Jaki ekspres do kawiarni i restauracji? Jaki powinien być dobry ekspres dla gastronomii?

Jaki ekspres do kawiarni i restauracji? Jaki powinien być dobry ekspres dla gastronomii?

Jaki ekspres do kawiarni i restauracji? Jaki powinien być dobry ekspres dla gastronomii?

Ekspres do kawy to jedno z najważniejszych urządzeń w każdej kawiarni i restauracji. Jest ono stale użytkowane, dlatego wybierając je nie możemy kierować się niską ceną, a jakością wykonania i wytrzymałością. Na co zatem warto zwrócić uwagę szukając profesjonalnego ekspresu do kawy do swojej kawiarni lub restauracji?

Rodzaje ekspresów do kawy

Podstawowy podział ekspresów do kawy obejmuje urządzenia ciśnieniowo-przelewowe (kombinowane), ciśnienioweprzelewowe. Oprócz tego, wśród ekspresów ciśnieniowych można jeszcze wyróżnić automatyczne (z wbudowanym młynkiem lub saszetkowe), kolbowekawiarki.

Ekspres przelewowy czy kombinowany?

W niewielkich kawiarniach i bistrach do łask powracają ekspresy przelewowe, które gwarantują smak kawy przypominający tę parzoną po turecku. Obsługa takiego urządzenia nie jest zbytnio skomplikowana. Wystarczy uzupełnić zbiornik na wodę, wsypać kawę do pojemnika z filtrem i czekać, aż napój będzie gotowy. Do użytkowania ekspresów przelewowych niezbędne będą specjalne filtry papierowe, które można zamówić w sklepie z akcesoriami baristycznymi (www.beanbrothers.pl/ekspresy-i-mlynki/profesjonalne/przelewowe.html). A czym wyróżniają się ekspresy kombinowane?

Ekspresy kombinowane najczęściej można spotkać w dużych restauracjach, w których panuje spory ruch. Kawa w takim urządzeniu przygotowywana jest szybciej niż w ekspresie przelewowym. Ekspresy te mają dużo bardziej skomplikowaną budowę niż inne urządzenia tego typu. Przede wszystkim mają dwa elementy zaparzające, które można spotkać w ekspresie ciśnieniowym kolbowym i przelewowym. W urządzeniach kombinowanych jest także mnóstwo funkcji ułatwiających zaparzenie kawy, takich jak regulacja mocy, dysza do spieniania mleka, ekran LCD, filtr do wody, samoczyszczenie i programator czasowy.

Jaki powinien być ekspres do kawiarni?

Przede wszystkim niezawodny i wytrzymały. W obleganych kawiarniach i restauracjach kawa robiona jest bardzo często, a więc trzeba liczyć się z tym, że urządzenie używane będzie cały czas. Tylko sprzęt wysokiej jakości, od znanej baristycznej firmy, spełni oczekiwania zarówno właścicieli lokalu, jak i klientów. Bardzo ważna jest także informacja o serwisie danego urządzenia. Warto sprawdzić, czy w pobliżu będzie można dokonać konserwowania i czyszczenia ekspresu, czy w naszym mieście w ogóle nie ma takiego firmowego punktu.

Wybierając ekspres do kawy z pewnością lepiej zdecydować się na droższy, ale nowy model. Niektóre restauracje sięgają po używane urządzenia, ale nie jest to dobry wybór. Nigdy nie wiadomo, czy były one serwisowane i kto w jaki sposób ich używał, dlatego może się okazać, że ekspres z drugiej ręki zaraz się zepsuje, a my niepotrzebnie wydamy pieniądze. Dlatego też cena nigdy nie powinna być wyznacznikiem podczas kupowania ekspresu do kawy. Warto też wybierać modele urządzeń, które mają dodatkowe funkcje ułatwiające sprawne przygotowanie kawy. Intuicyjna obsługa ekspresu musi być priorytetem, szczególnie w restauracjach o dużym natężeniu ruchu.

Podobne Wpisy