Krokiety z kapustą i grzybami

Krokiety z kapustą i grzybami

W wielu polskich domach na wigilijnym stole królują krokiety z kapustą i grzybami. Smakują wybornie w połączeniu z czerwonym barszczem. Tym popularnym daniem Polacy zajadają się cały rok, nie tylko od święta. Krokiety z kapustą i grzybami świetnie sprawdzą się jako ciepłe danie główne lub jako zimny lunch do pracy.
Poniżej przedstawiamy przepis na naleśniki w chrupiącej panierce z dodatkiem farszu z kiszonej kapusty i grzybów. Zobacz jak łatwo przygotować to postne danie!

Receptura na 6 krokietów.

Składniki

Ciasto naleśnikowe

[lists layout=”half” style=”style3″]

  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki wody gazowanej
  • 2 szklanki mąki
  • masło klarowane do smażenia

[/lists]

Farsz

[lists layout=”half” style=”style3″]

  • 300 g kiszonej kapusty
  • 300 g grzybów
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie,liść laurowy
  • oliwa z oliwek (może być olej)
  • 2 średnie cebule
  • 300 ml bulionu warzywnego

[/lists]

Panierka

[lists layout=”half” style=”style3″]

  • 2 jajka
  • bułka tarta

[/lists]

Sposób wykonania: Krokiety z kapustą i grzybami

Przygotować ciasto naleśnikowe

[lists style=”style4″]

  • Zrobić ciasto na naleśniki.
  • W misce ubić jajka, dodać szczyptę soli.
  • Następnie dodać przesianą mąkę, wodę gazowaną, mleko i olej.
  • Wszytko wymieszać na jednolitą masę.
  • Gotowe ciasto odstawić na pół godziny.
  • Usmażyć naleśniki na złoty kolor na maśle klarowanym.

[/lists]

Przygotować farsz do krokietów

[lists style=”style4″]

  • Grzyby namoczyć w wodzie na noc. W tej samej wodzie ugotować je do miękkości.
  • Cebulę pokroić drobno w kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę.
  • Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek usmażyć na złoty kolor cebulę z czosnkiem.
  • Kiszoną kapustę opłukać, odcisnąć i pokroić na drobno.
  • Wrzucić do garnka, zalać bulionem warzywnym i dodać liście laurowe oraz ziele angielskie.
  • Gotować do miękkości. Po ugotowaniu odlać nadmiar bulionu.
  • Ugotowane grzyby pokroić w drobną kostkę i dodać do kapusty.
  • Do garnka wrzucić również usmażoną cebulę i czosnek. Całość przyprawić solą i pieprzem do smaku, dokładnie wymieszać.
  • Odstawić farsz do ostygnięcia.

[/lists]

Krokiety z kapustą i grzybami

[lists style=”style4″]

  • Na każdy naleśnik nałożyć około 2 łyżki farszu.
  • Zwinąć naleśniki (boki naleśników złożyć do środka i zwinąć krokiety w ruloniki).
  • Krokiety obtoczyć w rozmąconym jajku i bułce tartej.
  • Następnie usmażyć je na rozgrzanym maśle klarowanym z dwóch stron na złoty kolor.
  • Tak przygotowane krokiety z kapustą i grzybami można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.

[/lists]

Smacznego 😉

Zobacz również przepis na  Wigilijny barszcz z uszkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *