Jamie Trevor Oliver znana postać w brytyjskim świecie kuchni. Urodzony w 1975, 27 maja. Autor książek oraz programów kulinarnych. Studiował w Westminster Catering College, we Francji pobierał również praktyki. Popularność przyniosły mu programy o gotowaniu w których skłania się ku pokazywaniu ekologicznej i świeżej żywności. Prowadzi swoją własną restaurację w Londynie pod nazwą “Fifteen”. Protestuje przeciwko żywieniu dzieci jedzeniem z fast foodów. Jego przepisy można znaleźć w magazynie “Kuchnia”, a program obejrzeć w “Kuchnia+”.
Gotowanie jako pasja Jemiego Oliver’a
Początki gotowania Jemiego sprowadzają się do pracy u rodziców w restauracji, The Cricketers. To tam doskonalił swój warsztat kucharski mając 8 lat. Pasję rozwijał następnie w restauracji Neal Street oraz River Cafe. W 2002 roku zdecydował się założyć własną restaurację jaką jest “Fifteen”. Wraz z nią stworzył organizację, która ma za zadanie pomagać osobom młodym, pokrzywdzonym przez los, przygotowania się do zawodu kucharza. Następnie otworzył kolejne restauracje pod taką samą nazwą w Kornwalii, Melbourne oraz Amsterdamie. Kolejnym krokiem w jego karierze było otwarcie sieci placówek kulinarnych pod nazwą Jamie’s Italian. Kucharz przyczynił się do zmiany składników jedzenia na wyższej jakości oraz dofinansowaniu tego celu w szkołach w Wielkiej Brytanii, gdyż uważał, że obecne jest niezdrowe. Również sam utworzył nowe jadłospisy dla wszystkich placówek.
Autor książek oraz programów kulinarnych
Jamie wydał kilkanaście książek o tematyce gotowania m.in. “Jamie gotuje po włosku”, “15 minut w kuchni”, “Superfood na co dzień” czy też “Każdy może gotować”. Programy jakie prowadził to “Jamie Oliver. 5 składników”, gdzie pokazuje jak szybko i bez wysiłku przygotować potrawy z zaledwie 5 składników, “Jamie Oliver. Super food na co dzień”, charakteryzujący się skupieniem na daniach, które pomagają na długo zachować zdrowie.
Życie prywatne
Dom w Highgate, który jest własnością Oliver’a, wart jest okolu 9 milionów funtów. Ogromna posiadłość została bardzo wygodnie urządzona. Kuchnia zajmuje jego sporą część, gdzie Jamie postawił duży stół przy którym wszyscy konsumują posiłki. Budynek posiada 7 sypialni, łazienkę z wanną wolnostojącą oraz salon w którym stoi fortepian. Swoją żonę Juliette poznał gdy miał 18 lat, a ślub wzięli w 2000 roku. Słynny kucharz dochował się piątki dzieci. Najmłodszy syn urodził się w 2016 roku, natomiast najstarsza córka w 2002. Łącznie Jamie doczekał się 3 dziewczynek oraz 2 chłopców.
Ciekawostki z życia kucharza
Gdy zmarł brat dziadka, Jamie dowiedział się, że jest w 1/6 części Sudańczykiem. Niestety, nie dowiedział się większej ilości faktów na ten temat. Nigdy nie podejrzewał, że zostanie kucharzem a nawet nie zbyt go to interesowało. Jednak z biegiem czasu okazało się, że gotowanie tak bardzo się mu spodobało, że poszedł tą drogą. Książkę, którą przeczytał w całości w wieku 38 lat jest “W pierścieniu Ognia”. Stało się to tak późno, ponieważ znany kucharz jest dyslektykiem. Jego ulubioną potrawą jest minestrone z pesto domowej roboty. Wysoko cenił Polaków i ich pracę, co potwierdził w wywiadzie dla “Goog Housekeeping”. Mówił, że są kuloodporni i solidni oraz że jego restauracje by nie istniały, gdyby nie Polacy.