Idealny strój dla szefa kuchni – na co zwrócić uwagę?

Idealny strój dla szefa kuchni – na co zwrócić uwagę?

W niektórych zawodach wskazane jest noszenie odpowiedniego stroju służbowego, który stanowi o prestiżu i zapewnia bezpieczne oraz komfortowe wykonywanie codziennych, zawodowych obowiązków. W wielu lokalach zasada ta obowiązuje, chociażby szefów kuchni. Na co należy zwrócić uwagę w czasie kompletowania idealnego ubioru dla kucharza? Które elementy są niezbędne, aby ułatwić mu pracę? Zachęcamy do zapoznania się z naszymi poradami, które przybliżą nieco dress code panujący w gastronomii.

Strój mniej formalny?

Dobór odpowiedniego stroju dla szefa kuchni w dużej mierze zależy od tego, jaki charakter ma sam punkt gastronomiczny. W przypadku raczej mniej formalnych lokali – takich typu bistro, puby lub bary – odzież pracownicza może być nieco bardziej casualowa – kolorowa i nie zawsze „pod linijkę”.

Jednak nawet wtedy, gdy w Twoim lokalu obowiązuje swobodniejsza atmosfera, co będzie widać chociażby po strojach pracowników, szef kuchni zawsze powinien w jakiś sposób wyróżniać się spośród personelu.

Lokale gastronomiczne o wysokiej renomie nie mogą pozwolić sobie na tak swobodne podejście do odzieży roboczej. Podobnie jak obiekty, w których szef kuchni pracuje bezpośrednio przed gośćmi, demonstrując przy tym swoje kulinarne umiejętności. Jeśli zatem musisz wybrać najodpowiedniejszy zestaw ubrań dla zespołu kucharzy, w tym szefa, jaką odzież znajdziesz w sprzedaży?

Elementy stroju szefa kuchni

Wśród elementów stroju szefa kuchni znajdują się ubrania różnych kategorii, które można zestawiać ze sobą w prosty sposób. Do najważniejszych ubrań należą:

  • odzież wierzchnia – bluzy kucharskie, fartuchy (https://horecapolska.pl/fartuchy-gastronomiczne) czy spodnie kucharskie,
  • nakrycia głowy – czapki kucharskie, bandany, toczki czy furażerki,
  • obuwie – klasyczne trzewiki, klapki czy półbuty.

Na rynku dostępne są ubrania w wielu wariantach kolorystycznych i przy wyborze pod tym kątem raczej nie powinno być większych problemów. Wskazane jest, by kolorystykę odzieży dostosować do założeń identyfikacji wizualnej lokalu. Jeśli firma takiej nie opracowała, warto postawić raczej na neutralne odcienie, w tym klasyczną biel, czerń czy szarość. W przypadku wzorów wskazane są prążki, ewentualnie kratka, jednak takie motywy najczęściej znajdują się jedynie na fartuchach kucharskich.

Czym kierować się w czasie zakupu ubrań dla gastronomii?

Kupując ubrania dla personelu gastronomii musisz pamiętać o właściwiej rozmiarówce pracowników, dzięki której stylizacja będzie estetyczna i w pełni profesjonalna. Wybierając odpowiedni krój istotne jest, aby wybierać trwałe materiały – odporne na wysoką temperaturę, wilgoć, częste pranie. Profesjonalne odzienie powinno być również plamoodporne – w tym celu najczęściej stosuje się mieszankę bawełny z poliestrem.

Nie zapomnij, że spodnie i bluza kucharska powinny zapewniać pełną swobodę ruchu. W końcu prawdziwi wirtuozi kuchni pracują w ciężkim środowisku, testując nowe potrawy, krzątając się po kuchni i zarządzając resztą personelu. Docelowo więc odzienie nie może utrudniać im codziennej pracy, zapewniając ochronę przed zabrudzeniem i wrzątkiem.

W przypadku nakryć głowy kieruj się zasadą hierarchii – im większe nakrycie, tym wyżej postawiony pracownik. Siłą rzeczy szef kuchni musi więc posiadać model najbardziej charakterystyczny – w formie bandany, budyniówki lub klasycznej czapki.

Szeroki wybór odzienia dla pracowników gastronomii znajdziesz w ofercie Horecapolska.pl.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *