Błyskawiczny piernik na święta

Błyskawiczny piernik na święta

Przepis na szybki piernik dla zabieganych. Wiadomo, piernika w Święta Bożego Narodzenia po prostu zabraknąć nie może.
Nie będzie to kolejny przepis na piernik długo dojrzewający, który przygotowuje się parę tygodni przed świętami. Co to oznacza w praktyce? Piernik ten nie musi leżakować po zrobieniu. Upieczony piernik od razu jest gotowy do konsumpcji. Oczywiście jak ostygnie 😉

Błyskawiczny piernik pokochacie za jego cudowny smak i zapach oraz oczywiście czas wykonania.
Nasza propozycja podania to piernik przekładny śliwkowymi powidłami, z dodatkiem bakalii, pachnący korzennymi przyprawami i oblany deserową czekoladą. Mrr pycha!

 

Błyskawiczny piernik na święta

Course: Ciasta i DeseryCuisine: PolskaDifficulty: Łatwy
Porcje

4

porcje
Czas przygotowania

10

minutes
Czas gotowania

50

minutes
Całkowity czas

1

hour 

Składniki na piernik

  • 100 g masła

  • 3 łyżki kakao

  • 1/2 szklanki miodu

  • 3 szklanki mąki pszennej

  • 3 łyżki przyprawy do piernika

  • 2 łyżeczki cynamonu

  • 1 szklanka mleka

  • pół szklanki dowolnych bakalii

  • 3/4 szklanki cukru brązowego (może być biały)

  • 1 łyżka sody oczyszczonej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 4 jajka (białka i żółtka osobno)

  • powidła śliwkowe do przełożenia piernika (lub inne ulubione powidła)

  • polewa: 150 g czekolady deserowej i 50 g masła

Sposób przygotowania piernik

  • Przygotować blachę do pieczenia o wymiarach około 34×24, wyłożoną papierem do pieczenia. Może być również keksówka.
  • W rondelku na małym ogniu rozpuścić masło, przyprawę do piernika, cynamon i miód.
  • Wszystkie składniki wymieszać do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Ostudzić zawartość rondelka.
  • Następnie dodać mleko, kakao, cukier, żółtka oraz mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Wszystko dokładnie wymieszać.
  • W osobnej misce ubić białka na sztywną i błyszcząca pianę.
  • Dodać do masy piernikowej i delikatnie wymieszać.
  • Na koniec dodać ulubione bakalie i znowu delikatnie wymieszać.
  • Ciasto przelać na formę do pieczenia.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni i piec około 50 minut, albo do tak zwanego “suchego patyczka”.
  • Ciasto po upieczeniu ostudzić.
  • Następnie piernik przekroić poziomo na 3 (lub 2) części, które należy przełożyć powidłami śliwkowymi.
  • Na koniec zrobić polewę (na małym ogniu, w garnuszku lub rondelku roztopić masło i czekoladę deserową, mieszając do jednolitej masy) i polać nią z wierzchu piernik.
  • Na niezastygłą polewę, którą został oblany piernik, można zrobić dekorację z ulubionych bakalii. Gotowe!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *