Makowiec

Makowiec

Makowiec

Makowiec to ciasto uwielbiane przez wszystkich, którzy kochają mak. Bardzo popularne ciasto szczególnie w okresie Świąt Bożego Narodzenia, gdzie pięknie się prezentuje na stole, pośród  innych dań świątecznych. Co wyróżnia makowiec na tle innych ciast? Fenomenem makowca jest niesamowite połączenie miękkiego ciasta drożdżowego z wilgotnym i słodkim nadzieniem makowym z dodatkiem bakalii, miodu i aromatycznych przypraw. Do tego całość oblana lukrem i ozdobiona skórką kandyzowaną z pomarańczy, lub posypana cukrem pudrem. Niebo w gębie!

Poniżej przedstawiamy łatwy i szybki przepis na tradycyjny makowiec zwijany. Receptura jest na 2 makowce.

Składniki Makowiec

Ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 50 g cukru
  • 200 ml mleka
  • 4 żółtka
  • 50 g masła

Masa makowa

  • 400g maku
  • 150g cukru
  • 70g rodzynek
  • 40g posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżka miodu
  • aromat migdałowy do smaku (może być dowolny aromat)
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżka masła
  • 1 kandyzowana skórka pomarańczowa
  • 4 białka

Lukier

  • 1/2 soku z cytryny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 5 łyżek kandyzowanej skórki z pomarańczy

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe

  • Zrobić rozczyn ze świeżych drożdży: na stolnicę lub do wysokiej i głębokiej miski wsypać przesianą mąkę. Ręką zrobić duży dołek, do którego dodać pokruszone drożdże i cukier. Stopniowo wlewać ciepłe mleko (nie gorące – zbyt wysoka temperatura może zabić drożdże! ) i wymieszać je z drożdżami i jednocześnie zagarniając do dołka parę łyżek mąki. Przykryć całość ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 15 minut do wyrośnięcia.
  • Następnie do rozczynu dodać żółtka i delikatnie wymieszać wszystkie składniki łyżką. Po całkowitym połączeniu składników wlać ciepłe masło (roztopione) i wyrobić ciasto na jednolitą masę bez grudek. Aby ciasto było idealnie gładkie, potrzeba około 15 minut na jego wyrobienie. Z gotowego ciasta uformować kulę, którą należy przełożyć do czystego naczynia. Tak przygotowane ciasto drożdżowe odstawić w ciepłe miejsce na około 1 do 1,5 godziny do całkowitego wyrośnięcia.

Masa makowa

  • Zmielony mak (mak dwukrotnie należy zmielić, używając sitka o drobnych oczkach) zalać wrzątkiem,tak aby cały był przykryty. Nakryć go talerzykiem i pozostawić na około 40 minut. Po tym czasie zdjąć talerzyk i pozostawić mak do całkowitego ostygnięcia.
  • Następnie odcedzić mak na sitku (sitko wyłożyć gazą).
  • Teraz można dodać do maku pozostałe składniki: cukier, rodzynki, orzechy włoskie, kandyzowaną skórkę pomarańczy, aromat migdałowy, miód i odrobinę cynamonu.
  • Wszystko dokładnie wymieszać.
  • Białka ubić w osobnym naczyniu na puszystą i sztywną pianę. Białka delikatnie wymieszać z masą makową.

Lukier

  • Gorący sok z cytryny, rozetrzeć ze stopniowo dodawanym cukrem pudrem.
  • Na koniec dodać kandyzowaną skórkę pomarańczową i wszytko dokładnie wymieszać.

Makowiec

  • Przygotowane ciasto podzielić na 2 części. Każdą część rozwałkować na stolnicy na kształt prostokąta (wymiary około 30×35 cm).
  • Na każde rozwałkowane ciasto wyłożyć przygotowaną masę makową, zostawiając ok. 2cm od brzegu. Oba ciasta zwinąć w rolady (rolady zawijać wzdłuż dłuższego boku i zlepić brzegi, podwijając je pod spód).
  • Tak przygotowane rolady położyć na natłuszczonym papierze do pieczenia i zawinąć je w papier, zostawiając około 1,5 cm wolnego miejsca na wyrośniecie ciasta.
  • Makowce w papierze położyć na blaszce do pieczenia. Końce papieru pozostawić otwarte. Zostawić na 15 minut do podrośnięcia.
  • Piec w rozgrzanym piekarniku około 40 minut w temperaturze 180 °C. Upieczone makowce powinny mieć złoto-brązowy kolor. Ciasta zostawić do ostygnięcia.
  • Ciepłe makowce (nie gorące!) posmarować lukrem.

 

Smacznego 😉

 

 

Podobne Wpisy