Mięsne dania w różnych odsłonach

Mięsne dania w różnych odsłonach

Mięso króluje na polskich stołach od zawsze. Polacy uwielbiają zajadać się filetami z kurczaka, schabem czy stekami. Wiele osób nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez solidnej porcji mięsa. Poza walorami smakowymi, przysmak ten ma także wiele cennych właściwości odżywczych i jest świetnym źródłem białka, które wspomaga budowę mięśni oraz reguluje różne procesy w organizmie. Przedstawiamy kilka odsłon mięsnych potraw, które przypadną do gustu każdemu smakoszowi.

Stek wołowy

Wbrew pozorom stek wołowy jest jednym z najszybciej i najłatwiej przyrządzanych mięs. Wystarczy kilka minut, by móc cieszyć się idealnie wysmażonym mięsem. Zanim jednak rozpocznie się proces smażenia, warto wybrać się na zakupy do sprawdzonego sklepu mięsnego, w którym wyroby pochodzą z pewnego źródła. Od czego zacząć przygotowywanie steku? Najlepiej pół godziny przed planowanym smażeniem wyjąć mięso z lodówki. Przed wrzuceniem na patelnię nie wolno go solić, gdyż stanie się ono zbyt twarde. Na dobrze rozgrzaną patelnię położyć stek i smażyć tak długo, aż będzie idealny. Jak długo wysmażać mięso? Zależy od jego krwistości – jeżeli przepada się za prawie surowym, to wystarczą maksymalnie 3 minuty, średnio wysmażony potrzebuje ich 4, a z kolei dobrze wysmażony jedynie 5. Szybko, smacznie i tak jak się lubi! Jeżeli jednak woli się gotowe rozwiązania, dobrze jest wybrać się do sprawdzonej restauracji (takiej jak m.in. http://www.estella.pl), gdzie podawane mięso jest nie tylko świeże, ale także przyrządzane przez profesjonalnych szefów kuchni.

Medaliony wieprzowe

Jakie składniki będą potrzebne? Ok. 60 dag polędwicy wieprzowej, 25 dag pieczarek, 150 ml gęstej śmietany, 3 łyżki oliwy lub oleju, łyżka mąki pszennej, pół szklanki wody i jedna cebula. Mięso umyć i pokroić na plastry, a następnie dodać do niego oliwę, sól, pieprz, przyprawy i wymieszać. Smażyć na patelni na złoty kolor. Mięso po usmażeniu przerzucić do garnka. Na patelni usmażyć cebulkę i dodać pokrojone pieczarki, doprawić solą oraz pieprzem i dusić ok. 10 minut. Mięso połączyć z cebulką i pieczarkami, dodać kilka ziaren ziela angielskiego i liść laurowy, a następnie dusić pod przykryciem przez kolejne 10 minut. Zabielić mąką połączoną z wodą i gotować tak długo, aż mięso nie będzie miękkie.

Filet z kurczaka

To jedno z najczęściej goszczących na polskich stołach dań. Kurczaka można przyrządzić na tyle sposobów, że trudno byłoby wymienić wszystkie. Najlepiej jednak prezentuje się to mięso z sosem śmietanowym, który delikatnie podkreśla subtelny smak filetu. Pokrojonego w paski kurczaka należy usmażyć na patelni, a następnie dodać do niego czosnek i cebulę. Gdy całość lekko się zarumieni, dodać do niej śmietankę, koperek i odrobinę mąki, a następnie wymieszać. Można do smaku doprawić solą, pieprzem i innymi przyprawami.

Jedna myśl o „Mięsne dania w różnych odsłonach

  1. Efka pisze:

    Mięsne danie Top jeden bez wątpienia schabowy, klasyczny w panierce z ziemniakami z wody lub kapustą zasmażaną <3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *