Jak już podpowiada nam nazwa, bary szybkiej obsługi przeznaczone są zwykle dla osób, które mają ograniczony czas na spożycie posiłku.
Z tego względu, potrawy czy przekąski powinny być przygotowywane na bieżąco, tak, aby klient otrzymał jedzenie w jak najszybszym czasie.
Rozważmy to na przykładzie. Pan Jan od kilku lat prowadzi bar szybkiej obsługi „U Jana”. W swojej ofercie zawsze ma sezonowe zupy, drugie dania i desery. Miejsce to cieszy się ogromną popularnością wśród klientów, ponieważ pan Jan doskonale wie, że posiłki muszą być szybko podane, lecz także wszystko powinno być zawsze świeże. Pan Jan dba o jakość produktów. Asortyment kupuje na najlepszych targach spożywczych, dlatego klienci doskonale wiedzą, że zawsze zjedzą smacznie i zdrowo. W czym tkwi sekret pana Jana? Przede wszystkim w tym, że klient jest dla niego najważniejszy i każdego traktuje jak najlepiej.
Prowadząc restaurację czy bar szybkiej obsługi nie tylko ważna jest jakość produktów spożywczych i dobry kucharz. Bardzo istotną kwestią jest zachowanie najwyższego poziomu higieny i czystości w miejscu przygotowywania i spożywania posiłków. Stąd najważniejszą kwestią, o której powinien pamiętać każdy dobry właściciel jest regularne sprzątanie oraz dokładna dezynfekcja. Jeśli w twoim barze lub restauracji regularnie pojawia się wielu gości, nie jest łatwo na bieżąco utrzymać porządek. Z tego względu na pewno niejednokrotnie zmagałeś z zatkanym odpływem w zlewie czy trudnymi do wyczyszczenia plamami, na przykład po tłuszczu.
Nieudrożniony odpływ jest skutkiem nagromadzenia się wielu resztek z jedzenia i innych odpadów. Przy dużej ilości gości w barze czy restauracji, ciężko jest na bieżąco kontrolować czy do odpływu na pewno nie dostaje się zbyt dużo odpadów. Jeśli jesteś właścicielem, na pewno doskonale wiesz jak to wygląda w praktyce, dlatego warto mieć dobry środek chemiczny. Jednym z najskuteczniejszych będzie na przykład Domestos Unblocker Gel z linii Proformula by Diversey w formie żelu. Działa szybko oraz jest wydajny i skuteczny. Jako właściciel pamiętaj, że do sprzątania musisz używać silnie dezynfekujących produktów chemicznych, które będą jednocześnie bezpieczne. W końcu na powierzchniach takich jak blat, kuchenka czy piekarnik przygotowuje się posiłki do spożycia. Istotnym elementem jest także temperatura w kuchni. Musi być dobra wentylacja i nie może być gorąco. Dodatkowo dbaj o to, aby wszystkie plamy były na bieżąco usuwane. Wilgoć, niewyczyszczone zabrudzenia sprzyjają powstawaniu bakterii, z tego względu kontroluj, aby w kuchni było czysto.
Artykuł powstał przy współpracy z Pro Formula by Diversey