Przepis na pożywny kapuśniak z kiszonej kapusty, w asyście pysznej włoszczyzny i aromatycznych przypraw oraz wędzonego boczku i żeberek. To świetna propozycja na chłodniejsze dni, kiedy chcesz, aby twoja rodzina zjadła kaloryczny i syty posiłek. Rozgrzej się tej jesieni i zaserwuj na obiad tradycyjny polski kapuśniak.
Na deser po pysznym obiedzie polecamy Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką
Kapuśniak
Course: Dania Główne, ZupyPorcje
4
porcjeCzas przygotowania
15
minutesCzas gotowania
50
minutesCałkowity czas
1
hour5
minutesSkładniki na Kapuśniak
30 dag wędzonego boczku
40 dag żeberek
35 dag kiszonej kapusty
1 duża cebula
włoszczyzna: 1 pietruszka, 1 marchew, kawałek selera, natka pietruszki, kawałek pora
przyprawy do smaku: sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liście laurowe, kminek
5 łyżek oleju lub smalcu
Sposób przygotowania Kapuśniak
- Umyte i poporcjowane mięso włożyć do garnka, zalać wodą i zagotować. Zebrać szumowiny. Mięso gotować na małym ogniu około 20 minut.
- Następnie dodać pokrojoną na drobno włoszczyznę (pietruszka, marchew, kawałek selera, natka pietruszki, kawałek pora).
- Dodać liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz, majeranek i kminek. Gotować około 10 minut.
- Do gotującego się wywaru dodać przepłukaną wodą kiszoną kapustę, pokrojoną drobno.
- W osobnym garnku ugotować pokrojone w kostkę ziemniaki (nie solić wody na ziemniaki).
- Na patelni usmażyć wędzony boczek pokrojony w kosteczkę oraz zarumienić cebulę pokrojoną w cienkie półplasterki.
- Do gotującej się zupy włożyć usmażony boczek z cebulą i ugotowane ziemniaki.
- Doprawić całość przyprawami do smaku i gotować jeszcze około 5 minut.
- Kapuśniak podawać z pajdą świeżego chleba.