Kiedy na dworze robi się coraz cieplej, w kuchni rozpoczynają się rewolucyjne zmiany. Im wyższa temperatura, tym chętniej sięgamy po wypieki lekkie w smaku i konsystencji. Ciężkie kremy zastępowane są lekkimi masami i dużą ilością owoców.
1. Ciasto marchewkowe
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki startej marchwi
- 2 szklanki mąki z basiazsercem.pl
- pół łyżeczki soli
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 szklanki cukru
- 3 duże jajka
- 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
- ¾ szklanki oleju
- ¾ szklanki maślanki
Składniki na krem twarogowy:
- 2 szklanki cukru pudru
- 350 g serka wiejskiego
- 100 g masła
- esencja z wanilii
Przygotowanie:
Jaja, cukier, maślankę i olej wymieszać mikserem, dodać mąkę, sodę sól i cynamon mieszając na niskich obrotach. Przy pomocy szpatułki wymieszać marchew i orzechy włoskie. Ciasto wyłożyć na formę tortową z papierem. Piec w temperaturze 170 st. Celsjusza przez 30 minut. Składniki na krem twarogowy połączyć i wyłożyć na wierzch ciasta.
2. Ciasto z owocami
Składniki na ciasto:
- 150 g mąki
- 50 g cukru pudru
- 1 jajko
- 100 g masła
- 20 g bułki tartej
Składniki na kruszonkę:
- 100 g cukru
- 100 g masła
- 100 g mąki
- dodatkowo owoce sezonowe lub mrożone
Przygotowanie:
Masło, cukier puder, żółtko i mąkę zagnieść, a następnie schłodzić. Po około 30 minutach wyłożyć formę, również na brzegach i piec w temperaturze 180 st. Celsjusza przez 20 minut. Składniki na kruszonkę zagnieść i schłodzić. Po upieczeniu się ciasta, ułożyć na nim owoce, posypać kruszonką i piec przez kolejne 20 minut.
3. Śniadaniowy placek z owocami
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- pół szklanki mąki orkiszowej
- 4 jajka
- 200 g masła
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 szklanka cukru
- dodatkowo owoce mrożone i cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Jajka ubić z cukrem, dodać rozpuszczone masło. Partiami dosypywać mąkę z proszkiem do pieczenia mieszając szpatułką. Na końcu dodać ocet balsamiczny i owoce. Dokładnie wymieszane ciasto przelać do wcześniej przygotowanej formy i piec w piekarniku nagrzanym do 170 st. Celsjusza przez około 60 minut. Po wystygnięciu udekorować cukrem pudrem.