W wielu polskich domach na wigilijnym stole królują krokiety z kapustą i grzybami. Smakują wybornie w połączeniu z czerwonym barszczem. Tym popularnym daniem Polacy zajadają się cały rok, nie tylko od święta. Krokiety z kapustą i grzybami świetnie sprawdzą się jako ciepłe danie główne lub jako zimny lunch do pracy.
Poniżej przedstawiamy przepis na naleśniki w chrupiącej panierce z dodatkiem farszu z kiszonej kapusty i grzybów. Zobacz jak łatwo przygotować to postne danie!
Receptura na 6 krokietów.
Składniki
Ciasto naleśnikowe
[lists layout=”half” style=”style3″]
- 2 jajka
- szczypta soli
- 1,5 szklanki mleka
- 1,5 szklanki wody gazowanej
- 2 szklanki mąki
- masło klarowane do smażenia
[/lists]
Farsz
[lists layout=”half” style=”style3″]
- 300 g kiszonej kapusty
- 300 g grzybów
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie,liść laurowy
- oliwa z oliwek (może być olej)
- 2 średnie cebule
- 300 ml bulionu warzywnego
[/lists]
Panierka
[lists layout=”half” style=”style3″]
- 2 jajka
- bułka tarta
[/lists]
Sposób wykonania: Krokiety z kapustą i grzybami
Przygotować ciasto naleśnikowe
[lists style=”style4″]
- Zrobić ciasto na naleśniki.
- W misce ubić jajka, dodać szczyptę soli.
- Następnie dodać przesianą mąkę, wodę gazowaną, mleko i olej.
- Wszytko wymieszać na jednolitą masę.
- Gotowe ciasto odstawić na pół godziny.
- Usmażyć naleśniki na złoty kolor na maśle klarowanym.
[/lists]
Przygotować farsz do krokietów
[lists style=”style4″]
- Grzyby namoczyć w wodzie na noc. W tej samej wodzie ugotować je do miękkości.
- Cebulę pokroić drobno w kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę.
- Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek usmażyć na złoty kolor cebulę z czosnkiem.
- Kiszoną kapustę opłukać, odcisnąć i pokroić na drobno.
- Wrzucić do garnka, zalać bulionem warzywnym i dodać liście laurowe oraz ziele angielskie.
- Gotować do miękkości. Po ugotowaniu odlać nadmiar bulionu.
- Ugotowane grzyby pokroić w drobną kostkę i dodać do kapusty.
- Do garnka wrzucić również usmażoną cebulę i czosnek. Całość przyprawić solą i pieprzem do smaku, dokładnie wymieszać.
- Odstawić farsz do ostygnięcia.
[/lists]
Krokiety z kapustą i grzybami
[lists style=”style4″]
- Na każdy naleśnik nałożyć około 2 łyżki farszu.
- Zwinąć naleśniki (boki naleśników złożyć do środka i zwinąć krokiety w ruloniki).
- Krokiety obtoczyć w rozmąconym jajku i bułce tartej.
- Następnie usmażyć je na rozgrzanym maśle klarowanym z dwóch stron na złoty kolor.
- Tak przygotowane krokiety z kapustą i grzybami można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.
[/lists]
Smacznego 😉
Zobacz również przepis na Wigilijny barszcz z uszkami