Jak prawidłowo przechowywać produkty w lodówce?

Jak prawidłowo przechowywać produkty w lodówce?

Prawidłowe przechowywanie produktów w lodówce sprawia, że będą smaczne, świeże i nie utracą wartości odżywczych. Jedzone w terminie określonym przez producenta, będą miały odpowiednią konsystencję i właściwości. Sprawdź, jakie produkty i na których półkach umieszczać!

Piętro lodówki a temperatura

Układanie produktów spożywczych na konkretnych półkach związane jest ze zróżnicowanymi temperaturami występującymi na danej wysokości. Jeśli produkty trzymamy w lodówce krótko lub mieszkamy w wynajmowanym mieszkaniu, nie musimy się martwić – segregacja nie jest wymogiem. Po prostu sprawia, że jest większe szanse na zachowanie najlepszych właściwości jedzenia.

  1. Górne piętro lodówki jest najcieplejsze, dlatego to właśnie tu przechowuje się produkty mleczne: jogurty, serki, mleko, a także powidła, konfitury i dżemy. W niższej temperaturze mogą zepsuć się szybciej, ponieważ wartościowe bakterie kwaszące wolą ciepło, a gnilne zimno.
  2. Środkowe piętro lodówki jest przeznaczone dla produktów, które spożywa się najszybciej i wymienia najczęściej. Są to biały ser i serek wiejski, a także wędliny oraz ser w plastrach. Pamiętaj o zasadzie FIFO, czyli first in – first out. To, co znalazło się w lodówce najwcześniej, czyli ma najkrótszy termin ważności, powinno też zostać spożyte w pierwszej kolejności. Nie otwieraj zakupionego dziś serka wiejskiego, jeśli wiesz, że od tygodnia czeka na Ciebie inny. Na środkowym piętrze warto też stawiać domowe potrawy, które zamierzamy zjeść tego samego lub kolejnego dnia.
  3. Dolne piętro lodówki jest najchłodniejsze, więc to tutaj powinno znaleźć się nieobrobione mięso, które zamierzamy usmażyć na obiad lub podzielić i zamrozić.
  4. Odrębna szuflada występująca w lodówkach nowego typu to idealne miejsce do przechowywania owoców i warzyw. Panują w niej wyższa temperatura oraz wilgotność, dzięki czemu produkty nie wysychają. Nie należy jednak myć owoców ani warzyw, bo to skróci ich żywotność. Szuflada to także właściwe miejsce dla twardych serów, które mają szansę dojrzeć.
  5. Do wykorzystania pozostają drzwi lodówki, obowiązkowo wyposażone w półeczki. Są właściwe do trzymania oleju, przetworów, chrzanu czy ćwikły, majonezu i ketchupu, sosów i napojów. W pojemniczku przeznaczonym na jajka można je trzymać nawet kilka tygodni, byleby wcześniej nie zostały umyte.

W nowoczesnych lodówkach można samodzielnie ustawiać temperaturę lodówki i zamrażarki! Wybierz właściwą, biorąc pod uwagę położenie i wielkość kuchni, bliskość urządzeń wytwarzających ciepło, np. kuchenki, a także własne upodobania. Niezbędne informacje znajdziesz w artykule: Ile stopni powinno być w lodówce? Praktyczne porady dotyczące prawidłowej eksploatacji.

Zamrażarka – dodatkowe miejsce do przechowywania żywności

Nowoczesne urządzenia to nie lodówki – choć potocznie tak się je nazywa – ale lodówko-zamrażarki. W zależności od modelu i wielkości mogą mieć zamrażalnik na górze lub na dole. W jednych trzeba otworzyć drzwi lodówki, by się do niego dostać, w innych urządzenie ma dwie pary drzwi.

W zamrażarce powinniśmy umieszczać produkty niemyte. Jeśli kupujemy mięso i dzielimy je na porcje, nie należy płukać go pod wodą. Z kolei gotowe dania możemy przetrzymywać maksymalnie kilka dni. Podczas rozmrażania do żywności mogą wniknąć drobnoustroje, które giną podczas obróbki. Kiedy rozmrażamy gotowe danie, np. bigos, nie poddajmy go już obróbce, więc jesteśmy narażeni na większe niebezpieczeństwo.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.