Kasza – podstawowa pozycja w menu zdrowej diety

Kasza – podstawowa pozycja w menu zdrowej diety

Codzienna dieta powinna być zbilansowana i zapewnić odpowiednią dawkę potrzebnych wartości odżywczych. Pod tym względem kasze nie mają konkurencji, zawierają one zdecydowanie więcej wartości odżywczych niż taka sama dawka ziemniaków, makronu czy nawet ryżu.
Poza tym mają jeszcze jedną przewagę – powoli się wchłaniają, nie powodując gwałtownych skoków poziomu glukozy we krwi co pozytywnie wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie oraz zapewnia uczucie sytości.

Rodzaje kasz – która jest najlepsza?

Kasza ma bardzo dobry wpływ na układ krwionośny ponieważ zawiera odpowiednie ilości potasu i sodu które odpowiadają za ciśnienie krwi. Pomagają one również utrzymać odpowiednią wagę, ponieważ zawierają bardzo niewielkie ilości tłuszczy przy jednoczesnej dużej wartości wolno wchłaniających się węglowodanów. Różnice w kaszach natomiast występują w ilości składników pokarmowych oraz stopniu przetworzenia – który jest kluczowym czynnikiem.
Klasycznym podziałem jest rozróżnienie na ziarna z jakich została wykonana:

  1. Kasza gryczana – jedna z najpopularniejszych kasz, zawierająca największą zawartość białka. Jest idealnym składnikiem diety bezglutenowej, oraz diety w chorobach układu krwionośnego, szczególnie osób z nadciśnieniem.
  2. Kasza jęczmienna – zawiera ogromne ilości błonnika, dzięki temu oczyszcza organizm i niweluje problemy z perystaltyką. Ponadto kasza ta wpływa na obniżenie złego cholesterolu we krwi dzięki obecności niacyny.
  3. Kasza jaglana – zawiera bardzo dużo witamin z grupy B, takich jak (B1, B2, B6) oraz takich minerałów jak miedź i żelazo. Jest idealnym wyborem dla osób z alergią ponieważ ma działanie zasadotwórcze.
  4. Kasza kukurydziana – głownie wyróżnia ją fakt, że posiada łatwo rozpuszczalne tłuszcze oraz białko dzięki czemu jest bezpieczna dla małych dzieci i niemowląt.
  5. Kasza kuskus – Lekkostrawna, zawiera duże ilości węglowodanów, jednocześnie mało błonnika. Zalecana jest zwłaszcza w chorobach związanych z trzustką i woreczkiem żółciowym.
  6. Kasza manna – Jej głównym atutem jest zawartość jadu i skrobię, natomiast nie zawiera zbyt dużej dawki witamin i minerałów.

Poza klasycznym podziałem można również podzielić kasze na wielkość ziaren:

  1. Kasze drobne takie jak manna, kuskus czy perłowa
  2. Kasze łamane takie jak jęczmienna
  3. Krupy takie jak jaglana czy gryczana

Zróżnicowanie kasz pozwoli na optymalny dobór zarówno pod kątem smaku jak i zdrowia. Dzięki zastosowaniu ich w diecie można nie tylko zrzucić kilogramy ale również zbudować wspaniałą sylwetkę a następnie bez większych problemów ją utrzymać.

About Gastro-Punkt.pl

Pozdrawiamy wszystkich czytelników naszego Bloga i zapraszamy do aktywnej dyskusji w komentarzach. Redakcja gastro-punkt.pl Sprawdź naszą ofertę i opublikuj własny artykuł.