Kutia domowy przepis

Kutia domowy przepis

Co to jest kutia?

Kutia to tradycyjna świąteczna potrawa wywodząca się z kuchni ukraińskiej, białoruskiej, rosyjskiej, litewskiej oraz dawniej polskiej kuchni kresowej. Swoją popularnościom szczególnie cieszy się  w okresie Bożego Narodzenia i Nowego Roku. Ten bardzo słodki deser składa się z miodu, pszenicy, maku i różnego rodzaju bakalii takich jak: orzechy włoskie, rodzynki, suszone morele czy śliwki, migdały, starta skórka pomarańczy lub cytryny. Ziarna pszenicy można zastąpić ugotowanym na sypko ryżem lub kasza jęczmienną (pęczak).
Poniżej przedstawiamy tradycyjny przepis na domowa kutię, której nie może zabraknąć na Twoim wigilijnym stole.

 

Kutia domowy przepis

Course: Ciasta i DeseryCuisine: PolskaDifficulty: Średni
Porcje

4

porcje
Czas przygotowania

1

hour 
Czas gotowania

4

hours 
Całkowity czas

5

hours 

Symbolika potraw wigilijnych – kutia
Mak – oznacza płodność, ma zapewnić również bogactwo.
Ziarna zbóż – symbolizują nieśmiertelności i dostatek.
Orzechy – symbolizują szczęście.

Składniki na Kutia domowy przepis

  • 1 szklanka łuskanej pszenicy

  • 1 szklanka maku

  • 1 szklanka miodu płynnego

  • 1 szklanka mleka

  • 20 dag orzechów włoskich

  • 10 dag drobno posiekanych suszonych moreli

  • 10 dag drobno posiekanej suszonej figi

  • 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

  • 10 dag posiekanych migdałów

  • 5 łyżek rodzynek nasączonych alkoholem (może by być rum, brandy; oczywiście można pominąć alkohol)

Sposób przygotowania Kutia domowy przepis

  • Pszenice dokładnie opłukać, zalać wrzącą wodą w naczyniu i zostawić na noc.
  • Następnego dnia ponownie należy wypłukać pszenicę, zalać świeżą wodą i gotować do miękkości (od 3 do 4 godzin). Ugotowaną pszenicę odcedzić.
  • W garnuszku ugotować mleko.
  • Wrzącym mlekiem zalać mak i ponownie zagotować.
  • Przestudzić mak i następnie dwa razy zmielić go w maszynce z gęstym sitkiem.
  • Rodzynki sparzyć wrzącą wodą, a następnie zamoczyć w alkoholu.
  • W rondelku rozpuścić miód na małym ogniu.
  • Po uzyskaniu płynnej konsystencji miodu dodać składniki: pszenicę oraz mak i dokładnie wszystko wymieszać.
  • Następnie dodać orzechy włoskie, drobno posikane: migdały, morele i figi oraz rodzynki i kandyzowaną skórkę pomarańczy.
  • Znowu wszystko dokładnie wymieszać.
  • Schłodzić potrawę w lodówce przez około 4 godziny. Najlepiej podawaj następnego dnia.
  • Gotowa kutię można udekorować według uznania różnymi bakaliami.

Wskazówki do Kutia domowy przepis

  • Przygotowanie kutii jest bardzo proste, więc jeśli lubisz takie połączenie słodkości nie musisz czekać specjalnie do Świat Bożego Narodzenia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *