Wino organiczne – czym jest i czy warto po nie sięgać?

Wino organiczne – czym jest i czy warto po nie sięgać?

Na sklepowych półkach coraz częściej pojawiają się wina organiczne. Czym takie wino różni się od tradycyjnych trunków i czy warto po niego sięgać?

Co to jest wino organiczne?

Wino organiczne powstaje wyłącznie z certyfikowanych winorośli, które są uprawiane ekologicznie. Oznacza się je jako „made with organically grown grapes”. Winorośle te nie mogą być pryskane sztucznymi środkami ochrony roślin (chroniącymi przed chorobami i szkodnikami). Rezygnuje się również ze sztucznych nawozów i środków wspomagających wzrost. W zamian stosuje się naturalne metody uprawy i wykorzystuje naturalnych wrogów szkodników. Uprawę opiera się o regulacje i kalendarz upraw biodynamicznych (zgodnie z wymaganiami środowiska naturalnego na określonym terenie), dlatego wino organiczne nosi cechy wina biodynamicznego.

Termin wina organiczne wprowadzono w 2012 roku i nadal trwają dyskusje nad jego dokładną klasyfikacją. Poszczególne winnice stosują różne metody oznaczeń, ale przyjęło się, że sam proces produkcji nie ma wpływu na to, czy wino można sklasyfikować jako organiczne. Wiele winnic europejskich ogranicza dodawanie droższy i siarkowanie, oraz regulowanie temperatury podczas fermentacji. W ten sposób wino produkowane jest w bardziej naturalny sposób.

Jakie wymagania musi spełnić wino organiczne?

Zgodnie z obecnie obowiązującymi normami wino organiczne musi:

• powstawać z winogron, w których uprawie wyeliminowano pestycydy i herbicydy (dopuszcza się tzw. mieszankę bordoską),
• mieć ograniczone użycie siarczanów podczas produkcji o minimum 30%,
• powstawać w możliwie jak najbardziej naturalny sposób (bez udziału nowoczesnych procesów – np. elektrodializy).

Długo trwały dyskusje na temat roli siarczanów w winie. Źle się ono kojarzą, ale warto pamiętać, że siarczany wykazują działanie antybakteryjne i grzybobójcze oraz zabezpieczają trunek przed psuciem w czasie leżakowania oraz transportu. Ograniczenie siarczanów minimum o 30% pozwala degustować wina organiczne także alergikom, którzy nie mogą sięgać po tradycyjne trunki.

Ceny win organicznych są zbliżone do tradycyjnych trunków, a ich produkcja jest droższa i wymaga o wiele większych nakładów. W praktyce winnice traktują wina organiczne jako produkt niszowy – często produkowany z troski o naturalne środowisko i ekologicznych przekonań, a nie ze względu na zyski.

Czy warto sięgać po wino organiczne?

Wina organiczne są gęstsze, bardziej gładkie i aksamitne niż tradycyjne trunki. Wyeliminowanie sztucznych dodatków i nowoczesnych procesów w produkcji pozwala wydobyć naturalny aromat z winogron, charakterystyczny dla konkretnych regionów uprawy. Doskonale sprawdzą się one dla koneserów, ponieważ gwarantują unikalne doznania smakowe i aromatyczne. Obecnie coraz częściej sięgają nie tylko osoby, które na co dzień prowadzą zdrowy styl życia (tzw. eko-style), ale także wielu smakoszy wina, którzy chcą spróbować oryginalnych aromatów charakterystycznych dla konkretnych winnic i regionów.

faktoriawinalacarte.pl