Bezglutenowy chleb to wspaniała opcja dla osób, które chorują na celiakię, przez co muszą wyeliminować z diety zboża takie jak pszenica, jęczmień oraz żyto. Pieczywo bezglutenowe jest odpowiednie również dla osób borykających się z chorobą Hashimoto lub zespołem jelita drażliwego. Ponadto, ma ciekawy smak i świetnie zastąpi klasyczne pieczywo. O tym, jakie są rodzaje pieczywa bez glutenu oraz z czego jest wykonywane, mogą przeczytać Państwo poniżej.
1. Bezglutenowy chleb – rodzaje
2. Zalety diety bezglutenowej
1. Bezglutenowy chleb – rodzaje
Bezglutenowy chleb to zamiennik tradycyjnego pieczywa, najczęściej wykonywany z mąki jaglanej, kukurydzianej, sojowej, ryżowej, gryczanej lub prosa. Jego smak zbliżony jest do tradycyjnego chleba, dlatego nawet na diecie bezglutenowej wciąż można cieszyć się pysznymi kanapkami czy tostami.
Jakie są zatem rodzaje pieczywa bez glutenu? Przede wszystkim chleb bezglutenowy tradycyjny – najbardziej popularny i najczęściej wybierany. Przypomina ono w smaku klasyczny chleb wypiekany z mąki pszennej, z tą różnicą, że może być spożywane przez osoby chore na celiakię.
Chleb bezglutenowy wieloziarnisty to pieczywo urozmaicone słonecznikiem, siemieniem lnianym, płatkami jaglanymi lub gryczanymi. Ma ciekawy smak i zawiera więcej wartościowych składników, jak np, kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6.
Z kolei chleby bezglutenowe z dodatkiem mąki z łubinu charakteryzują się niższym indeksem glikemicznym. Mąka ta obniża poziom złego cholesterolu i jest dobrym wyborem dla cukrzyków oraz osób borykających się z nadwagą.
Chlebek bananowy bezglutenowy to propozycja dla tych z Państwa, którzy lubią słodkie śniadania lub poszukują zdrowej i bezglutenowej alternatywy na deser. Chlebek bananowy można znaleźć również w wersji z orzechami, żurawiną lub gorzką czekoladą, co dodatkowo urozmaica jego wyjątkowy smak.
Bez problemu można znaleźć również bezglutenowe bułki, które najczęściej wykonywane są z mąki ryżowej. Świetnie sprawdzają się do kanapek lub np. domowych burgerów, są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Mąkę ryżową można wykorzystać również do domowych wypieków, takich jak np. ciasta tortilli, słodkich wypieków, chleba, a nawet zagęszczania zup i sosów. Ten rodzaj mąki nie tylko świetnie smakuje, ale posiada również wiele zdrowotnych właściwości i z pewnością jest zdrowszym zamiennikiem uniwersalnych mąk.
2. Zalety diety bezglutenowej
Dieta bezglutenowa ma wiele zalet, jak np. zminimalizowanie objawów wynikających z nietolerancji glutenu – bóle głowy, zmęczenie, senność, problemy z układem trawiennym, wspomaganie leczenia choroby Hashimoto oraz innych chorób autoimmunologicznych, poprawę ogólnego samopoczucia oraz pewność spożywania wysokiej jakości produktów – bo te choć są nieco droższe od produktów zawierających gluten – są świetną inwestycją w zdrowie, ponieważ produkty bezglutenowe pochodzą najczęściej z certyfikowanych źródeł. Ponadto, produkty z mąki bezglutenowej (mąka ryżowa, kokosowa, jaglana, kukurydziana, gryczana, sojowa) zawierają więcej błonnika, witamin i minerałów w porównaniu do produktów wykonanych z mąki pszennej.
Za wady diety bezglutenowej wciąż uważa się dostępność oraz wybór produktów w sklepach – choć asortyment stale się powiększa, cenę oraz często mylne przekonanie, że dieta bezglutenowa będzie wymagać rezygnacji z produktów takich jak, np. pieczywo, makarony czy słone przekąski. Bez problemu można znaleźć bezglutenowe zamienniki tych produktów, które są równie smaczne, co tradycyjne.