Ciasto tiramisu

Ciasto tiramisu

Ciasto tiramisu to włoski deser wymyślony w latach 60 XX wieku. Dzięki niepowtarzalnemu smakowi, deser ten jest znany na całym świecie. Przepisów na to ciasto, jak i form jego podania jest bardzo dużo. Nawet we Włoszech miasta takie jak Wenecja, Treviso, Siena czy  Florencja posiadają swoją własną recepturę i oczywiście, uważają ją za najlepszą 😉 W Polsce ciasto tiramisu znamy jako połączenie biszkoptów nasączonych mocną kawą (zazwyczaj espresso) i likierem Amaretto, z masą z serka mascarpone i puszystej piany z żółtek oraz cukru. Ciasto na koniec jest dekorowane dużą ilością kakao. Ciasto tiramisu smakuje najlepiej serwowane mocno schłodzone. Jest idealne jako deser do kawy. Czy wiedzieliście, że Włosi jedzą ciasto tiramisu na drugie śniadanie? Szczególnie w porze, kiedy w słonecznej Italii słońce bardzo mocno grzeje?
Kto ma ochotę na 😉 Kto ma ochotę na przepysznie delikatny deser prosto z Włoch?

 

Ciasto tiramisu

Course: Ciasta i Desery
Porcje

4

porcje
Czas przygotowania

30

minutes
Czas gotowania

00

minutes
Całkowity czas

30

minutes

Składniki na Ciasto tiramisu

  • 700 g serka mascarpone

  • 5 dużych jajek

  • szczypta soli

  • 2 paczki podłużnych biszkoptów

  • 50g cukru pudru

  • 250ml kawy espresso

  • kakao do posypania

  • 60 ml likieru Amaretto (jeśli ciasto ma być bez alkoholu, pomiń ten składnik)

Sposób przygotowania Ciasto tiramisu

  • Przygotuj poncz.
    Zaparz kawę espresso. Po wystudzeniu kawy, wymieszaj ją z likierem Amaretto.
    Gotowy poncz przelej ją do szerokiego naczynia, tak aby można było namoczyć prostokątne biszkopty.
  • W prostokątnej lub okrągłej brytfance (brytfankę wyłóż papierem do pieczenia lub folią aluminiową) na dno wyłóż namoczone biszkopty.
  • Przygotuj masę kremową.
    Żółtka utrzyj z cukrem pudrem i szczyptą soli na puszystą masę.
    Stopniowo dodawaj krem mascarpone. Ucieraj do jednolitej i gładkiej konsystencji.
  • Na biszkopty wyłóż połowę kremu i dobrze rozprowadź po całości.
  • Ułóż drugą warstwę nasączonych w ponczu biszkoptów.
  • Biszkopty przykryj pozostałym kremem.
  • Deser należy dobrze schłodzić. Najlepiej ciasto tiramisu pozostawić w lodówce na całą noc, aby dobrze stężało.
  • Przed samym podaniem posyp deser dużą ilością kakao przesianym przez sitko.
  • Pokrój ciasto na porcje w kwadraty. Gotowe.

Wskazówki do Ciasto tiramisu

Jedna myśl o „Ciasto tiramisu

  1. kasia125 pisze:

    Pysznie wygląda to tiramisu, a i przepis nie jest skomplikowany co nie jest bez znaczenia. Chyba wypróbuję.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *