Makowiec to ciasto uwielbiane przez wszystkich, którzy kochają mak. Bardzo popularne ciasto szczególnie w okresie Świąt Bożego Narodzenia, gdzie pięknie się prezentuje na stole, pośród innych dań świątecznych. Co wyróżnia makowiec na tle innych ciast? Fenomenem makowca jest niesamowite połączenie miękkiego ciasta drożdżowego z wilgotnym i słodkim nadzieniem makowym z dodatkiem bakalii, miodu i aromatycznych przypraw. Do tego całość oblana lukrem i ozdobiona skórką kandyzowaną z pomarańczy, lub posypana cukrem pudrem. Niebo w gębie!
Poniżej przedstawiamy łatwy i szybki przepis na tradycyjny makowiec zwijany. Receptura jest na 2 makowce.
4
porcje2
hours40
minutes3
hoursSkładniki na Makowiec: Ciasto drożdżowe
500 g mąki pszennej
50 g świeżych drożdży
50 g cukru
200 ml mleka
4 żółtka
50 g masła
- Składniki na Makowiec: Masa makowa
400g maku
150g cukru
70g rodzynek
40g posiekanych orzechów włoskich
1 łyżka miodu
aromat migdałowy do smaku (może być dowolny aromat)
szczypta cynamonu
1 łyżka masła
1 kandyzowana skórka pomarańczowa
4 białka
- Składniki Makowiec: Lukier
1/2 soku z cytryny
1 szklanka cukru pudru
5 łyżek kandyzowanej skórki z pomarańczy
Sposób przygotowania MAKOWIEC: ciasto drożdżowe
- Zrobić rozczyn ze świeżych drożdży: na stolnicę lub do wysokiej i głębokiej miski wsypać przesianą mąkę. Ręką zrobić duży dołek, do którego dodać pokruszone drożdże i cukier. Stopniowo wlewać ciepłe mleko (nie gorące – zbyt wysoka temperatura może zabić drożdże! ) i wymieszać je z drożdżami i jednocześnie zagarniając do dołka parę łyżek mąki. Przykryć całość ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 15 minut do wyrośnięcia.
- Następnie do rozczynu dodać żółtka i delikatnie wymieszać wszystkie składniki łyżką. Po całkowitym połączeniu składników wlać ciepłe masło (roztopione) i wyrobić ciasto na jednolitą masę bez grudek. Aby ciasto było idealnie gładkie, potrzeba około 15 minut na jego wyrobienie. Z gotowego ciasta uformować kulę, którą należy przełożyć do czystego naczynia. Tak przygotowane ciasto drożdżowe odstawić w ciepłe miejsce na około 1 do 1,5 godziny do całkowitego wyrośnięcia.
- Sposób przygotowania Makowiec: Masa makowa
- Zmielony mak (mak dwukrotnie należy zmielić, używając sitka o drobnych oczkach) zalać wrzątkiem, tak aby cały był przykryty. Nakryć go talerzykiem i pozostawić na około 40 minut. Po tym czasie zdjąć talerzyk i pozostawić mak do całkowitego ostygnięcia.
- Następnie odcedzić mak na sitku (sitko wyłożyć gazą).
- Teraz można dodać do maku pozostałe składniki: cukier, rodzynki, orzechy włoskie, kandyzowaną skórkę pomarańczy, aromat migdałowy, miód i odrobinę cynamonu.
- Wszystko dokładnie wymieszać.
- Białka ubić w osobnym naczyniu na puszystą i sztywną pianę. Białka delikatnie wymieszać z masą makową.
- Lukier
- Gorący sok z cytryny, rozetrzeć ze stopniowo dodawanym cukrem pudrem.
- Na koniec dodać kandyzowaną skórkę pomarańczową i wszystko dokładnie wymieszać.
- Sposób przygotowania Makowiec
- Przygotowane ciasto podzielić na 2 części. Każdą część rozwałkować na stolnicy na kształt prostokąta (wymiary około 30×35 cm).
- Na każde rozwałkowane ciasto wyłożyć przygotowaną masę makową, zostawiając ok. 2cm od brzegu. Oba ciasta zwinąć w rolady (rolady zawijać wzdłuż dłuższego boku i zlepić brzegi, podwijając je pod spód).
- Tak przygotowane rolady położyć na natłuszczonym papierze do pieczenia i zawinąć je w papier, zostawiając około 1,5 cm wolnego miejsca na wyrośniecie ciasta.
- Makowce w papierze położyć na blaszce do pieczenia. Końce papieru pozostawić otwarte. Zostawić na 15 minut do podrośnięcia.
- Piec w rozgrzanym piekarniku około 40 minut w temperaturze 180 °C. Upieczone makowce powinny mieć złoto-brązowy kolor. Ciasta zostawić do ostygnięcia.
- Ciepłe makowce (nie gorące!) posmarować lukrem.