszki lub gałązka koperku
  • Sos tatarski: 4 średnie ogórki kiszone lub konserwowe (w zależności kto jakie lubi)
    1 słoiczek marynowanych grzybów
    2 cebulki (może być czerwona)
    2 łyżki gęstej śmietany 18%
    3 łyżka majonezu
    mały jogurt naturalny (typu grecki)
    1/2 łyżeczki soku z cytryny
    świeżo zmielony czarny pieprz i sól do smaku
    pęczek szczypiorku

[/lists]

Przygotowanie:

[lists style=”style3″]

  • Płaty śledziowe kroimy na mniejsze kawałki i zalewamy  wcześniej przygotowanym sosem tatarskim.
  • Sos tatarski: W drobna kosteczkę kroimy ogórki, grzybki i cebulkę. Szczypiorek również kroimy na drobno.W misce mieszamy śmietanę, jogurt i majonez, dokładamy pokrojone warzywa i przyprawiamy do smaku przyprawami.
  • Dekorujemy natką pietruszki lub gałązką koperku.

[/lists]

Smacznego 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *