Kuchnia tajska zyskuje coraz więcej miłośników w naszym kraju. To sprawia, że na mapie gastronomicznej Polski pojawia się coraz więcej restauracji, specjalizujących się w serwowaniu dań orientalnych. Jeszcze kilka lat temu skosztowanie dań wywodzących się z Tajlandii było nie lada wyzwaniem! Oprócz tego, że restauracje tajskie były rzadkością, to wszystkie niezbędne składniki, by przygotować orientalne potrawy w swoim domu, były trudno dostępne i drogie. Obecnie każdy z nas może bez problemu kupić składniki potrzebne do tworzenia aromatycznych i esencjonalnych potraw. Kuchnia tajska ponadto uważana jest za jedną z najzdrowszych na świecie, co powinno dodatkowo zachęcić do regularnego spożywania tajskich dań w swoim domu.
Podstawowe składniki dań kuchni tajskiej
Kuchnia tajska jest niezwykle różnorodna i aromatyczna. Wszystkie orientalne potrawy cieszą oko dzięki prawdziwej fuzji kolorów na talerzu, co uzyskuje się dzięki użyciu dużej ilości warzyw oraz przypraw. Odpowiedni dobór przypraw sprawia, że każde danie posiada swój indywidualny smak i charakter. Tajowie ogromną uwagę skupiają na tym, by tajskie potrawy posiadały harmonię pięciu podstawowych smaków, czyli łączyły w sobie ostrość, słodycz i goryczkę z nutą kwaśnych aromatów, które uzupełnia piąty smak-umami.
Podstawowe składniki kuchni tajskiej to przede wszystkim mleczko kokosowe, pasty curry, kurczak, krewetki, makaron oraz ryż. Z kolei do najczęściej wykorzystywanych przypraw, rzutujących na finalny smak potraw, należą imbir, chili, trawa cytrynowa, cynamon oraz kurkuma. W kuchni tajskiej sól zastępują sos sojowy oraz rybny, które dodatkowo podkręcają smak dań.
Największą popularnością wśród potraw tajskich cieszy się makaron. Przepis na makaronu po tajsku jest ogólnodostępny, a samo przygotowanie proste.
Czy kuchnia tajska jest zdrowa?
Kuchnia tajska bazuje na dużej ilości ostrych przypraw, które dobrze wpływają na metabolizm i są pomocne w walce z nadprogramowymi kilogramami. W wielu daniach na głównym planie są warzywa, które nie dość, że są cennym źródłem witamin, to zawierają niewielką ilość kalorii. Co więcej, w kuchni tajskiej sól używana jest naprawdę sporadycznie, a nie od dziś wiadomo, że ma ona tendencję do zatrzymywania wody w organizmie. W daniach tajskich zachowany jest odpowiedni balans pomiędzy podstawowymi składnikami odżywczymi, a wiele z nich dzięki użyciu mięsa, ryb czy tofu, cechuje się pokaźną ilością białka. Warto także wspomnieć, że w Tajlandii stroni się od zawiesistych sosów czy grubych panierek. To wszystko powoduje, że kuchnia tajska należy do jednych z najzdrowszych na świecie.
Powiew Tajlandii w twoim domu
Jeżeli nie do końca jesteś przekonany do samodzielnego przygotowywania potraw tajskich lub dopiero zaczynasz swoją przygodę z tymi smakami, dobrym pomysłem jest skorzystanie z oferty jednej z tajskich restauracji. Pod adresem https://samui.com.pl/kurczak-po-tajsku/znajdziesz przepis na pysznego kurczaka po tajsku. Spróbowanie smaków charakterystycznych dla tego regionu Azji, sprawi, że kuchnia tajska stanie się jedną z Twoich ulubionych!