Kapuśniak

Kapuśniak

Kapuśniak

Przepis na pożywny kapuśniak z kiszonej kapusty, w asyście pysznej włoszczyzny i aromatycznych przypraw oraz wędzonego boczku i żeberek. To świetna propozycja na chłodniejsze dni, kiedy chcesz, aby twoja rodzina zjadła kaloryczny i syty posiłek. Rozgrzej się tej jesieni i zaserwuj na obiad tradycyjny polski kapuśniak.

 

Składniki na kapuśniak:

  • 30 dag wędzonego boczku
  • 40 dag żeberek
  • 35 dag kiszonej kapusty
  • 1 duża cebula
  • włoszczyzna: 1 pietruszka, 1 marchew, kawałek selera, natka pietruszki, kawałek pora
  • 5 ziemniaków
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liście laurowe, kminek
  • 5 łyżek oleju lub smalcu

Sposób wykonania:

  • Umyte i poporcjowane mięso włożyć do garnka, zalać wodą i zagotować. Zebrać szumowiny. Mięso gotować na małym ogniu około 20 minut.
  • Następnie dodać pokrojoną na drobno włoszczyznę (pietruszka, marchew, kawałek selera, natka pietruszki, kawałek pora).
  • Dodać liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz, majeranek i kminek. Gotować około 10 minut.
  • Do gotującego się wywaru dodać przepłukaną wodą kiszoną kapustę, pokrojoną drobno.
  • W osobnym garnku ugotować pokrojone w kostkę ziemniaki (nie solić wody na ziemniaki).
  • Na patelni usmażyć wędzony boczek pokrojony w kosteczkę oraz zarumienić cebulę pokrojoną w cienkie półplasterki.
  • Do gotującej się zupy włożyć usmażony boczek z cebulą i ugotowane ziemniaki.
  • Doprawić całość przyprawami do smaku i gotować jeszcze około 5 minut.
  • Kapuśniak podawać z pajdą świeżego chleba.
Smacznego 😉

Na deser po pysznym obiedzie polecamy Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką

Podobne Wpisy