Ciasto tiramisu

Ciasto tiramisu

Ciasto tiramisu

Ciasto tiramisu to włoski deser wymyślony w latach 60 XX wieku. Dzięki niepowtarzalnemu smakowi, deser ten jest znany na całym świecie. Przepisów na to ciasto, jak i form jego podania jest bardzo dużo. Nawet we Włoszech miasta takie jak Wenecja, Treviso, Siena czy  Florencja posiadają swoją własną recepturę i oczywiście, uważają ją za najlepszą 😉 W Polsce ciasto tiramisu znamy jako połączenie biszkoptów nasączonych mocną kawą (zazwyczaj espresso) i likierem Amaretto, z masą z serka mascarpone i puszystej piany z żółtek oraz cukru. Ciasto na koniec jest dekorowane dużą ilością kakao. Ciasto tiramisu smakuje najlepiej serwowane mocno schłodzone. Jest idealne jako deser do kawy. Czy wiedzieliście, że Włosi jedzą ciasto tiramisu na drugie śniadanie? Szczególnie w porze, kiedy w słonecznej Italii słońce bardzo mocno grzeje?
Kto ma ochotę na 😉 Kto ma ochotę na przepysznie delikatny deser prosto z Włoch?

 

Składniki

  • 700 g serka mascarpone
  • 5 dużych jajek
  • szczypta soli
  • 2 paczki podłużnych biszkoptów
  • 50g cukru pudru
  • 250ml kawy espresso
  • kakao do posypania
  • 60 ml likieru Amaretto (jeśli ciasto ma być bez alkoholu, pomiń ten składnik)

 

 

Sposób wykonania

  • Przygotuj poncz.
    Zaparz kawę espresso. Po wystudzeniu kawy, wymieszaj ją z likierem Amaretto.
    Gotowy poncz przelej ją do szerokiego naczynia, tak aby można było namoczyć prostokątne biszkopty.
  • W prostokątnej lub okrągłej brytfance (brytfankę wyłóż papierem do pieczenia lub folią aluminiową) na dno wyłóż namoczone biszkopty.
  • Przygotuj masę kremową.
    Żółtka utrzyj z cukrem pudrem i szczyptą soli na puszystą masę.
    Stopniowo dodawaj krem mascarpone. Ucieraj do jednolitej i gładkiej konsystencji.
  • Na biszkopty wyłóż połowę kremu i dobrze rozprowadź po całości.
  • Ułóż drugą warstwę nasączonych w ponczu biszkoptów.
  • Biszkopty przykryj pozostałym kremem.
  • Deser należy dobrze schłodzić. Najlepiej ciasto tiramisu pozostawić w lodówce na całą noc, aby dobrze stężało.
  • Przed samym podaniem posyp deser dużą ilością kakao przesianym przez sitko.
  • Pokrój ciasto na porcje w kwadraty. Gotowe.

Smacznego 😉

Polecamy również przepis na mocno czekoladowe ciasto.