Noże kuchenne – rodzaje i ich zastosowanie

Noże kuchenne – rodzaje i ich zastosowanie

Noże kuchenne – rodzaje i ich
zastosowanie

Nóż kuchenny, jaki jest, każdy widzi – taką oto, stylizowaną na kultowej definicji encyklopedycznej konia, formułkę, mógłby wygłosić ktoś, kto nie zna bliżej specyfiki sprzętu gastronomicznego, w tym wyposażenia kuchni. Okazuje się jednak, że nawet wśród noży kuchennych bez trudu możemy wymienić szeroką gamę poszczególnych rodzajów i typów, różniących się specyfiką i przede wszystkim zastosowaniem. Zapraszamy zatem do lektury!

Waga ciężka, czyli topory masarskie oraz piły do mięsa i kości

Jak wiadomo, noże kuchenne, jakich zazwyczaj potrzebujemy w profesjonalnej kuchni, to tradycyjne noże ze stali. Sama zaś stal przyjmuje często formę stali kutej lub walcowanej. Jednak, poza tym standardowym osprzętem, nie możemy zapomnieć o prawdziwej, tytułowej „wadze ciężkiej”, niezbędnej do przygotowania mięsa od zera, czyli o toporach masarskich oraz piłach do mięsa i kości. Jeżeli model biznesowy naszego lokalu gastronomicznego bazuje na kupowaniu gotowego, przetworzonego, czy też zmielonego mięsa, wówczas nie musimy się o nie martwić. Jeżeli jednak w ramach normalnego funkcjonowania naszego zakładu potrzebujemy też działań stricte masarskich lub oddzielania mięsa od kości, nie mamy innego wyboru jak zaopatrzyć się w stosowne toporki lub tasaki, a także piły. Oczywiście, w zależności od skali działalności i potrzeb, można postawić nawet na zautomatyzowane piły, umożliwiające masowe przetwórstwo mięsne.

Coś finezyjnego, czyli noże do dekoracji potraw

Jak się okazuje, nóż w biznesie gastronomicznym to nie tylko masywny tasak do mięsa. To również cała gama niezwykle skrupulatnie, finezyjnie skonstruowanych ostrzy, przeznaczonych ściśle do dekoracji przygotowywanego w restauracji jedzenia, w tym oczywiście z naciskiem na wszelkiego rodzaju desery, a także – co równie ważne – warzywa i owoce. W tej kategorii produktów warto wspomnieć chociażby o niewielkich, okrągłych, wykonanych ze stali nierdzewnej wydrążaczach, znacząco ułatwiających dekorację owoców typu melon, arbuz czy jabłko, jak również o kompleksowych zestawach do carvingu. Kolejną podgrupą noży dekoracyjnych są niewielkie ostrza przeznaczone do krojenia i znaczenia cytrusów. A jako, że dekorowane mogą być również sery, nie dziwi fakt, że na rynku dostępnych jest wiele specjalnych noży zaprojektowanych specjalnie z myślą o radzeniu sobie z twardą powierzchnią wszelkich serów.

Nożyce kuchenne – ważne, acz często niedoceniane

Omawiając wszelkie rodzaje noży kuchennych, nie wypada zapomnieć o nożycach kuchennych, które bywają niekiedy zapominanym, choć niewątpliwie niesłychanie ważnym składnikiem wyposażenia każdego punktu gastronomicznego. Omawiając tą grupę produktów można wyróżnić trzy podstawowe typy nożyc – uniwersalne nożyce gastronomiczne, nożyce przeznaczone do krojenia mięsa drobiowego oraz nożyce mające za zadanie siekanie ziół. Warto przyjrzeć im się nieco bliżej. Ta podstawowa, uniwersalna grupa nożyc to zarówno proste nożyczki, użyteczne w każdym zakładzie, jak również większe nożyce, wykonane, jeśli trafimy na dobry produkt, ze stali nierdzewnej wysokiej jakości. Nienagannie wykonane, sprawdzą się zapewne w każdej, również domowej, kuchni. Nożyce do drobiu to produkty bazujący na silnie wykonanej rączce, umożliwiającej sprawny chwyt i nadanie cięciu niełatwego mięsa, jakim jest drób, maksymalnej mocy. Liczy się także łatwość umycia nożyc w zmywarce. W końcu zaś nożyce do ziół to specjalny konstrukt, składający się z wielu, często na przykład pięciu, utwardzanych przez walcowanie par ostrzy.

Kilka słów podsumowania

Jak zatem widać z powyższego opisu, noże kuchenne to bardzo obszerna grupa sprzętu gastronomicznego, w skład której wchodzą zarówno niewielkie nożyki dekoracyjne do deserów, jak i potężne topory do ciężkiego mięsa wołowego, nie wspominając już o wielokrotnie składanych nożyczkach do ziół. Oczywiście to, jakiego ostatecznie katalogu produktów potrzebujemy, powinno każdorazowo wynikać ze skrupulatnej analizy potrzeb. Warto w każdym razie być świadomym tego, jakie profesjonalne noże kuchenne są w ogóle dostępne na rynku, gdyż ich zróżnicowanie może niejednokrotnie przyprawić o prawdziwy ból głowy!