Przede wszystkim — talentu. Jeśli pieczenie ciast i przygotowywanie deserów jest Twoją pasją, oprócz tego potrzebnie Ci będzie dobrze wyposażone stanowisko. Cukiernicy amatorzy i zawodowcy szczególnie dbają o jakość przyrządów wykorzystywanych w swojej codziennej działalności. Bez względu na to, czy gotujesz dla rodziny czy dla gości renomowanej restauracji — zobacz, jakie akcesoria okażą się pomocne.
W rękach cukiernika akcesoria do tortów są niczym magiczna różdżka. Pomagają zrealizować zarówno klasyczne, jak również szalone pomysły na desery. Do robienia mas, ciast kruchych, biszkoptów, polew, dekoracji oraz pozostałych elementów słodkich wypieków niezbędne są wysokiej jakości przybory cukiernicze. Korzystają z nich zarówno właściciele cukierni i piekarni, jak również restauratorzy posiadający w karcie menu desery. Akcesoria tego typu są nieocenioną pomocą także w domu.
Rodzaje przyborów cukierniczych
Przybory cukiernicze to bardzo rozbudowana kategoria. Znajdują się wśród nich wszystkie akcesoria do tortów i pozostałych ciast, których potrzebuje szef kuchni. Dzięki nim możliwe jest tworzenie deserów na bazie posiadanych przepisów lub eksperymentowanie z nowymi połączeniami smakowymi, kolorystycznymi i dekoracjami. Jakie profesjonalne akcesoria cukiernicze są potrzebne w dobrze wyposażonej kuchni? W sklepie z akcesoriami cukierniczymi Technica
(link do oferty: https://sklep.technica.pl/przybory-cukiernicze) znajdziesz:
-
wycinarki, znaczniki i pędzelki cukiernicze,
-
wałki i rolki do ciasta,
-
worki i pistolety do nakładania dekoracji z masy,
-
skrobaki i wybieraki,
-
palniki do creme brulee,
-
szkatuły, widelce, szczypce kuchenne,
-
formy do deserów.
Jeśli wydaje Ci się, że przyrządy cukiernicze to niewielkie akcesoria, które nie mają w kuchni większego znaczenia, to jesteś w błędzie. Nawet, jeśli Twoja restauracja specjalizuje się w daniach wytrawnych a wyroby słodkie stanowią tylko uzupełnienie karty, powinieneś zaopatrzyć się w profesjonalne akcesoria cukiernicze. Wiele z nich pozwoli Ci rozszerzyć zakres czynności realizowanych na kuchni, upłynnić je i skrócić czas przygotowywania deserów.
Na co zwrócić uwagę, kupując przyrządy cukiernicze?
Aby kupić przyrządy do robienia ciast i innych deserów, wybierz się do profesjonalnego sklepu z akcesoriami cukierniczymi. Przy podejmowaniu decyzji kieruj się m.in. marką. Firmy takie jak Contacto, Hendi, De Buyer, Stalgast, Tomgast od wielu lat dostarczają zaopatrzenie dla gastronomii, które cechuje wysoka wytrzymałość oraz funkcjonalność. Przyrządy cukiernicze zaprojektowane i wykonane przez nie są przy okazji bardzo stylowe. Elementy ze stali nierdzewnej dobrze prezentują się w nowoczesnych kuchniach, a przy tym są łatwe w utrzymaniu czystości. W większości przypadków nadają się do mycia w zmywarce.
Jakie profesjonalne akcesoria cukiernicze wybrać?
Wybierając profesjonalne akcesoria cukiernicze, zwróć uwagę na to, ile projektów będziesz mógł zrealizować przy ich pomocy. Końcówki ze stali nierdzewnej niezastąpione przy dekoracji ciast pozwolą wykonać kwiaty w różnych wersjach. Podobnie jak worki cukiernicze ułatwią precyzyjne wyciskanie masy i formowanie jej nawet w najbardziej fantazyjne wzory. Tam, gdzie liczy się precyzja i dokładność nieocenione będą znaczniki do ciast oraz wycinarki. Sprawdzą się one nawet podczas hurtowej produkcji ciasteczek, pierniczków i innych wypieków. Będą pomocne przy dokładnym dzieleniu ciast i ich porcjowaniu na równe kawałki. Wysoka powtarzalność oraz estetyka serwowanych deserów w dużej mierze zależą od tego, jakie akcesoria do tortów wybierzesz.