Robert Sowa

Robert Sowa

Robert Sowa

Popularny kucharz, pisarz, pasjonat gotowania i uczestnik wielu programów telewizyjnych o tematyce kulinarnej. Szef kuchni warszawskiego hotelu Jan III Sobieski, który stał się nauczycielem i mentorem wielu dobrze znanych miłośników gastronomii i gotowania (np. Karol Okrasa). Odniósł mnóstwo sukcesów w branży, stając się niekwestionowanym specjalistą w dziedzinie gotowania. Od wielu lat pełni funkcję Prezesa Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.

Rys biograficzny i najważniejsze sukcesy

Robert Sowa urodził się 26 października 1966 roku w Krakowie. W 2004 roku, wraz z Maciejem Kuroniem i Marcinem Budynkiem, przyrządził największą jak dotychczas grillowaną rybę, za którą otrzymał wpis do Księgi Rekordów Guinnessa. Cztery lata później, Robert odniósł kolejny sukces, tym razem przyrządzając największy znany dotychczas symbol euro z… sushi, za który otrzymał kolejny wpis do Księgi.

W 2004 roku, został on odznaczony Oskarem Kulinarnym za całokształt swojej działalności w kategorii osobowość kulinarna. To jednak nie wszystko. Dwa lata później, w 2006 roku, po raz kolejny stał się on laureatem tej nagrody, tym razem w kategorii książka. Ciekawostką jest fakt, że jako jeden z niewielu Polaków został on doceniony tytułem honorowym przez kulinarny Instytut Francuski.

Robert Sowa wraz z Filipem Szmidtem, Pawłem Oszczykiem i Kurtem Schellerem, wziął udział w Mistrzostwach Świata w Gotowaniu. Na chwilę obecną, była to jedyna polska grupa, która kiedykolwiek wzięła udział w tak ważnym dla świata kulinarnego turnieju.

Jako jeden z niewielu polskich kucharzy, Robert Sowa może poszczycić się pracą z polską kadrą narodową w piłce nożnej.

Książki i Publikacje

Robert Sowa jest autorem wielu książek o tematyce kulinarnej. Jego najpopularniejsze pozycje to “W poszukiwaniu smaku doskonałego” (2009), “Romans kulinarny” (2008) i “Esencja Smaku” (2006). Oprócz nich napisał on również kilka mniej znanych publikacji, takich jak “Krok po kroku z Robertem Sową” (2016) i “Życie kocha jeść”.

W swojej karierze zawodowej współpracował on również z “Super Expressem”, współtworząc dodatek “Super Grill” i z “Faktem”, przygotowując dodatek “Ryby na Święta”.

Ciekawostką jest fakt, że w listopadzie 2009 roku, Robert Sowa stał się jeszcze bardziej znany w kulinarnym środowisku, dzięki kolejnemu wydaniu “The Culinary World of Vienna International Hotels & Resorts”, w którym pojawiła się krótka notatka na jego temat, wraz z jego autorską propozycją menu.

Działalność medialna

Robert Sowa to również osobowość radiowo – telewizyjna. Znany jest on między innymi z programu “Dzień Dobry TVN”, w którym gotuje on wraz z zaproszonymi do studia gośćmi. Owocem współpracy z TVN-em była kolejna publikacja “Smaki Dzień Dobry TVN”, w której zamieszczono wywiad z Robertem.

Od 8 marca 2009 roku, współpracuje on również z Radiem Zet, tworząc autorski program kulinarny “Przyprawy i potrawy Roberta Sowy”.

Kariera menadżerska

Robert Sowa w latach 2012 – 2015, był właścicielem słynnej warszawskiej restauracji “Sowa & Przyjaciele”. To właśnie w tamtym czasie stała się ona sławna ze względu na aferę podsłuchową.

W 2015 roku ten już wtedy bardzo dobrze znany, polski kucharz, stał się właścicielem innej, znanej warszawskiej i ekskluzywniej restauracji – N31. Jej siedziba znajduje się przy ulicy Nowogrodzkiej 31. W autorskiej restauracji Roberta Sowy królują dania kuchni polskiej połączone z kuchnią międzynarodową.

Podobne Wpisy