“Awokado” Heather Thomas – recenzja książki

“Awokado” Heather Thomas – recenzja książki

Nowa pozycja wśród licznych książek kulinarnych autorstwa Heather Thomas pod tytułem “Awokado” już w sprzedaży! Tym razem Heather przedstawia absolutny niezbędnik każdego miłośnika awokado! Zaraz, zaraz. Jak to? Książka tylko dla miłośników awokado? 🙂 Po zapoznaniu się z tą pozycją kulinarną na pewno grono tego owocu wzrośnie lawinowo! Dlaczego? Ponieważ, książka rzuca (w pozytywnym znaczeniu) się w oczy i nie sposób przejść obok niej obojętnie. Już sama twarda okładka o cudnych pastelowych kolorach woła: Weź mnie, przeczytaj, ugotuj razem ze mną! Autorka w 122 stronach przedstawiła kulinarny zawrót głowy z awokado w roli głównej!

Awokado, to owoc o charakterystycznej jedwabistej, maślanej konsystencji i orzechowym smaku zaliczany jest do tak zwanej superżywności. Wbrew obiegowej opinii ten przysmak z biologicznego punktu widzenia jest owocem, a nie warzywem. Awokado występuje w wielu kształtach, kolorach i rozmiarach. Owoce mogą być ciemnozielone, fioletowobrązowe lub czarne; okrągłe lub owalne; małe lub duże. Istnieje wiele odmian, z których najpopularniejsze są Hass (o czarnej, pomarszczonej skórce) oraz Fuerte (z zieloną skórką).
Heather Thomas

We wstępie książki Heather Thomas zamieściła bardzo ciekawy opis awokado. Dowiemy się tutaj, między innymi jakie są początki i historia awokado, jakie wartości odżywcze i korzyści dla zdrowia reprezentuje ten owoc. Z praktyczniejszych informacji przeczytamy, jak wykorzystać awokado w kuchni, w jaki sposób przechowywać ten owoc czy jak go odpowiednio przygotować, aby nie stracił swoich cennych wartości. Istna kopalnia wiedzy.

Awokado to bardzo uniwersalny owoc, który można wykorzystać w wielu różnorodnych przepisach. Może być głównym składnikiem potrawy lub tylko dodatkiem. Sprawdzi się zarówno w wersji na słodko, jak i na słono, a nawet na ostro. Fantazja kulinarna nie zna tu granic. Kubki smakowe będą tutaj wyznacznikiem potrawy 😉
Autorka przepisy kulinarne podzieliła na 5 rozdziałów:
[lists style=”style4″]

  • Śniadanie i drugie śniadanie
  • Przekąski i lekkie dania
  • Przystawki
  • Dania główne
  • Desery i napoje

[/lists]

Każdy przepis kulinarny składa się z listy składników oraz sposobu wykonania danej potrawy. Dodatkowo w przepisach są ujęte istotne informacje o czasie przygotowania, liczbie porcji oraz czasie, który jest zalecany  podczas obróbki cieplnej danego dania (to znaczy czas smażenia, gotowania, pieczenia). Pod każdą recepturą kulinarną podane są “Inne propozycje”. Świetna alternatywa dla każdego, kto znajdzie w przepisie jakiś składnik, który niekoniecznie mu odpowiada. Przy każdym przepisie autorka umieściła również jakąś konkretną radę lub wskazówkę dotyczącą przygotowania konkretnej potrawy.

Książka “Awokado” Heather Thomas to ponad 50 przepisów na smaczną i zdrową żywność.
Bomba witaminowa na cały dzień!
W rozdziale poświęconym śniadaniom znajdziemy między innymi przepisy na meksykańskie burrito, francuskie tosty z papryką czy jajka zapiekane z awokado.
Z rozdziału Przekąski i lekkie dania nauczymy się robić między innymi guacamole, sałatkę z awokado i kiełkami fasoli czy wrapy z chili, kurczakiem, i awokado.
Z przystawek autorka proponuje na przykład: sushi z awokado i krewetkami, sałatkę z arbuza i awokado lub chłodnik z awokado.
W Daniach głównych na obiad polecają się między innymi: makaron z pesto i awokado, wołowina w przyprawach z tabbouleh z awokado lub placki krabowe z sosem z awokado i miechunki pomidorowej.
W rozdziale Desery i napoje autorka proponuje np. mus czekoladowy z awokado lub koktajle z awokado.
Każdy znajdzie tu coś dla siebie.

Książka kulinarna “Awokado” to nie tylko zbiór wiedzy i przepisów. Dopełnieniem całości są bardzo ładne zdjęcia przedstawiające apetyczne potrawy, na widok których, zaczyna burczeć w brzuchu. Szkoda tylko, że nie każdy przepis jest uwieńczony zdjęciem.

Kto powinien zaopatrzyć się w książkę  “Awokado” Heather Thomas?
Książka ta, to źródło informacji oraz olbrzymi wachlarz przepisów kulinarnych.
Propozycja dla wszystkich, którzy doceniają zdrową kuchnię bogatą w białko i błonnik, a także w potas, magnez, żelazo, cynk, kwas foliowy czy witaminy. Odpowiednia dla wegetarian, smakoszy owoców morza i ryb, fanów ostrych smaków, wielbicieli aromatycznych dań na ciepło czy na zimno lub dla łasuchów deserów pod każdą postacią.
Jeśli nie jesteś fanem awokado, to po przeczytaniu tej książki i wypróbowaniu kilku przepisów szybko zmienisz zadnie 🙂

[rule type=”basic”]

Tytuł – “Awokado”

  • Autor – Heather Thomas
  • Wydawnictwo – Vivante
  • Data premiery – 22.02.2018
  • Ilość stron – 112
  • ISBN – 978-83-65601-52-0
  • Twarda oprawa
  • Format – 175x200mm
  • Sugerowana cena – 39,90

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *