Jak wybrać najlepszy piec do pizzy?

Jak wybrać najlepszy piec do pizzy?

Pizza to jeden z wielu przysmaków, który ma wielu zwolenników absolutnie wszędzie. Jeżeli sami uwielbiamy ją jeść i chcielibyśmy spróbować swoich sił w jej samodzielnym przygotowaniu lub prowadzimy restaurację posiadającą podobne dania w menu, wybór i zakup odpowiedniego pieca do pizzy znacznie ułatwi nam zadanie. Czym różni się on od zwykłego pieca, jaki znajdziemy w praktycznie każdej kuchni? Na co zwrócić uwagę przy zakupie pieca do pizzy do domu i do restauracji?

1. Piec do pizzy – czym się charakteryzuje?

2. Dlaczego warto mieć w domu piec do wypieku pizzy?

3. Piec do wypiekania pizzy – na co zwrócić uwagę przy zakupie?

4. Profesjonalny piec do pizzy – jakie akcesoria do niego dobrać?

Piec do pizzy – czym się charakteryzuje?

Piec do pizzy to specyficzny rodzaj pieca, który jest w stanie osiągnąć temperaturę dostatecznie wysoką, abyśmy mogli swobodnie przygotować swój ulubiony przysmak. Na rynku znajdziemy zarówno piece elektryczne, węglowe jak i gazowe, przeznaczone do domu lub profesjonalnego zastosowania. W przypadku, gdy zależy nam na możliwości samodzielnego wypiekania pizzy, lepiej zdecydować się na przenośny, elektryczny model – nie zajmie nam on wiele miejsca, a nadal będzie bardziej optymalny, niż korzystanie z piekarnika w kuchence.

Dlaczego warto mieć w domu piec do wypieku pizzy?

Piece do pizzy to dobry wybór zarówno w profesjonalnej kuchni, jak i w domu – szczególnie, gdy sami chcemy spróbować swoich sił, zamiast zamawiać jedzenie z restauracji. Decydując się na jego zakup warto zwrócić uwagę na to, jak dużo miejsca nowe urządzenie zajmie w naszej kuchni. W przypadku pieców do zastosowania w domu możemy najczęściej zrobić jeden placek na raz, podczas gdy piece przeznaczone do użytku profesjonalnego są znacznie bardziej pojemne. Urządzenia domowe są również wyłącznie elektryczne, jednak ma to swoje zalety – nie musimy martwić się o to, gdzie dokładnie umieścić go w kuchni.

Piec do wypiekania pizzy – na co zwrócić uwagę przy zakupie?

Wybierając sprzęt do restauracji warto zwrócić uwagę, czy potrzebny jest nam piec do pizzy jednokomorowy czy piec do pizzy dwukomorowy. W tym drugim przypadku będziemy w stanie przygotować więcej dań na raz, co jest idealnym rozwiązaniem do większych lokali lub takich, gdzie wydajemy dużo posiłków w ciągu dnia. Liczy się również to, czy wybrany przez nas model posiada płytę szamotową. Jest to ognioodporny element wewnątrz pieca, który odpowiada za równomierne rozprowadzanie ciepła i tym samym wypiekanie. Dzięki niemu nie musimy martwić się, że pizza będzie z jednej strony przypalona, a z drugiej wciąż surowa.

Profesjonalny piec do pizzy – jakie akcesoria do niego dobrać?

W zależności od tego, czy wybraliśmy piec do restauracji czy do domu, warto dokupić do niego kilka dodatkowych akcesoriów. W pierwszym przypadku dobrze jest pomyśleć o odpowiednim stojaku lub podstawie, na której umocujemy urządzenie. Podobna podstawa zapewni całości trwałość i stabilność, co bardzo przyda się w najbardziej obleganych godzinach pracy. Jeżeli piec nie posiada płyty szamotowej, możemy dokupić do niego stosowny wkład, który również będzie wspomagał proces równomiernego pieczenia. Dla lepszej wentylacji kuchni dobrym pomysłem jest także dopasowanie odpowiedniego okapu nad piecem.

W przypadku pieca przeznaczonego do domu, zwykle nie musimy dobierać już żadnych dodatków do samego urządzenia. Warto jednak zaopatrzyć się w szczotkę do czyszczenia jego powierzchni, ponieważ ułatwi nam to znacznie utrzymanie pieca w czystości.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *