Kapuśniak

Kapuśniak

Przepis na pożywny kapuśniak z kiszonej kapusty, w asyście pysznej włoszczyzny i aromatycznych przypraw oraz wędzonego boczku i żeberek. To świetna propozycja na chłodniejsze dni, kiedy chcesz, aby twoja rodzina zjadła kaloryczny i syty posiłek. Rozgrzej się tej jesieni i zaserwuj na obiad tradycyjny polski kapuśniak.

Na deser po pysznym obiedzie polecamy Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką

Kapuśniak

Course: Dania Główne, Zupy
Porcje

4

porcje
Czas przygotowania

15

minutes
Czas gotowania

50

minutes
Całkowity czas

1

hour 

5

minutes

Składniki na Kapuśniak

Sposób przygotowania Kapuśniak

  • Umyte i poporcjowane mięso włożyć do garnka, zalać wodą i zagotować. Zebrać szumowiny. Mięso gotować na małym ogniu około 20 minut.
  • Następnie dodać pokrojoną na drobno włoszczyznę (pietruszka, marchew, kawałek selera, natka pietruszki, kawałek pora).
  • Dodać liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz, majeranek i kminek. Gotować około 10 minut.
  • Do gotującego się wywaru dodać przepłukaną wodą kiszoną kapustę, pokrojoną drobno.
  • W osobnym garnku ugotować pokrojone w kostkę ziemniaki (nie solić wody na ziemniaki).
  • Na patelni usmażyć wędzony boczek pokrojony w kosteczkę oraz zarumienić cebulę pokrojoną w cienkie półplasterki.
  • Do gotującej się zupy włożyć usmażony boczek z cebulą i ugotowane ziemniaki.
  • Doprawić całość przyprawami do smaku i gotować jeszcze około 5 minut.
  • Kapuśniak podawać z pajdą świeżego chleba.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *