Makaron gotowy lub z maszynki do makaronu – który lepszy?

Makaron gotowy lub z maszynki do makaronu – który lepszy?

Uwielbiamy włoską kuchnię – częściej od nas pizzę lub makaron spożywają chyba jedynie Włosi! Teraz nastała moda na domowe spaghetti czy penne produkowane dzięki elektrycznym maszynkom do makaronu. Czy makaron domowy rzeczywiście jest lepszy od sklepowego?

Maszynki do makaronu – z ziemi włoskiej do Polski

Podobno smak prawdziwej krajanki wyrabianej przez babcię jest nie do opisania – makarony dostępne w sklepie, choćby najwyższej jakości, nigdy nie dorównują domowym wyrobom. Mimo to statystyczny Polak zjada aż 4 kg makaronu rocznie – to całkiem dużo, dlatego też warto zainwestować w maszynkę do makaronu. Elektryczna sprawdzi się w restauracji, a tańsza poradzi sobie w warunkach domowych.

Neapol uchodzi nie tylko za stolicę pizzy, ale także makaronu, gdyż to właśnie tutaj wynaleziono maszynę służącą do łączenia mąki i wody. Urządzenie poprawiło wydajność produkcji i obniżyło koszty, szybko zyskując popularność. Apetyt na makaron też zresztą rósł, odkąd Włosi dodali do niego sos pomidorowy i świeżą bazylię. Do dzisiaj jest to jedno z klasycznych dań kuchni włoskiej.

Makarony ze sklepu – po rewolucji?

Jednak pierwsze makarony dostępne w sklepach nie uchodziły za smaczne. Po latach ich jakość znacznie się poprawiła i obecnie są chętnie wykorzystywane, gdyż mało kto ma czas, aby wyrabiać spaghetti czy świderki samodzielnie. Mimo to tradycyjną krajankę nadal wspominamy, tęskniąc za domowym smakiem.

Składnikiem makaronu ze sklepu często jest też gotowy proszek jajeczny zamiast jajek, a czasami także barwniki. Jeśli mimo to decydujemy się na kupny produkt, wybierzmy jednobarwny, niepołamany i pozbawiony plam. Jakość i skład wpływają też na cenę – paczka za około złotówkę prawdopodobnie nie będzie dobrym wyborem.

Maszynka do makaronu – do domu i restauracji

Nie ma wątpliwości, że każdy smakosz makaronu powinien spróbować tego domowej produkcji. Elektryczna maszynka do makaronu – szeroki wybór ofert znajdziesz m.in. na https://www.xxlgastro.pl/pl/urzadzenia-kuchenne/krajalnice-gastronomiczne/krajalnice-do-makaronu – ułatwia jego przygotowanie. Czynność ta nie wymaga dużych umiejętności – trzeba jedynie wiedzieć, jak obsługiwać kuchenny gadżet, aby przyrządzić ulubione dania. Maszynka będzie świetnym pomocnikiem w restauracji, a podstawowy model warto zakupić też do użytku domowego.

Dobrej jakości makaron zawsze warto mieć w szafce – np. penne, spaghetti, do zup itd. Można z niego przygotować różne potrawy, zależnie od upodobań lub czasu, jakim dysponujemy. Gotowy produkt jest też łatwy w przechowywaniu – mimo wszystko własnoręcznie przygotowany ma lepszy smak, a także jest zdrowszy. Co więcej, jest sposób, aby szybko go wykonać! Rozwiązaniem jest maszynka do makaronu – elektryczna znacznie ułatwi nam pracę.

Oszczędzaj czas

Dysponując maszynką do makaronu, możemy zaoszczędzić sporo czasu. Ten praktyczny sprzęt wykona większość pracy za nas. Makaronu nie trzeba ręcznie wałkować, gdyż podstawowy model wyposażony jest w wałkowarkę. Teraz wystarczy spłaszczyć ciasto, wsunąć je między rolki i zacząć kręcić korbką, aby wprawić je w ruch. W ten sposób otrzymamy idealnie rozwałkowane ciasto, niezależnie od rodzaju makaronu, na który się zdecydowaliśmy. Teraz wystarczy wyciąć z ciasta pożądany kształt – wybrane modele elektrycznych maszynek do makaronu mają w zestawie kilka nakładek.

Duży wybór maszynek do makaronu

Wybierając odpowiednią maszynkę, warto określić własne oczekiwania i potrzeby. Wybór powinien być przemyślany, aby sprzęt mógł być funkcjonalny i często wykorzystywany w kuchni lub restauracji. W obu przypadkach ważna jest stabilność, jakość elementów wycinających kształty, a także noży.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *