3 wiosenne pomysły na lekkie ciasto – przepisy

3 wiosenne pomysły na lekkie ciasto – przepisy

Kiedy na dworze robi się coraz cieplej, w kuchni rozpoczynają się rewolucyjne zmiany. Im wyższa temperatura, tym chętniej sięgamy po wypieki lekkie w smaku i konsystencji. Ciężkie kremy zastępowane są lekkimi masami i dużą ilością owoców.

1. Ciasto marchewkowe

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki startej marchwi
  • 2 szklanki mąki z basiazsercem.pl
  • pół łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 szklanki cukru
  • 3 duże jajka
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
  • ¾ szklanki oleju
  • ¾ szklanki maślanki

Składniki na krem twarogowy:

  • 2 szklanki cukru pudru
  • 350 g serka wiejskiego
  • 100 g masła
  • esencja z wanilii

Przygotowanie:

Jaja, cukier, maślankę i olej wymieszać mikserem, dodać mąkę, sodę sól i cynamon mieszając na niskich obrotach. Przy pomocy szpatułki wymieszać marchew i orzechy włoskie. Ciasto wyłożyć na  formę tortową z papierem. Piec w temperaturze 170 st. Celsjusza przez 30 minut. Składniki na krem twarogowy połączyć i wyłożyć na wierzch ciasta.

2. Ciasto z owocami

Składniki na ciasto:

  • 150 g mąki
  • 50 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 100 g masła
  • 20 g bułki tartej

Składniki na kruszonkę:

  • 100 g cukru
  • 100 g masła
  • 100 g mąki
  • dodatkowo owoce sezonowe lub mrożone

Przygotowanie:

Masło, cukier puder, żółtko i mąkę zagnieść, a następnie schłodzić. Po około 30 minutach wyłożyć formę, również na brzegach i piec w temperaturze 180 st. Celsjusza przez 20 minut. Składniki na kruszonkę zagnieść i schłodzić. Po upieczeniu się ciasta, ułożyć na nim owoce, posypać kruszonką i piec przez kolejne 20 minut.

3. Śniadaniowy placek z owocami

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki mąki orkiszowej
  • 4 jajka
  • 200 g masła
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 szklanka cukru
  • dodatkowo owoce mrożone i cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Jajka ubić z cukrem, dodać rozpuszczone masło. Partiami dosypywać mąkę z proszkiem do pieczenia mieszając szpatułką. Na końcu dodać ocet balsamiczny i owoce. Dokładnie wymieszane ciasto przelać do wcześniej przygotowanej formy i piec w piekarniku nagrzanym do 170 st. Celsjusza przez około 60 minut. Po wystygnięciu udekorować cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *