Kuchnie świata – kuchnia grecka

Kuchnie świata – kuchnia grecka

Kuchnie świata – kuchnia grecka

Kuchnia grecka to jedna z najpopularniejszych kuchni świata. Grecja dzięki swojemu położeniu geograficznemu, jest słynna z niepowtarzalnych śródziemnomorskich smaków owoców i warzyw, skąpanych w promieniach południowego słońca, a także wszelkiego rodzaju owoców morza i ryb. Grecka kuchnia uznawana jest za kuchnię bardzo zdrową i do tego niezwykle smaczną. Proste i szybkie w przygotowaniu greckie potrawy mają swoich zwolenników na całym świecie.

Czy się charakteryzuje kuchnia grecka?

Kuchnia ta to przede wszystkim prostota i idealne dobranie odżywczych składników. Grecy w kuchni potrafią wyczarować cuda, łącząc ze sobą niewielką ilość składników. Jako ciekawostkę można dodać, iż to właśnie od greków wywodzi się słynne słowo “ambrozja”, w mitologii greckiej tłumaczone jako pokarm bogów.

Czym zatem zajadają się grecy?

Dieta greków głównie opiera się oliwie z oliwek (która jest dodawana niemal do każdego dania lub nawet do zwyczajnej kromki chleba), rybach, owocach morza i warzywach. Jeśli chodzi o mięso to popularna jest baranina, cielęcina i jagnięcina, a także wieprzowina.

Grecy słyną z mistrzowskiego przygotowywania i podawania posiłków z ryb i owoców morza. Ryby zjada się tutaj niemalże pod każdą postacią: od naturalnych, po suszone na słońcu, doprawiane regionalnymi przyprawami oraz smażonymi na greckim tłuszczu roślinnym – oliwie. Popularnymi rybami są barweny; z owoców morza pod dostatkiem jest ośmiornic, kalmarów czy krewetek.

Składniki potraw, na których bazuje kuchnia grecka to:

  • słynna oliwa z oliwek,
  • pszenica,
  • liście winorośli,
  • regionalne warzywa (bakłażany, cukinie, oliwki, papryka, sałata, czosnek, pomidory, szpinak, ciecierzyca, fasola, soczewica),
  • ryby i owoce morza,
  • orzechy, migdały, figi,
  • sery owcze i kozie oraz znana na całym świecie feta.

Grecy zajadają się również dużą ilością regionalnych owoców: cytrusów, jabłek, gruszek, melonów i arbuzów.

kuchnia grecka

Grecja tradycja wielu regionów

Grecja jest podzielona na 15 regionów, z których każdy ma swoje ulubione produkty i to właśnie na nich bazują najczęściej przygotowywane posiłki.
Co zatem wyróżnia dany region pod względem kulinarnym?

  • Otóż w Attyce koniecznie trzeba spróbować słynnych gołąbków zawijanych w liście winorośli (dolmades), a na Wyspach Jońskich warto skosztować dań z makaronu, a także owoców morza i ryb.
  • Na wyspie Syros króluje zapiekanka z cukinii.
  • Na Korfu podstawą dań jest makaron.
  • Na wyspie Sifnos prym wiedzie gulasz z ciecierzycy oraz miodowe ciasto .
  • Na Krecie królują dania z wieprzowiny, karczochy, a także popularny ser graviera wytwarzany z owczego mleka.
  • Suszona wieprzowina i zapiekanka serowo – cebulowa to specjalność kuchni na wyspie Mykonos.
  • Słodkie wypieki w postaci tarty cytrynowej to znak rozpoznawczy wyspy Kos.

Aromatyczne przyprawy

Kuchnia grecka to również mieszanka różnorodnych świeżych przypraw i ziół, którą miejscowi obficie używają, aby ich posiłki miały absolutnie niepowtarzalny smak.
Do najczęściej wykorzystywanych należą: bazylia, oregano, mięta, czosnek, bazylia, tymianek, koper włoski, cynamon.

Słodkości w Grecji

Na deser grecy jedzą świeże lub suszone owoce. Owoce są także podstawą do wszelakich słodkich wypieków, którymi mieszkańcy chętnie się zajadają. Oprócz owoców  popularne są również: migdały, miód, pistacje, orzechy oraz ziarno sezamowe. Do słodkości oczywiście jest podawana mocna i aromatyczna kawa, za którą grecy przepadają.

Kawa

Najpopularniejszym napojem w Grecji jest oczywiście kawa. Sposobów podawania kawy jest bardzo wiele.

Jednak najchętniej spożywaną w tym państwie kawą jest mocna czarna kawa, serwowana w małych filiżankach z dodatkiem wody z lodem w osobnej szklance.
Wodę wypija się w pierwszej kolejności, aby przepłukać kubki smakowe i cieszyć głębokim smakiem i aromatem  kawy.

Latem natomiast grecy delektują się mrożoną kawą frappe. To połączenie kawy z mlekiem, lodem i cukrem.
Rodzaje kawy: métrio (kawa średnio słodka), skéto (kawa gorzka), varies gryko (kawa bardzo słodka).

Herbata po grecku

Grecja to kraj kawoszy. Na próżno tutaj szukać czarnej herbaty z plasterkiem cytryny i odrobiną miodu. Jest jednak jedna, bardzo popularna grecka herbata, którą grecy piją chętnie szczególnie w okresie zimowym.
Mowa tutaj o Malotira czyli tak zwanej górskiej herbacie (w Polsce znana jako gnojnik).

To słynny napar z szałwii libańskiej, która rośnie wysoko w górach, między innymi w Grecji. To ceniony napój przez greków (i nie tylko), którzy sięgają po niego szczególnie wtedy, gdy są chorzy.

Ma właściwości przeciwzapalnie i bakteriobójczo oraz zawiera dużo żelaza. Herbata po grecku o żółtawo-zielonkawej barwie, ma lekko ziołowy i charakterystyczny smak. W dodatku jest bardzo orzeźwiająca. Napar ten można wzbogacić o plasterek cytryny i łyżeczką miodu.

kuchnia grecka retsina

Alkohol w Grecji

Alkohole z regionu śródziemnomorskiego to nie lada uczta dla koneserów tych trunków.

Na uwagę zasługuje retsina – wino serwowane w trzech wersjach kolorystycznych (białe, czerwone i różowe) z dodatkiem sosnowej żywicy.

Mocniejszym alkoholem w Grecji 40% Ouzo – wódka z dodatkiem ziół, anyżu, rumianku oraz pietruszki.

Należy wspomnieć także o Masticha.
To łagodny likier z wyspy Chios na Morzu Egejskim, na bazie alkoholu zbożowego lub śliwowicy, a także destylatów z wytłoków winogron czy fig, z dodatkiem żywicy z drzewa mastyksu (zwanego w Grecji „łzy Chios”) i anyżku oraz kardamonui  kolendry.

Metaxa – odmiana destylatu z domieszką wina muskatowego. Alkohol wzbogacony ekstraktem z ziół, w tym anyżu oraz płatkami róż. Swój niepowtarzalny smak zawdzięcza leżakowaniu w dębowych beczkach.

Jak jedzą grecy?

W krajach śródziemnomorskich życie toczy się inaczej niż w Polsce, gdzie bez śniadania nie wychodzi się z domu. Grecy nie jedzą obfitych śniadań. Rano zjadą zazwyczaj lekki posiłek w formie placków z dżemem lub biszkoptów. Oczywiście na śniadanie jest też serwowana filiżanka kawy.

Lunch w czasie sjesty należy również do lekkich posiłków.
Obiad grecy zazwyczaj jedzą w godzinach miedzy 13:30 a 17:30.

Najważniejszym i najbardziej celebrowanym posiłkiem greków jest kolacja. Mimo później pory, to właśnie kolacja jest głównym posiłkiem w Grecji. Kolacja spożywana jest w rodzinnym gronie w domu lub okolicznych restauracjach.

Typowo grecka kolacja różni się bardzo od tej jaką znamy w Polsce.
Nie ma tu podziału na kolejność podawania potraw. Równocześnie serwowane są zakąski, sosy, danie główne, zupa, wino, woda, chleb, sałatki i słodkości. Grecka kolacja to czas do spotkań z najbliższymi i wspólnie biesiadowanie.

Kolejną ciekawostką jest temperatura serwowanych posiłków przez greków. Jedzenie podawanie jest na zimno lub lekko ciepłe.

kuchnia grecka

Greckie specjały w kuchni

  • Baklava – słodki, pieczony deser wykonany z ciasta filo z dodatkiem miodu, orzechów i cukru. Po zapieczeniu ciasto kroi się w romby lub trójkąty i zdobi lukrem oraz pistacjami
  • Choriatiki salata-  w dosłownym tłumaczeniu „wiejska sałatka”. Sałatka grecka to połączenie grubo pokrojonych warzyw (pomidory, ogórki, czerwona cebula, słodka papryka) z oliwą i oregano, serem feta i oliwkami.
  • Gemisty- faszerowane mięsem mielonym z ryżem warzywa: papryka, pomidory lub bakłażany
  • Halloumi – grecki ser solankowy półtwardy, idealnie nadaje sie do sałatek
  • Htapodi stifado – danie z ośmiornicy na bazie czerwonego wina
  • Ladelemono – sos oliwno-cytrynowy, używany do sałatek, przekasek i mięsa
  • Musaka – to połączenie mięsa (najczęściej jagnięciny) z bakłażanem, podawane w formie zapiekanki.
  • Phasollada – gęsta zupa grecka, której bazą jest fasola, wzbogacona o pomidory i marchew.
  • Pites – greckie placki (wyglądem przypomina ciasto francuskie) przygotowywane na bazie ciasta filo, obowiązkowo podawane do każdego posiłk
  • Stifado – mięsny gulasz  na bazie czerwonego wina i mieszanki przypraw, w skład której wchodzą: cynamon, kminek i goździki. Gulasz przygotowywany jest najczęściej z wieprzowiny, drobiu, wołowiny lub z królika.
  • Souvlákia – szaszłyki z jagnięcy, w aromatycznej marynacie z dodatkiem papryki, cebuli i cukinii
  • Tiropitakia – podawane na ciepło, chrupiące rogaliki wypełnione serem feta.
  • Tzatziki – kultowy sos grecki, zrobiony w formie gęstej pasty z tartego zielonego ogórka i jogurtu z przyprawami.

Kuchnia grecka to różnorodność smaków i bogactwo kraju śródziemnomorskiego, połączone z gościnnością oraz słynną tradycją biesiadowania i celebrowania każdego posiłku.

Interesują Cię inne kuchnie świata? Przeczytaj kuchnia skandynawska