Przepis na szybki piernik dla zabieganych. Wiadomo, piernika w Święta Bożego Narodzenia po prostu zabraknąć nie może.
Nie będzie to kolejny przepis na piernik długo dojrzewający, który przygotowuje się parę tygodni przed świętami. Co to oznacza w praktyce? Piernik ten nie musi leżakować po zrobieniu. Upieczony piernik od razu jest gotowy do konsumpcji. Oczywiście jak ostygnie 😉
Błyskawiczny piernik pokochacie za jego cudowny smak i zapach oraz oczywiście czas wykonania.
Nasza propozycja podania to piernik przekładny śliwkowymi powidłami, z dodatkiem bakalii, pachnący korzennymi przyprawami i oblany deserową czekoladą. Mrr pycha!
Błyskawiczny piernik na święta
Course: Ciasta i DeseryCuisine: PolskaDifficulty: Łatwy4
porcje10
minutes50
minutes1
hourSkładniki na piernik
100 g masła
3 łyżki kakao
1/2 szklanki miodu
3 szklanki mąki pszennej
3 łyżki przyprawy do piernika
2 łyżeczki cynamonu
1 szklanka mleka
pół szklanki dowolnych bakalii
3/4 szklanki cukru brązowego (może być biały)
1 łyżka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka (białka i żółtka osobno)
powidła śliwkowe do przełożenia piernika (lub inne ulubione powidła)
polewa: 150 g czekolady deserowej i 50 g masła
Sposób przygotowania piernik
- Przygotować blachę do pieczenia o wymiarach około 34×24, wyłożoną papierem do pieczenia. Może być również keksówka.
- W rondelku na małym ogniu rozpuścić masło, przyprawę do piernika, cynamon i miód.
- Wszystkie składniki wymieszać do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Ostudzić zawartość rondelka.
- Następnie dodać mleko, kakao, cukier, żółtka oraz mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Wszystko dokładnie wymieszać.
- W osobnej misce ubić białka na sztywną i błyszcząca pianę.
- Dodać do masy piernikowej i delikatnie wymieszać.
- Na koniec dodać ulubione bakalie i znowu delikatnie wymieszać.
- Ciasto przelać na formę do pieczenia.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni i piec około 50 minut, albo do tak zwanego “suchego patyczka”.
- Ciasto po upieczeniu ostudzić.
- Następnie piernik przekroić poziomo na 3 (lub 2) części, które należy przełożyć powidłami śliwkowymi.
- Na koniec zrobić polewę (na małym ogniu, w garnuszku lub rondelku roztopić masło i czekoladę deserową, mieszając do jednolitej masy) i polać nią z wierzchu piernik.
- Na niezastygłą polewę, którą został oblany piernik, można zrobić dekorację z ulubionych bakalii. Gotowe!