Fuzja kuchni nowoczesnej z tradycyjną

Fuzja kuchni nowoczesnej z tradycyjną

Niemal każdy lubi dobrze i smacznie zjeść oraz ma swoje kulinarne upodobania. Jedni są wierni tradycyjnej kuchni, a inni lubią eksperymentować i odkrywać nowe smaki. Ciekawym rozwiązaniem, cieszącym się coraz większym zainteresowaniem, jest łączenie tradycyjnej kuchni z nowoczesną, a więc tak zwana kuchnia fusion. Warto ją poznać by spojrzeć na gotowanie z nieco innej perspektywy i dać się ponieść nieco wyobraźni i odkrywać tradycyjne potrawy na nowo.

Eksperymentalne i oryginalne połączenia

Łączenie różnych nurtów kulinarnych pozwala tworzyć oryginalne potrawy o wyśmienitym i niecodziennym smaku. Eksperymentalne połączenia i adoptowanie egzotycznych stylów kulinarnych do rodzimych dań tradycyjnej kuchni sprawiają, że nadaje się im odmiennego charakteru i smaku, dzięki czemu odkrywa się je na nowo tworząc ich przeróżne wariacje. Fuzja kuchni nowoczesnej z tradycyjną jest ciekawą podróżą kulinarną i świetnym sposobem na odkrywanie nowych smaków.

Tradycyjne potrawy w nowej odsłonie mogą zachęcać osoby, dotychczas sceptycznie do nich nastawione, do ich spróbowania i rozsmakowania się w nich. Jest to też dobry sposób na zachęcenie osób stroniących od nowych dań do eksperymentowania w kuchni i odkrywania nowych smaków. Nowoczesne połączenia, które z początku mogą wydawać się niektórym nieco kontrowersyjne, często okazują się strzałem w dziesiątkę, ponieważ tworzą spójną całość zachwycającą swoim smakiem. Niemniej jednak kuchnia fusion wymaga nieco wiedzy i doświadczenia by odpowiednio łączyć ze sobą różne style kulinarne. Warto jednak próbować by metodą prób i błędów stworzyć wyśmienite wariacje rodzimych dań, które przypadną nam (i nie tylko) do gustu.

Kuchnia fusion – łamanie schematów wywodzące się z XIX wiecznej Ameryki

Według wielu specjalistów trend fuzji kuchni fusion ma swoje korzenie w wymieszaniu się kultur i tradycji poprzez przybycie do XIX wiecznej Ameryki imigrantów z różnych zakątków świata, którzy zaczęli urozmaicać swoje rodzime kuchnie smakami i zwyczajami swoich sąsiadów tworząc nowe wariacje tradycyjnych dań.

Kuchnia fusion cechuje się więc wolnością oraz dowolnością w tworzeniu nowych smaków. Jest twórcza i pozbawiona schematów, przez co nie ogranicza naszej wyobraźni. Do tej pory można ją było spotkać jedynie w restauracjach, ale coraz więcej miłośników gotowania decyduje się na tego typu eksperymenty w zaciszu własnej kuchni by tworzyć tradycyjne dania w wersji najbardziej im odpowiadającej.

Wojciech Modest Amaro i jego nowoczesna definicja kuchni polskiej

Wojciech Modest Amaro jest znanym miłośnikiem kuchni polskiej, który stara się ją odkrywać na nowo wprowadzając do niej nowoczesne smaki i rozwiązania. Jest właścicielem warszawskiej restauracji atelier Amaro, która jako pierwsza w Polsce została uhonorowana gwiazdką Michelin. Obecnie  planuje on otwarcie nowej restauracji w Zakopanem – “Heart by Amaro”, która jest częścią wspólnego projektu z zakopiańską Grupą Nosalowy Dwór. “Heart by Amaro” będzie restauracją należącą do pięciogwiazdkowego hotelu i ma łączyć polską tradycyjną kuchnię i gościnność z doświadczeniami i inspiracjami szefa kuchni zebranymi podczas wieloletniej kariery. Kulinaria w Zakopanem połączone z miłością Amaro do gór przesądziły o miejscu powstania jego nowego lokalu. Restauracja w Zakopanem ma proponować nowoczesną kuchnię polską w wydaniu, jakie nie pojawiło się jeszcze na polskim rynku gastronomicznym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *